Ziare.com
Turul 2 al prezidentialelor. Iohannis vs. Dancila

Predoiu: Modificarea legii ANI a fost un regres

Marti, 13 Iulie 2010, ora 14:09

   

Predoiu: Modificarea legii ANI a fost un regres
Catalin Predoiu, ministrul Justitiei, nu este foarte optimist in legatura cu raportul Comisiei Europene privind reforma justitiei din Romania, ce va fi publicat in luna iulie, considerand ca modificarea legea ANI a fost un regres.

"Eu cred ca raportul va fi publicat mai devreme de luna august. Cred ca nu mai e un secret pentru nimeni faptul ca modificarea legii ANI a constituit un regres in acest domeniu, al obiectivului numarul doi din Mecanismul de Cooperare si Verificare. In ce masura acest lucru este ireparabil, este de discutat", a declarat, pentru RFI, Catalin Predoiu.

Ministrul regreta ca legea a fost modificata in sensul in care au facut-o senatorii, care au avut ultimul cuvant in acest sens.

"Sigur ca am fi preferat sa nu se intervina pe cadrul normativ al ANI sau daca totusi a trebuit sa o facem, in virtutea deciziei Curtii Constitutionale, sa ne limitam strict la cateva chestiuni legate de critica de neconstitutionalitate formulata de Curte. Din pacate, sfera interventiei s-a extins dincolo de dispozitivul CC si acest lucru va crea probleme".

Ministrul Justitiei aminteste ca va propune in Guvern la toamna adoptarea unui Cod de Integritate. "Sunt insa de parere ca nici nu trebuie exagerate lucrurile, mai ales ca pot fi reparate in toamna, daca exista vointa politica necesara", explica el.

Procesele sunt lente si din cauza comoditatii unor magistrati

Cat despre lentoarea cu care se desfasoara unele proceser, Predoiu spune ca se intampla si din vina unor magistrati mult prea comozi.

"Nu vreau sa elimin si comoditatea unora dintre magistrati. Subliniez, unora dintre magistrati, nu vreau sa generalizez. Uneori, prea usor se dau termene de amanare, se accepta cereri de amanare, fara verificarea temeinica a motivelor etc.", a spus Predoiu.

"Este un fenomen cu care atat Ministerul, cat si Consiliul Superior al Magistraturii, asociatiile de magistrati incearca sa se lupte, in sensul de a convinge pe acei magistrati care mai practica astfel de atitudini sa le abandoneze. E motivul pentru care facem vizite in tara, chiar astazi (marti, 13 iulie - n.r.) ma deplasez la Craiova, pentru a ma intalni cu magistratii, printre altele, motivul pentru care avem iesiri publice pe aceasta tema", a adaugat ministrul.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 440 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor