Predoiu: Parlamentul trebuie sa rezolve rapid problema legala cu ANI

Joi, 10 Iunie 2010, ora 15:46
1014 citiri
Predoiu: Parlamentul trebuie sa rezolve rapid problema legala cu ANI
Foto: Arhiva

Parlamentul are o mare raspundere in rezolvarea rapida a problemei cadrului legislativ al Agentiei Nationale de Integritate, a declarat joi Catalin Predoiu, ministrul Justitiei.

"Acest lucru este de natura sa transmita un semnal despre vointa de a face sau nu posibila implementarea tuturor conditionalitatilor din Mecanismul de Cooperare si Verificare", a explicat Predoiu.

Ministrul a mentionat ca si din discutiile purtate in aceste zile cu oficiali germani, cu prilejul vizitei efectuate la Berlin, a reiesit in mod clar ideea ca intreaga clasa politica, indiferent de culoare, ar trebui sa sustina modernizarea Justitiei, inclusiv prin masuri legislative, adoptate la timp, avand in vedere ca, pe termen lung, acesta este un factor stabilizator, de progres in societate si o garantie pentru investitiile in Romania.

Nu avem judecatori

De asemenea, Predoiu a sustinut, la intrevederile avute cu oficiali germani, ca cea mai urgenta problema pe care sistemul judiciar din tara noastra o are in prezent este aceea a resurselor umane.

"Poate ca nu principala (n. red. problema -), dar este cea mai urgenta in orice caz, pentru ca ea creeaza mai multe efecte negative. Lipsa numarului adecvat de judecatori, procurori si grefieri supraincarca pe fiecare cu dosare, fapt care are drept consecinta inevitabila scaderea randamentului si a calitatii actului de justitie. Este vorba despre o stare de nervozitate, pana la un punct explicabila, creata de aceasta deficienta de resurse umane si de tensiune in randul instantelor si parchetelor, stare care nu este propice pentru ceea ce ne propunem in viitor, respectiv implementarea Codurilor", a precizat ministrul.

In acest context, Catalin Predoiu a subliniat ca de aceea trebuie facut un dublu efort: Guvernul trebuie sa gaseasca in urmatoarele luni, chiar si in contextul crizei bugetare, resursele necesare pentru rezolvarea problemei de resurse umane, iar toata lumea sa faca un efort pentru instaurarea unui dialog constructiv si bazat pe incredere intre Executiv si puterea judecatoreasca.

"Este foarte dificil sa ne propunem implementarea Codurilor daca nu reusim sa depasim neincrederea si momentele dificile pe care le parcurgem", a adaugat ministrul Justitiei.

El a aratat ca le-a explicat oficialilor straini evolutia reformelor din justitia romaneasca, suisurile si coborasurile pe care le-a inregistrat in ultimii ani intr-un mod transparent si fara a ocoli cauzele care au creat probleme. "Pe de alta parte, am subliniat faptul ca ar fi o greseala sa limitam analiza evolutiei sistemului judiciar in ultimii ani, doar la aspectele negative si sa omitem prefacerile care sunt incontestabile in opinia mea", a mai spus Predoiu.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Predoiu Parlament lege ANI, #lege ANI, #Catalin Predoiu ministrul Justitiei , #ministrul Justitiei
Comentarii
Poza tudor65
tudor65
rank 5
Nu au nici un interes parlamentari