Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

Predoiu: Independenta justitiei nu trebuie absolutizata

Marti, 23 Septembrie 2008, ora 13:11
1151 citiri
Predoiu: Independenta justitiei nu trebuie absolutizata
Foto Arhiva

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat, marti, ca independenta justitiei nu trebuie absolutizata si ca, dupa anul 2004, se poate vorbi de "inceputul independentei formale a justitiei".

"Separatia puterilor in stat presupune, la randul sau, sisteme de piedici si contraponderi, care sa armonizeze actiunea noastra. In absenta unor astfel de piedici si contraponderi, interactiunea dintre autoritatile statului s-ar transforma in confruntare, ceea ce le-ar indeparta de menirea lor fundamentala, aceea de a servi cetateanul", a declarat Predoiu, citat, marti, de NewsIn.

Ministrul a mai declarat ca, in Romania, "dupa anul 2004, se poate vorbi de inceputul independentei formale a justitiei". Predoiu a sustinut ca independenta formala a justitiei nu este decat premisa pentru independenta efectiva a acesteia, iar Executivul si Legislativul au obligatia sa asigure si conditii financiare adecvate pentru o buna functionare a sistemului judiciar.

"O justitie independenta nu poate exista in lipsa unui statut consolidat al magistratului si a unui corp de magistrati de cariera. Independenta justitiei implica un statut special al magistratilor, care sa le ofere protectie impotriva subiectivismului actiunilor Executivului si Legislativului care le-ar putea afecta credibilitatea si autoritatea.

S-au instituit masuri pentru eliminarea oricaror imergente in activitatea de judecata sau in desfasurarea carierei magistratilor din partea puterii legislative, executive ori a partilor", a declarat Predoiu.

Ministrul Justitiei a facut referire si la transferarea bugetelor aferente instantelor de la Ministerul Justitiei catre CSM si care, potrivit lui Predoiu, trebuie sa se ia in calcul capacitatea sistemului judiciar de a manageria aceste bugete.

Catalin Predoiu a adaugat ca, pentru a evita ineficienta administrarii fondurilor, din sistemul judiciar trebuie sa se asigure ca cei care preiau bugetele sunt capabili sa le si gestioneze.

Predoiu participa, marti, la conferinta cu tema "Independentei Justitiei", organizata de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Catalin Predoiu a mai spus ca Agentia Nationala de Integritate (ANI) este atent monitorizata si ca evalueaza posibilitatea unei interventii publice pe tema ANI si a Consiliului National de Integritate, al carui membru Alice Draghici este acuzat ca a intervenit in cazul Bradisteanu.

Predoiu a sustinut ca MJ a sprijinit cadrul legistativ pentru functionarea ANI si suplimentarea bugetului Agentiei.

Ministrul a facut aceste declaratii, dupa ce luni Consiliul National de Integritate a decis sesizarea Senatului pentru a lua o decizie in legatura cu posibilele abateri disciplinare de care este acuzata avocata Alice Draghici, membru CNI, care ar fi amenintat un inspector ANI in cazul clientului sau, Serban Bradisteanu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Taxele ascunse și clauzele abuzive din contracte la care trebuie să fie atenți mirii. Avocat: „Să se asigure că nu pierd avansul!”
Taxele ascunse și clauzele abuzive din contracte la care trebuie să fie atenți mirii. Avocat: „Să se asigure că nu pierd avansul!”
Cuprinse de euforie, cuplurile care-și organizează nunta pot deveni foarte ușor victimele unor șarlatani. Pentru că unde e rost de mulți bani, există și riscul comiterii unor fapte imorale...
Protest în Piața Victoriei față de modul în care se judecă accidentului de la 2 Mai, soldat cu moartea a doi tineri
Protest în Piața Victoriei față de modul în care se judecă accidentului de la 2 Mai, soldat cu moartea a doi tineri
Zeci de persoane şi-au anunţat participarea la un protest programat sâmbătă, începând cu ora 19:00, în Piaţa Victoriei din Bucureşti. Organizatorii sunt nemulţumiţi de modul în care...
#Predoiu, #Justitie, #guvern , #ministrul Justitiei
Comentarii
I
iovanes
rank 1