Opozitie, in sfarsit? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 09 Iulie 2013, ora 07:31
4393 citiri
Opozitie, in sfarsit? (Opinii)
Foto: Ziua Veche

Pentru prima data dupa foarte multa vreme dinspre PDL se aude si altceva decat sudalme intre tabere si pentru prima data PDL da un semn, inca firav si incipient e drept, ca se gandeste si la opozitie.

Cooptarea lui Catalin Predoiu in conducerea partidului si, mai ales, desemnarea lui premier din umbra par a fi o miscare care ar putea marca o schimbare in conduita democrat liberalilor.

Fostul ministru al Justitiei este o voce articulata si credibila, nu a fost implicat in scandaluri, este respectat la Bruxelles si are experienta mare in administratie, dupa patru ani de mandat in fruntea unui minister complicat si aflat mereu in bataia focului.

In plus, in recentele sale luari de pozitie pe tema Constitutiei, s-a aratat un opozant al USL cu mult mai aprig decat cei mai multi dintre pedelistii consacrati. Are avantajul de a avea o cariera de succes ca avocat, deci fara riscul de a fi suspectat ca are nevoie sa se capatuiasca in politica.

Dupa atat de multe plecari transformate in hemoragie, PDL avea nevoie si de o venire care sa-i redea moralul si sa-i mai refaca imaginea. In plus, PDL avea mare nevoie de o alta prima voce, dupa contraperformantele de proportii ale lui Vasile Blaga, care este orice altceva decat un om de prima linie si de transmis mesaje publice.

Si, apoi, principala critica la adresa conducerii PDL a fost tocmai lipsa guvernului din umbra si pasivitatea in opozitie. Este exact ceea ce Catalin Predoiu promite sa se schimbe.

Dar mai e mult pana departe. Drumul premierului din umbra mi se pare plin de capcane puse si de adversarii declarati si de cei mascati in prieteni. Si este, in egala masura, un drum de reinventare.

Catalin Predoiu trebuie, intr-un fel, sa se reinventeze, dintr-un tehnocrat de succes, intr-un politician de succes. Asta inseamna comunicare, viteza de reactie, agresivitate si...stomac tare. Coborarea in subteranele politicii romanesti nu este placuta pentru un demnitar care si-a vazut mai mult de minister si de proiecte.

Sunt convinsa ca in patru ani de ministeriat a inteles cam totul despre aceste subterane, dar acum trebuie sa le si strabata teafar.

Apoi, PDL este in acest moment intr-o situatie foarte grea. Si nu ma refer doar la contractie, la pierderea de viteza si la faptul ca are de infruntat o majoritate colosala. PDL este macinat intre luptele dintre tabere, cu mult mai multe si pe mai multe paliere decat se vede cu ochiul liber.

Catalin Predoiu va fi nevoit la o echilibristica fina intre toate aceste grupuri si grupulete care se detesta, intre orgoliile si ambitiile lor.

O echilibristica in urma careia sa fie si asimiliat ca autentic lider, pentru ca simpla votare in CNC, fie ea in urma unui discurs presarat cu aplauze in picioare si cu o majoritate confortabila, nu este decat o acceptare formala. Cea reala va fi cu mult mai greu de castigat. Si daca nu o va castiga, nu va fi niciodata un lider autentic.

Sigur ca PDL ar fi sinucigas sa-si saboteze singurul atu, dar nu ar fi primul episod autodistructiv din istoria, mai ales cea recenta, a democrat liberalilor.

Ca premier din umbra va trebui sa-si alcatuiasca echipa. Cati din vechea garda, cati oameni noi? Din nou un slalom delicat intre ambitii, orgolii, razbunari, tabere. Daca nu va reusi sa aduca si figuri noi, proaspete in guvernul din umbra care, inteleg, ar trebui sa apara la sfarsitul verii, ii va fi foarte greu sa convinga.

Miza va fi sa antreneze energiile noi, dar latente ale partidului, cate mai exista, si sa le asigure cale libera, sa marcheze un inceput de reforma sensibila. Fara ea va fi considerat doar o palarie noua pentru aceeasi Marie.

Si, la fel de important, Catalin Predoiu nu poate trai doar din mesaj negativ, adica din critica USL. Trebuie sa aduca viziune, proiect, mesaj pozitiv, o contrapondere reala si credibila la guvernarea de televizor a lui Victor Ponta.

Va fi greu insa sa-si promoveze mesajul pentru ca blocada televiziunilor va fi cu atat mai mare cu cat profilul domniei sale va creste. Deja ea se simte. Se poate baza asadar mai mult pe turneul prin tara, pe discutia directa cu electoratul si pe Internet. Ceea ce face misiunea si mai dificila.

Nu este o imagine prea roz, dar cu atat mai provocatoare pentru un autentic lider. Nu stiu daca dl. Predoiu este acest lider, dar are ocazia sa o dovedeasca. Si sa nu uitam totusi ca, si atunci cand a fost instalat pentru prima oara ministru al Justitiei in mijlocul bataliei teribile dintre palate si cu un hadicap extern imens dupa mandaul dezastruos al lui Tudor Chiuariu, nimeni nu-i dadea prea multe sanse.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Catalin Predoiu premier, #Catalin Predoiu PDL Opozitie , #PDL