Predoiu va vorbi cu Kovesi despre conducerea DNA

Miercuri, 14 Ianuarie 2009, ora 17:28
758 citiri
Predoiu va vorbi cu Kovesi despre conducerea DNA

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, se va consulta cu procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi, si cu persoane din cadrul DNA, pentru a ajunge "cat mai rapid" la o solutie privind conducerea institutiei.

De asemenea, ministrul Predoiu a afirmat ca se va face o evaluare a "tot ceea ce s-a intamplat din vara pana in prezent" la DNA, informeaza NewsIn.

In privinta procedurii numirii procurorilor sefi, Catalin Predoiu a precizat, tot in cadrul conferintei de miercuri, ca nu este momentul pentru a se discuta despre modificari legislative in zona Ministerului Public. "Ideea este ca nu vrem sa afectam cadrul legislativ al luptei anticoruptie", a spus ministrul Justitiei.

Presedintele CSM, Virgil Andreies, a afirmat, in cadrul unei conferinte de presa la Cluj, ca el nu a cerut ca numirea procurilor sa se faca cu avizul CSM si ca, desi isi doreste statut si modalitate de numire egala atat pentru procuror pentru toti magistratii, nu este inca momentul sa fie modificat sistemul.

"Am vazut ieri (n.r. - marti) o afirmatie care nu imi apartine, in ceea ce priveste procedura de numire a procurorilor. V-as ruga sa prezentati cele spuse in continuare asa cum le fac.

Unu: cred ca nu este oportun in momentul de fata sa schimbam procedura de numire a procurorilor la Parchetul General, la DNA si DIICOT.

Doi: in principiu sunt de parere ca procurorul trebuie sa se bucure de aceleasi garantii de independenta si impartialitate pe care le are judecatorul.

Asta inseamna, la momentul potrivit, ca el sa iasa de sub autoritatea Ministrului Justitiei, iar in ceea ce priveste conducerile Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, DNA si DIICOT, sa exista aceeasi procedura care exista la Inalta Curte de Casatie si Justitie", a declarat Andreies.

Intrebat care va fi momentul oportun pentru modificarea procedurii de numire a sefilor de parchete, seful CSM a spus ca acesta va veni dupa ridicarea monitorizarii pe justitie a Comsiei Europene.

"Avem niste conditionalitati in mecanism, ele trebuie respectate asa cum sunt ele trecute acolo. V-am spus, obiectivul numarul unu in momentul de fata nu numai al sistemului judiciar, nu numai al CSM-ului, este ridicare monitorizarii. Dupa aceea, ne asezam si discutam principii", a mai spus seful CSM.

In programul propus pentru activitatea 2009 a institutiei, noul presedinte al CSM arata ca doreste ca procurorii-sefi sa fie numiti cu avizul CSM.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#conducere DNA, #ministru Justitie, #Procuror General , #ministrul Justitiei