Predoiu vrea mesaj de la Parlament pentru statele UE pe tema Schengen

Luni, 19 Septembrie 2011, ora 21:05
785 citiri
Predoiu vrea mesaj de la Parlament pentru statele UE pe tema Schengen
Foto: Ziarul PARLOAR

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat luni la intalnirea cu membrii Biroului Permanent al Senatului ca ar fi cazul ca si parlamentul roman sa transmita o serie de mesaje politice clare celorlalte state UE care se impotrivesc aderarii la spatiul Schengen.

"Asa cum parlamentele statelor membre, cum ar fi Olanda, ne transmit mesaje politice, in optica pe care o acordeaza cu propriile interese, poate e momentul ca si Parlamentul Romaniei sa transmita un mesaj foarte clar legat de starea de drept si starea de fapt: starea de drept e foarte simpla, Romania este indrituita sa adere la spatiul Schegen, potrivit tratatului de aderare, iar starea de fapt este la fel clara, rapoartele tehnice privind evaluarile pe Schengen ne declara la fel eligibili. Atunci?", a spus Predoiu, in fata conducerii Senatului, in momentul in care a fost intrebat daca strategia adoptata pana acum in plan diplomatic nu a fost una "prea cuminte".

"Motivul (privind reticenta statelor UE fata de aderarea la spatiul Schegen, n.r.) este legat de vara anului 2010 cand, datorita unor optiuni legislative la acel moment nefericite, raportul de tara pe justitie a fost extrem, extrem de sever si de critic la adresa Romaniei. Plecand de la acel raport o serie de evolutii in plan diplomatic au indicat un trend de deteriorare a pozitiilor Romaniei fata de unele state membre extrem de critice si vocale. Pana recent, chiar si Franta avea o pozitie rezervata cu privire la aderarea la spatiul Schengen si dupa cum bine a spus dnul Tutilescu relativ recent s-au flexibilizat aceste pozitii ale Frantei impreuna cu cele ale Berlinului intr-o formula convenabila de compromis", a mai afirmat ministrul Justitiei.

Totusi, Predoiu a afirmat ca in acest moment intreg arcul politic sustine demersurile Guvernului in domeniul justitiei, iar parlamentarii s-au implicat activ in lobby-ul pentru aderarea la spatiul Schengen. Ministrul Justitiei a precizat ca au avut loc sase runde de intalniri cu oficialii olandezi, alte sase intalniri cu oficialii germani, iar in Marea Britanie au avut loc alte trei runde de intalniri.

In cadrul discutiei a intervenit si vicepresedintele Senatului, Cristian Diaconescu. "Din punct de vedere tehnic, dupa parerea mea, in acest moment, daca decizia va fi aplicata la Consiliul JAI, din punct de vedere tehnic Olanda este in incalcarea dreptului comunitar", a atentionat Diaconescu.

Scandal în Parlament. Ședința pentru candidații la Consiliul Concurenței, suspendată din lipsă de cvorum
Scandal în Parlament. Ședința pentru candidații la Consiliul Concurenței, suspendată din lipsă de cvorum
Şedinţa plenului reunit al Parlamentului a fost suspendată luni, 22 aprilie, înainte de votul asupra candidaţilor propuşi pentru Consiliul Concurenţei, din lipsa cvorumului, după ce...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#birou permanent senat, #spatiu Schengen, #state UE, #Parlamentul Romaniei , #ministrul Justitiei