Predoiu nu crede ca va avea bani pentru implementarea Codului Penal

Vineri, 29 Iulie 2011, ora 10:39
1814 citiri
Predoiu nu crede ca va avea bani pentru implementarea Codului Penal
Foto: Arhiva

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat ca statele europene apreciaza politicile anticoruptie care s-au desfasurat in ultimii ani in Romania, dar si performanta acelora pe care le fac, drept urmare este optimist ca si pe plan intern clasa politica va da dovada de vointa ca sa continue reformele din sistemul judiciar.

"In plan general institutional, eficienta institutiilor anticoruptie din Romania a atras in fiecare raport comentarii pozitive...la nivelul statelor membre si al Comisiei exista o apreciere deosebita in ceea ce priveste politicile anticoruptie desfasurate de Romania in ultimii ani, precum si performanta profesionala a celor care desfasoara aceasta activitate.

Deci in plan institutional nu cred ca cineva de buna credinta poate sa puna la indoiala activitatea acestor oameni. Insa, ca in orice procedura, trebuie asteptat ultimul act. Ar fi o greseala sa judecam apriori sau intr-o faza intermediara", a declarat ministrul Justitiei intr-un interviu acordat Romania Liberea.

Desi este increzator ca va exista vointa politica pentru continuarea reformelor, Catalin Predoiu este sceptic ca se va acorda ajutorul financiar necesar.

"Deci eu sunt optimist in ceea ce priveste vointa politica de a se continua aceste reforme. Sunt insa mai circumspect in ceea ce priveste sprijinul financiar pe care justitia trebuie sa-l primeasca in 2012 pentru implementarea codurilor de procedura si a celui penal si in ceea ce priveste capacitatea CSM-ului de a imprima un ritm alert reformelor din sistemul judiciar", a adaugat ministrul.

Cat despre noul proiect de lege privind raspunderea disciplinara a magistratilor, Catalin Predoiu a precizat ca magistratii vor fi pedepsiti tot de magistrati.

"Atunci cand ignori deliberat prevederile legale si prin aceasta ignorare provoci o eroare judiciara e normal sa suporti o consecinta din punct de vedere profesional. La fel, cand din ignoranta nu aplici prevederile legale se pune problema raspunderii disciplinare. Dar, repet, esential aici este ca verdictul il vor da tot magistratii, si nu puterea executiva, cum au sugerat la un moment dat unii critici ai proiectului", a conchis Predoiu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Catalin Predoiu ministrul Justitiei, #politici anticoruptie apreciate Europa , #ministrul Justitiei