Predoiu: Problema pedepselor prea mici pentru faptele de coruptie, rezolvata

Joi, 23 Aprilie 2009, ora 22:58
2346 citiri
Predoiu: Problema pedepselor prea mici pentru faptele de coruptie, rezolvata

Problema din noul Cod penal, aflat acum in Parlament, referitoare la pedepsele prea mici prevazute pentru faptele de coruptie, s-a rezolvat in urma unei discutii cu procurorul general si cu procurorul sef al DNA, a anuntat, joi, ministrul Justitiei Catalin Predoiu.

"Problema este rezolvata. In urma unei discutii cu Procurorul General si cu Procurorul sef al DNA s-a stabilit ca pentru faptele de coruptie sa se pastreze Legea 78/2000 care va elimina riscul de prescriere a unor fapte din dosare aflate pe rol", a explicat Catalin Predoiu, joi, la televiziunea publica.

Pe de alta parte, Predoiu a mai sustinut si problema neincriminarii incestului dintre doua persoane majore care si-au dat consimtamantul, in sensul ca fapta va fi pedepsita ca o infractiune.

Recent, o serie de ONG-uri a criticat proiectul noului Cod penal propus de Ministerul Justitiei, acuzand ca reduce drastic limitele de pedeapsa maxima si minima ale infractiunilor de coruptie, desi CE acuza pedepsele blande aplicate de instantele romanesti.

"Limitele de pedeapsa pentru lua-rea de mita scad, de la 3-12 ani in Co-dul actual, la 2-7 ani (pentru medici si profesori sunt reduse la jumatate) in proiect, iar pentru traficul de in-fluenta si cumpararea de influenta scad de la 2-10 ani la 1-5 ani", se ara-ta intr-un comunicat al organizatiei Initiativa pentru o Justitie Cura-ta (IJC).

Ministe-rul Justitiei a justificat atunci aceasta re-ducere chiar prin practica instan-te-lor romanesti, care prefera sa dea pe-depse minime, cel mai adesea cu suspendare, pentru faptele de coruptie, si ca noul act normativ prevede o sanc-tionare mai drastica a recidivei sau a pluralitatii de in-fractiuni.

Din totalul de 97 condamnati definitiv in 2008 pentru fapte de coruptie, doar 28 au fost condamnati la inchisoare cu executare, cu pedepse intre 1 an si 5 ani, si intr-un singur caz la 9 ani de in-chi-soare, se arata in Bilantul DNA.

"Fa-ta de un numar de 42 de inculpati s-a dispus suspendarea conditionata a exe--cutarii pedepsei cuprinse intre 6 luni si 3 ani (intr-un caz 3 luni, iar in doua cazuri 2 luni), iar fata de 26 inculpati, suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, pedepsele fiind cuprinse intre 1 an si 4 ani de inchi-soa-re", se arata in documentul citat.

A.T.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#Predoiu corupti rezolva, #pedepse mici coruptie , #ministrul Justitiei