Reactii la avizarea legii ANI de catre Comisia Juridica

Miercuri, 28 Aprilie 2010, ora 17:57
806 citiri
Reactii la avizarea legii ANI de catre Comisia Juridica

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat in plenul Camerei Deputatilor, ca modificarile la Legea de functionare a ANI inaintate de Guvern ofera Agentiei suficiente parghii institutionale si procedurale pentru a-si atinge scopul, "cu conditia ca ele sa fie puse in opera cu profesionalism", insa Opozitia spune ca ANI este golita de continut pe taram practic.

Catalin Predoiu a declarat ca solutiile avansate de proiectul privind consolidarea integratitii in exercitarea functiei publice constau in reglementarea declaratiilor de patrimoniu in regim public si in regim confidential, dar si a unei serii de garantii privind respectarea prezumtiei de liceitate a dobandirii averii.

"Cadrul normativ propus spre adoptare ofera Agentiei Nationale de Integritate suficiente parghii institutionale si procedurale pentru a-si atinge scopul, cu conditia ca ele sa fie puse in opera prin profesionalismul inspectorilor de integritate, managementul conducerii Agentiei si cooperarea cu ANAF si Parchetul", a mai spus ministrul.

Toader: Graba in adoptarea legii ANI se datoreaza comandamentului cetateanului

Liderul grupului PD-L din Camera Deputatilor Mircea Toader a apreciat ca graba cu care a fost dezbatuta legea ANI nu se datoreaza vreunui comandament politic, ci comandamentului cetateanului, aratand ca daca politicienii erau mai corecti si isi declarau singur averea, nu mai era nevoie de legea ANI.

"Forma initiala care a intrat in Comisie este destul de mult schimbata, dovedind inca odata ca membrii Comisiei juridice si-au adus aportul. Despre importanta legii cred ca nu mai e cazul sa vorbim, nu datorita constrangerilor europene, ci pur si simplu de nevoia pe care cetatenii care ne-au ales, si in general publicul larg trebuie sa cunoasca daca in perioada unui mandat n-ai acumulat averi pe care nu le pot justifica", a spus Mircea Toader.

Democrat-liberalul a apreciat drept corect faptul ca ANI nu se mai poate adresa direct justitiei, aratand ca exista ANAF care este specializat pe verificarea veniturilor si totodata ca singura institutie care poate face analize juridice este Parchetul.

"Aceasta graba nu a fost datorata vreunui comandament politic, ci al unui singur comandament, al cetateanului care, daca am lungi-o, stimati colegi, nu vede decat o singura justificare: vrem sa ne ascundem averile. Cred ca daca eram cu totii mai corecti poate inainte sa apara aceasta lege ne anuntam averea, daca o anuntam cu totii poate nu era nevoie de asa ceva", a mai spus Mircea Toader.

Ciprian Dobre (PNL): ANI este golita de continut pe taram practic

Nu la fel de incantati de aceasta lege sunt si cei din Opozitie. Deputatul Ciprian Dobre a declarat, in plenul Camerei Deputatilor ca PNL va vota in favoarea noi legi ANI desi are rezerve fata de eficienta Agentiei in conditiile noului cadru legislativ in care isi va desfasura activitatea.

Dobre a dat trei exemple comparative care ar arata faptul ca Agentia Nationala de Integritate devine un instrument cu puteri reduse care nu isi mai poate indeplini cu succes misiunea pentru care a fost infiintata.

"Averea unui demnitar, pe vechea lege, putea fi verificata pe timp nelimitat. Azi, dupa expirarea mandatului sau incetarea ocuparii functiei, averea ii poate verificata doar timp de un an", a spus Dobre. In al doilea rand, liberalul arata ca interdictia de a ocupa functii publice alese sau numite de catre cei care au pierdut deja o asemenea functie ca urmare a unui conflict de interese sau a incompatibilitatii a fost limitata de la trei ani la un an. Al treilea argument este ca inspectorul de integritate nu mai poate trimite direct documentatia la Parchet sau la alte institutii, acest lucru devenind un drept exclusiv al conducerii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#avizare comisie juridica, #avizare proiect lege ANI, #reactii politicieni ANI , #ministrul Justitiei