Predoiu declanseaza procedura de selectie a procurorilor-sefi si ii da exemplu pe Falcone si Borsellino: Au platit cu viata, cu sangele

Joi, 28 Noiembrie 2019, ora 11:57
9173 citiri
Predoiu declanseaza procedura de selectie a procurorilor-sefi si ii da exemplu pe Falcone si Borsellino: Au platit cu viata, cu sangele
Foto: Arhiva Facebook/Catalin Predoiu

Ministrul Justitiei Catalin Predoiu a sustinut joi prima sa conferinta de la preluarea mandatului, anuntand ca saptamana viitoare declanseaza procedura de selectie pentru propunerile de procurori-sefi la Parchetul General, DNA si DIICOT, institutii cheie in justitie care sunt conduse la acest moment de interimari.

Potrivit legislatiei, ministrul Justitiei este cel care face propuneri, CSM da avizul iar numirea este facuta de presedintele Romaniei.

Predoiu a spus ca elanul procurorilor a avut de suferit in ultimii ani, timorati si de schimbarile aduse legislatiei judiciare, insa le-a cerut sa isi faca treaba daca si-au ales aceasta meserie pentru ca nu ne putem permite sa devenim o tara de destinatie infractionala in care cetatenii cinstiti sa se teama si infractorii sa aiba un sentiment de confort. In acest context, i-a amintit pe Giovanni Falcone si Paolo Borsellino, care au platit cu viata pentru lupta lor cu mafia italiana.

Predoiu a vorbit si de recursul compensatoriu, aratand ca nu-l poate abroga pur si simplu, pentru ca am fi condamnati de CEDO, fara sa punem in loc un alt mecanism care sa asigure si drepturile detinutilor, dar si siguranta cetatenilor.

Legat de situatia de la Sectia Speciala, unde de asemenea conducerea este interimara dupa ce numirea Adinei Florea a fost blocata in CSM, Predoiu a spus ca va fi lamurita la inceputul anului viitor. Ministrul a anuntat insa ca personal nu o va vota pe Florea pentru validare si va fi discutat si viitorul intregii structuri, desfiintarea fiind recomandata de organismele internationale.

Ziare.com v-a transmis, in format LIVE TEXT, declaratiile ministrului Justitiei Catalin Predoiu:

- Observam cu ochiul liber cum prolifereaza infractiuni cu violente. Cetatenii, mai ales femeile, batranii si copiii, au fost in ultima perioada victime ale unor infractiuni abominabile.

- Presa si-a facut datoria si le-a relatat. Se instaleaza in societate un sentiment de nesiguranta pentru cetatenii cinstiti si de confort pentru infractori.

- Nu ne putem permite sa devenim o tara de destinatie infractionala.

- Stiu ca in ultimii ani s-a incercat slabirea legilor penale si procurorii au fost blamati in masa. Corpul de procurori are valoare, sa o demonstreze, sa probeze curaj si determinare. Societatea asteapta actiune eficienta din partea procurorilor.

- Problema e clara: ori castiga infractorii, ori partea cinstita a societatii.

- O alta cauza e starea de interimat la varful Ministerului Public. Pe 2 decembrie Ministerul Justitiei va lansa procedura de selectie pentru functiile de procuror sef la DNA, DIICOT si Parchetul General.

- Cer Parlamentului prorogarea pensionarii magistratilor.

- Ministerul a desfasurat un proces cuprinzator de consultari intense in sistemul judiciar privind unele modificari ale Legilor Justitiei.

- Permisie pentru Dragnea: aceasta permisie a fost acordata regulamentar. Pentru o deplina lamurire am decis efectuarea unui control suplimentar la Rahova si Administratia Penitenciarelor.

- Acest control urmareste sa lamureasca daca legea se aplica la fel pentru toti detinutii, in conditii de legalitate.

INTREBARI:

De ce nu abrogati recursul compensatoriu? De ce nu desfiintati SIIJ? Despre colaborarea dintre Parchete si servicii?

Recursul compensatoriu, MJ actioneaza pe 3 planuri: in Parlament sustinem propunerile care duc la abrogarea si inlocuirea cu un sistem care sa nu puna in pericol siguranta publica. Al doilea e diplomatic, am declansat discutii cu CEDO. Al treilea e tehnic, tine de grupurile din minister, care lucreaza. O abrogare peste noapte fara a pregati toate aceste planuri ar conduce la efecte colaterale poate mai severe decat in prezent.

Guvernul si-a asumat o obligatie de a nu apela la OUG in Justitie si cu asta am raspuns si la a doua intrebare, cu desfiintarea SIIJ. Dar e nevoie si de o dezbatere mai larga in sistemul judiciar.

Nu am avut o intrevedere cu dl presedinte al Romaniei legat de colaborarea dintre parchete si serviciile de informatii.

Sunteti multumit de modul in care DIICOT coordoneaza cazul Caracal?

In limita stricta a competentelor de ministru declar ca e evident ca avem de a face cu un caz complicat, imi exprim speranta si increderea ca procurorii vor descoperi adevarul. Nu-mi permit sa ma lansez in speculatii. Pana la proba contrarie imi exprim increderea ca procurorii vor descoperi intreg adevarul.

Dar in calitate de jurist cum vi se pare ca decurge ancheta?

Pana cand nu vedem rechizitoriul o concluzie ar fi prematura. Este insa regretabil ca starea lucrurilor nu doar din Caracal, ci si din alte orase da indicii de o slaba supraveghere a infractiunilor, de complicitati pe alocuri si ca nu exista vigilenta la nivelul parchetelor. Dar asta este despre intreaga tara, nu doar de Caracal. In mandatul acestui Guvern nu e tolerata niciun fel de complicitate cu lumea infractiunilor.

Legat de declansarea procedurii de selectie a procurorilor sefi ce veti face in cazul SIIJ, si acolo avem conducere interimara?

Incepem discutia in Parlament in anul care urmeaza, nu exista premisele de a interveni legislativ la aceasta institutie in acest moment.

Trimiteti un control la parchetele din tara?

Sunt indignat si ravasit de infractiunile care se produc. Dar nu pot sa raman doar ravasit si m-am mobilizat si am transmis un semnal catre Ministerul Public sa puna mana pe treaba mai serios. Si indiferent ce dispute sunt de rezolvat nu exista nicio scuza ca lucrurile sa ramana asa.

Daca e nevoie voi suplimenta aceste reactii institutionale. Trebuie sa stabilizam neintarziat conducerea Ministerului Public astfel incat sa existe legitimitate si autoritate.

Ce modificari ati introdus in procedura de selectie?

Va fi anuntata in 2 decembrie si atunci vom discuta si de procedura si de criterii si de tot. Vom asigura transparenta. Propunerea e atributul Ministerului Justitiei, cu tot respectul.

Luati in calcul avizul sectiei de procurori?

Voi lua foarte in serios avizul sectiei de procurori.

Ati spus ca procurorii au fost timorati de ce se intampla in Parlament. Veti veni cu un pachet legislativ sa modificati sau lasati in seama Parlamentului?

Pana la 31 decembrie e esential ca Parlamentul sa coopereze si sa avem cele 3 modificari cerute si de MJ, si de CSM. Mai departe, intentia ministerului e sa faca propuneri legislative in domeniul judiciar. Nu e vina acestui Guvern ca s-a ajuns la aceasta situatie. Decizia de asumare a raspunderii pe aceste 3 modificari apartine premierului, dar ministrul Justitiei isi va da opinia cu responsabilitate. In niciun caz nu vom sta sa ne uitam cum se blocheaza sistemul judicar.

Contez pe sprijinul colegilor din PNL si al celor din USR. Ne vom da seama daca avem de-a face cu o munca sustinuta in Parlament si vom actiona in consecinta.

Forumul Judecatorilor cere amanarea concursului, exista temeri in sistem ca ar fi vorba de un concurs cu rezultate cunoscute in ce priveste DNA si DIICOT, cum raspundeti?

Dezmint categoric orice rezultat prestabilit, invit pe toata lumea sa participe, vom selecta cei mai buni oameni.

Iohannis a fost intrebat de criteriile de integritate pentru selectia sefilor de parchete. Pentru dvs cat de importanta e integritatea, inclusiv cea academica?

Am vazut si eu dezbaterea. Experienta, profesionalism si integritate sunt premisele de la care plecam si noi in acest proces.

Ce face Ministerul in cazul extradarii celor fugiti din tara?

Ministerul Justitiei isi va exercita toate atributiile legate de extradari, asa cum a facut-o si in trecut, nu doar in mandatul meu. Legat de cazul Rizea si acolo si-a exercitat atributiile MJ. Am invitat omologul moldovean sa discutam un tratat mai modern de cooperare judiciara. Mai devreme sau mai tarziu ii aducem pe toti acasa.

Ati aflat de Rizea din presa?

Da, din presa am aflat, in primele zile de mandat. Va asigur ca directia de cooperare din Minister e competenta.

Legat de Sectia Speciala, cate dosare de coruptie a deschis?

N-as vrea sa inflamez din nou acest subiect. Nu sunt deloc multumit de activitatea acestei institutii si o vom aborda in anul care vine cu maxima prioritate.

SS nu da semnal de alte cazuri de coruptie decat cele cu nume mari, cu destinatie.

In urma consultarii, daca balanta va inclina catre pastrarea SIIJ, ce veti face?

Va fi un semnal importat de care voi tine cont, dar una este parerea magistratilor si alta cum a fost sectia structurata, trebuie regandita cel putin competenta, daca nu si alte lucruri. Inclusiv parlamentari care au sustinut aceasta sectie spun ca nu a fost bine infiintata si mai trebuie lucrat la ea.

Nu sunt judecator, nu fac judecata contabila, e vorba de un puls pe care doresc sa-l iau in sistemul judiciar. Deocmandata lucrurile nu sunt in regula acolo si nu o spun numai eu. Ce vreti, sa ne facem ca nu vedem acest lucru doar pentru ca in trecut niste procurori de la DNA au facut niste greseli? Le admitem si pe acelea, eu vreau sa vad tot adevarul.

Daca va fi pusa pe ordinea de zi a CSM numirea Adinei Florea la conducerea Sectiei Speciale ce veti face?

Categoric votul meu va fi impotriva.

V-a mai dat in judecata Tudorel Toader? Ce v-a lasat la minister?

O mostenire de aur mi-a lasat Tudorel Toader. Nu stiu daca m-a dat in judecata.

Referitor la Dosarul 10 august. Vi se pare normal sa nu avem inca nicio concluzie?

E delicat pentru un ministru sa se pronunte asupra unui caz, dar mi se pare putin ciudat ca lucrurile acolo stagneaza.

Exista asteptare privind recursul compensatoriu. Care sunt dificultatile, CEDO ne-ar putea amenda?

Da, o abrogare abrupta fara sa asiguram CEDO ca extindem numarul de consilieri de probatiune, capacitatea din penitenciare ar duce la condamnari de la CEDO. Am lucruri scrise in acest sens.

Ati vazut fotografiile cu privire la problemele din instante, cum arata, ce veti face?

Cerem Finantelor sa suplimenteze fondurile pentru Justitie. Nici structura bugetelor in Justitie nu e foarte sanatoasa, majoritatea banilor merg spre fonduri salariale. Asta a fost situatia, mai putin s-a investit in infrastructura.

Despre scaderea elanului la DNA, in ce masura credeti ca a contribuit ce s-a intamplat in Parlament?

Nu pot sa zic in ce masura, dar e cert ca un efect a avut. Dar va zic ce le zic si lor in privat: V-ati asumat o meserie cu totul, la parchet. Ce spunea la vremea aia Giovanni Falcone sau Paolo Borsellino care au platit cu viata, cu sangele, in ultimii ani au trait cu familiile in baze militare, stiau ce-si asuma. Asta e meseria. Ai avut curaj si determinare sa te faci procuror, fii procuror!

Ati avut discutii cu Kovesi?

Dna procuror-sef european Kovesi a trimis tuturor ministrilor Justitiei o scrisoare pentru a discuta dimensionarea Parchetului European.

Romania cati procurori europeni va trimite?

Acest demers e inca in curs.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Catalin Predoiu conferinta noimebrie 2019, #Predoiu propuneri procurori sef 2019 , #ministrul Justitiei