Predoiu: Trecerea Registrului Comertului la Camerele de Comert, o mare greseala

Miercuri, 04 Noiembrie 2009, ora 12:11
1448 citiri
Predoiu: Trecerea Registrului Comertului la Camerele de Comert, o mare greseala

Ministrul demis al Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat miercuri ca trecerea Registrului Comertului (ONRC) de la Ministerul Justitiei la Camerele de Comert reprezinta una dintre cele mai mari greseli in domeniul justitiei si spera ca "lucrurile sa nu ramana in acest fel".

Deputatii au adoptat, marti, propunerea legislativa privind trecerea Oficiului Registrului Comertului din subordinea Ministerului Justitiei in cea a Camerelor de Comert, intrunind 242 voturi favorabile, 36 impotriva si 8 abtineri, Camera Deputatilor este decizionala in acest caz.

Parlamentarii au avut opinii divergente la dezbaterea proiectului ce a avut loc luni, in timp ce PDL a cerut retrimiterea la Comisie pe motiv ca proiectul e impotriva "bunului simt", PNL si PSD au pledat pentru adoptare.

Potrivit unui comunicat de presa remis de Ministerul Justitiei dupa decizia Parlamentului, "initiativa legislativa pune sub semnul intrebarii modul in care vor fi gestionate veniturile ONRC" care, in 2008, au depasit 40 de milioane de euro.

Ministerul Justitiei a anuntat ca va solicita presedintelui Romaniei sa retrimita Parlamentului propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii camerelor de comert din Romania 335/2007 si a Legii 26/1990 privind Registrul Comertului care prevede trecerea Oficiului National al Registrului Comertului de la MJ la camerele de comert.

Intr-o declaratie de presa sustinuta marti, Alina Bica, secretar de stat in cadrul MJ, a spus ca proiectul de lege adoptat de Parlament ridica probleme de constitutionalitate si conformitate cu alte legi in vigoare.

Potrivit secretarului de stat, prin trecerea ONRC din subordinea MJ in subordinea camerelor de comert (institutii private), se pun in discutie programele de cooperare juridica in plan european, cum sunt E-justice si N-lex, precum si aplicarea unor directive europene in materia societatilor comerciale".

"De asemenea, se ignora si pericliteaza mecanismele moderne, care functionau bine pana in acest moment, de publicitate si aplicare a procedurilor in materia insolventei si regimul societatilor comerciale si a comerciantilor. Sunt afectate si aplicabilitatea reglementarilor in materia combaterii spalarii banilor si finantarii terorismului, care stabilesc obligatii clare in acest sens", se arata in comunicatul ministerului.

MJ a sustinut, in mod constat, ca transformarea statutului ONRC nu se justifica, avand in vedere ca, potrivit normelor comunitare, ministerul este institutia responsabila sa realizeze transpunerea si sa monitorizeze aplicarea normelor comunitare in materia societatilor comerciale, aplicare realizata, in cea mai mare parte, prin Registrul Comertului. Transferul Registrului ar pune MJ in imposibilitatea indeplinirii atributiilor sale in acest domeniu, se mai arata in comunicat.

Potrivit MJ, dintre statele membre UE, doar in Olanda si Italia registrul functioneaza pe langa camerele de comert. In Italia camerele de comert sunt institutii publice in cadrul administratiei publice locale, iar in Olanda camerele de comert se afla sub controlul Ministerului Afacerilor Comerciale, potrivit comunicatului.

De asemenea, toate celelalte state membre ale Uniunii Europene au optat pentru varianta registrul comertului - institutie publica.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#Registrul Comertului Camera, #Registrul Comertului ministerul Justitiei, #Registrul Comertului Catalin Predoiu , #ministrul Justitiei