Catalin Predoiu, despre statul inteligent si banii romanilor: "Exclud austeritatea!". De ce schimbarea lui Ponta va fi mai simpla Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 02 Martie 2015, ora 07:12
10326 citiri
Catalin Predoiu, despre statul inteligent si banii romanilor: "Exclud austeritatea!". De ce schimbarea lui Ponta va fi mai simpla Interviu
Foto: Facebook/Catalin Predoiu

Nu tot ce suporta tabla suporta si realitatea, iar politicianul trebuie sa decida nu numai ce este bine, ci care este binele posibil, afirma Catalin Predoiu, prim-vicepresedinte PNL.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, premierul desemnat al liberalilor a explicat care este viziunea PNL de "reproiectare" a Romaniei pe 10 ani, "plecand de la atuurile nationale si ambitia de a fi o tara lider in regiune", dar si felul in care vede reducerea fiscalitatii.

Catalin Predoiu a dezvaluit si povestea Codului Fiscal al PSD - "povestea pungutei cu doi bani" a ministrului Valcov si a acuzat ipocrizia PSD in chestiunea masurilor de austeritate: "Masurile din 2010 au decurs direct din nevoia de incadrare in ceea ce s-a decis in 2009 de Guvernul PDL - PSD (...) Ponta a luat decizii politice in coalitia PDL - PSD".

Totodata, Catalin Predoiu s-a referit la relatia presedinte - premier: "Cand urmezi aceeasi partitura, guvernarea poate fi o simfonie interpretata de o orchestra care are un sef de orchestra si un dirijor, care trebuie respectat".

Care este viziunea centrala care sta la baza programului de guvernare? Ce fel de Romanie va propuneti sa construiti?

Reproiectarea Romaniei pe 10 ani, plecand de la atuurile nationale si ambitia de a fi o tara lider in regiune. In orase, cetateni care circula cu laptop pe umar si actionari in bursa sau parteneri la firmele la care sunt si angajati, care merg dimineata la jogging si seara la teatru sau intr-un restaurant.

In sate, fermieri cu camioneta si tractor propriu, cu afaceri creditate de banci rurale si produsele colectate de centre de achizitii. In scoli, table digitale si programe "scoala dupa scoala". In spitale, medici reintorsi acasa pentru ca au de ce. In cartiere sau comune, crese mai multe, cu personal calificat.

Idilic, dar cum?

Construind un model economic romanesc, prin reindustrializare si consum, prioritate pe termen lung pentru agricultura, IT, energetica, sanatate si educatie, concordat guvern - patronate si sindicate, domnia legii.

Ce masuri concrete aveti in vedere pentru stimularea economiei?

Reglementari mai putine, proceduri administrative mai simple, birocratie mai putina, legea holdingului, investitii publice in infrastructura, discutii directe cu mari operatori economici globali pentru a-i aduce in Romania, bursa de valori dezvoltata, TVA mai mic din 2016, cota unica generalizata undeva in intervalul 2017 - 2020, domnia legii.

Vorbiti in programul de guvernare al PNL despre statul inteligent. Ce inseamna?

Un stat care isi adapteaza politicile in functie de context. Daca e criza, faci investitii publice, daca piata functioneaza, te retragi din economie si o lasi sa-si faca treaba. Mai inseamna legi putine, simple, care sa favorizeze antreprenoriatul in toate formele lui.

Inseamna o relatia administratie - cetatean eficienta, prin folosirea computerelor, a Internetului, a ghiseelor unice (macar pe domenii), a bazelor de date unificate. Stiu ca aduce putin a "Big Brother", dar are si Big Brother avantajele lui, nu mai stai la coada la ghiseu, platesti factura din fotoliu, apasand cateva taste.

Stat inteligent e cel care mizeaza pe educatie si sanatate pe termen lung. Stat inteligent e cel care respecta independenta Justitiei, cerandu-i in schimb termene scurte, anticoruptie, in conditiile respectarii drepturilor cetatenilor si a demnitatii umane.

Stat inteligent e acela care isi valorifica complet atuurile in plan extern. Concret, daca merg cu soldatii mei in teatrele NATO, vreau sa merg si cu constructorii mei in urma soldatilor, sa reconstruiasca, cu profit, tarile altora dupa razboi.

Programul PNL este sub aspectul fiscalitatii mai putin generos decat Codul fiscal propus de PSD. De ce ar prefera electoratul un guvern care ii ofera mai putin?

Programul PNL este realizabil, deci generos. Programul PSD este irealizabil, deci mincinos. Puneti-i sa faca o simulare a bugetului cu aplicarea masurilor lor si acelasi nivel de colectare a TVA, de exemplu, si intrebati-i de unde iau acei bani.

Problema o aveti si dvs. Reducerea drastica a nivelului TVA, cu 5 puncte, va presupune o "gaura" la buget.

Cand o propunem noi? In 2016. Ce facem pana atunci? Surplus de colectare, fonduri europene si investitii, ca sa nu fie "gaura", ci compensare echilibrata, ramanand efectul de incurajare, de stimulare.

Pe ce mizati ca sa transformati "gaura" in compensare echilibrata?

Informatizand ANAF si impunand acesteia sa intre in zonele de mare evaziune nederanjate pana in prezent, simplificand platile, colectam mai bine. Companiile de stat reformate ar aduce si ele profit la buget, nu pierderi din capusarea lor de firmele politice.

Avand alta credibilitate in plan extern, avem sanse mai mari sa aducem investitori. Simplificand legile, incurajam antreprenorii sa-si dezvolte afacerile si implicit sa aduca mai multi bani la buget din taxe.

Si PSD a propus reducerea TVA la 19%. Cine pe cine a plagiat?

Lucrurile au stat astfel: dl Ponta stia ca scoatem programul si ca politic e un pas ofensiv spre o noua majoritate. L-a chemat pe dl Valcov si i-a spus sa scoata rapid un Cod fiscal liberal ca sa nu se mai vorbeasca de programul PNL.

Dl Valcov a chemat la dansul o suma de experti din privat si le-a cerut un cod. Daca vor dansii sa se "deconspire", sa o faca, eu stiu cine sunt, am discutat personal cu cativa dintre ei. Expertii acestia, vrand sa faca ceva bun pentru tara, au scris un cod asa cum stiu ei, de dreapta, si i l-au predat dlui Valcov, care l-a invatat pe dinafara si s-a dus cu el in Guvern, precum in povestea pungutei cu doi bani.

Pana aici, toate bune, sa zicem, chiar daca e amuzant sa vezi cum un expert din zona liberala face politica fiscala a Guvernului PSD. Dar nu era treaba expertilor sa le spuna: oameni buni de la PSD, masurile acestea merg numai daca finalizati reformele in prealabil, altfel nu aveti bani sa compensati bugetul.

Era treaba Guvernului si a premierului sa inteleaga ca masurile fiscale neacompaniate de politici sectoriale sunt aventuroase. Candva eram si eu un expert neangajat politic. Cand esti un expert chemat sa scrii un proiect public, ti se pare ca e sansa unica sa pui in pagina tot ce-ai citit prin carti si ai scris pe tabla, daca ai fost profesor.

Dar e treaba decidentului politic sa incadreze aceste lucruri in marginile posibilului si sa nu vanda "gogosi" cetatenilor. Nu tot ce suporta tabla suporta si realitatea. De aceea, politica este arta suprema, pentru ca politicianul trebuie sa decida nu numai ce este bine, ci care este binele posibil. Aici a esuat dl Ponta.

Ministrul Valcov va acuza ca masurile pe care propuneti ar urma sa genereze o scadere a salariilor mici si medii.

S-a referit la plafonarea bazei de calcul a CAS pentru profesii liberale. Dl Valcov nu a argumentat, doar a decretat. Masurile noastre se adreseaza mediului privat. Un profesionist liberal nu munceste doar pentru el, isi transforma profesia in afaceri, creeaza locuri de munca si plateste impozit. De ce sa nu-l las sa angajeze mai usor, sa creeze mai multe locuri de munca si sa plateasca mai multe impozite?

PSD acuza lipsa de credibilitate, avand in vedere ca ati facut parte din guvernul care a taiat pensiile, la nivel de intentie, si salariile in 2010. Revenim cumva spre austeritate?

Exclud austeritatea din politicile noastre si am spus limpede acest lucru in program.

PSD a facut parte din Guvernul PDL - PSD care a incheiat acordurile cu FMI pe care astazi le acuza. In acel guvern eu eram tehnician independent politic, nu luam decizii politice. Ponta a luat decizii politice in coalitia PDL - PSD alaturi de dl Boc. Foarte in regula.

Ce nu e in regula este sa fii ipocrit. Eu am avizat ca tehnician un proiect care a decurs din deciziile politice luate si de dl Ponta, alaturi de dl Boc, in coalitia PDL - PSD in 2009. Masurile de austeritate din 2010 au decurs direct din nevoia de incadrare in ceea ce s-a decis in 2009 de PDL - PSD. Eu nu am luat decizii politice in guverne.

Am intrat in politica in 2013 direct in Opozitie, dupa ce mi-am absolvit "examenul" de profesionist in piata libera timp de 17 ani, dl Ponta a intrat in politica direct langa premierul Nastase, dupa ce a studiat cariera Carlei del Ponte vreun an in Italia. E o diferenta din care decurg alte diferente.

Pana la urma orice program este o declaratie de bune intentii. Si punerea lor in practica depinde covarsitor de echipa guvernamentala. Ati schitat-o?

Inca nu. Va fi gata exact cand trebuie, asa cum a fost si programul.

Deocamdata Guvernul Ponta pare destul de stabil sub aspectul sustinerii parlamentare. Presedintele Iohannis vorbea insa despre o sansa "rezonabila" pentru schimbarea majoritatii inainte de alegerile din 2016. Si dvs spuneti ca trebuie sa pregatiti reducerea TVA. In ce stadiu sunt negocierile pentru formarea unei noi majoritati?

Acum ca avem un program pe baza caruia sa discutam, cred ca va fi mai simplu.

In ultimii 10 ani am avut doua modele de relatie presedinte - premier: cel al razboiului intre palate si modelul Boc, perceput ca al obedientei totale. Cum vedeti dvs aceasta relatie?

Exista si a treia cale, bazata pe respect reciproc, pe competente legale si constitutionale. Cand urmezi aceeasi "partitura", guvernarea poate fi o simfonie interpretata de o orchestra care are un sef de orchestra si un dirijor, care trebuie respectat.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Catalin Predoiu premier PNL, #program de guvernare PNL , #PDL