Premierul din umbra, Catalin Predoiu: Ridicam steagul si plecam la atac! Interviu video

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 11 Iulie 2013, ora 13:54
6092 citiri
Premierul din umbra, Catalin Predoiu: Ridicam steagul si plecam la atac! Interviu video

Stimularea capitalului autohton, reforma sanatatii, continuarea reformei justitiei, modernizarea PDL si o opozitie percutanta, cu viziune sunt principalele preocupari ale prim-vicepresedintelui PDL Catalin Predoiu, desemnat premier al guvernului alternativ al PDL.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Catalin Predoiu l-a criticat pe premierul Victor Ponta pentru ca a ratat relansarea economica, pentru ca nu a inlocuit clasicele masinatiuni politice cu o politica bazata pe franchete si intoarsa catre cetatean.

El considera ca interventia lui Victor Ponta in ancheta procurorilor de la Dimitrie Bolinitineanu denota o anumita mentalitate si creioneaza o conduita pentru viitor: "Pot eu, cetatean, sa ma astept ca Victor Ponta va da maine din nou un telefon, dar fara sa-l mai anunte la televizor? Pot. Pot sa ma astept ca premierul da telefoane in justitie".

In interviul acordat Ziare.com, prim-vicepresedintele PDL a facut precizari privind eventuala candidatura la presedintie, dar si in privinta proiectului de unificare a dreptei.

De ce ati ales PDL si nu ati preferat o formatiune politica noua de exemplu?

PDL mi-a sustinut proiectele celor 4 coduri mai mult decat oricare alta formatiune politica, ceea ce reflecta o viziune despre viitor. Codurile vor alcatui o paradigma sociala care va schimba in bine Romania si, daca PDL a crezut in asa ceva, daca a sustinut reforma justitiei in general, inseamna ca are o viziune despre viitor.

Dreapta este deja faramitata si cred ca orice efort trebuie concentrat pentru relansarea PDL, pentru o opozitie percutanta cu finalitatea ajungerii la guvernare. In PDL sunt ingredientele necesare, intelectuale si de traditie ca sa cream un partid cum n-a mai fost in Romania, modern, flexibil, cu o comunicare impecabila, cu aplecare catre cetatean si daca ai un astfel de partid iti poti pune problema sa schimbi Romania. De asta am intrat in lupta.

Si ii invit si pe altii sa faca acest pas. In primul rand, alaturi de PDL, dar important e ca oamenii de calitate sa intre in politica. Eu sper ca indrazneala mea de a pasi pe acest teritoriu sa fie urmata si de altii. Nu putem schimba politica romaneasca fara sa intram in ea.

Ignorarea politicii a fost o atitudine proasta. Valorile au spus ca nu trebuie sa se amestece in politica si au incercat sa schimbe lucrurile pe langa politica. A fost o abordare neinspirata pentru ca lucrurile s-au agravat. Fara sa schimbi in bine politica, nu poti sa schimbi nimic in Romania. Nu poti sa ai un mediu politic neperformant, dar sa ai o profesie medicala stralucitoare, o justitie impecabila, ingineri, agricultura. E o utopie.

Solutia e putin sacrificiu, sa mai tai din timpul liber, mai tai din profesie si incerci sa schimbi viata in cetate. Eu insumi multi ani m-am concentrat pe profesie, dar a venit momentul sa dau ceva inapoi.

Exista speculatii ca inainte de a intra in PDL ati fi tatonat si alte formatiuni: PNL, PSD, MP. Este adevarat?

Dezmint categoric, nu am avut astfel de targuri. Respect optiunile politice ale tuturor, dar eu sunt un om de dreapta, nu pot sa am discutii cu PSD, iar PNL este intr-o situatie aproape fara iesire, este remorcat pe un drum de stanga, deci nu mai putem vorbi despre un partid de dreapta. Iar MP nici macar nu este inca un partid.

Spuneati ca PDL este o formatiune in reconstructie. Este un partid rupt intre tabere si subtabere, macinat de scandaluri si rivalitati. Cum planuiti sa-l redresati?

E nevoie de o viziune coerenta despre ceea ce vrem sa facem, intai in Opozitie si apoi la guvernare. Dar este vorba si despre intelegerile strategice din partid. In perioada urmatoare este important ca liderii partidului, echipele lor sa isi reseteze relatiile si sa inteleaga ca singura sansa este unitatea de actiune a partidului.

In politica, orice joc la ofsaid pagubeste nu numai partidul, ci si pe cel care joaca la ofsaid. Singura sansa este inainte. Suntem pe un drum cu sens unic, nu putem sa incetinim pentru ca ne tamponeaza altii din spate. Trebuie mers inainte, cu viteza, cu decizie si asa vom ajunge la destinatie.

Cand am intrat in Ministerul Justitiei, in 2008, am gasit o organizatie care dorea sa se regaseasca dupa lupte politice care avusesera loc in jurul numirii ministrului. Aveam colegii care venisera cu ministrul Stoica, cu ministrul Macovei, cu ministrul Chiuariu.

Isi si spuneau "stoichisti", "macovisti", "chiuaristi". Primul lucru, i-am strans si le-am zis sa-si stearga din cap aceste lucruri: sunteti angajati ai Ministerului Justitei, vreau sa facem din el cel mai bun minister din Romania si va propun sa adoptam reguli si principii de management similare celor din mediul privat. Va spun ca se poate.

Este important mesajul catre organizatiile PDL alcatuite din oameni capabili care asteapta un semnal. Luptatorii asteapta sa vada ca se ridica steagul si se pleaca la atac. Acesta e mesajul meu pentru partid: ridicam steagul si plecam la atac. Nu am nicio indoiala ca din transeele partidului se vor ridica si soldatii. Important este sa retrezim entuziasmul care a purtat PDL din victorie in victorie si e pacat sa risipim istoria partidului pentru cateva orgolii. Cuvintele mele pentru toti colegii din partid sunt: unitate si atac!

Sunt cuvinte doar pentru PDL sau pentru intreaga dreapta? Aveti un plan de unificare a dreptei despre care spuneati ca e foarte faramitata?

Daca intelegem ca inamicul politic e USL, logic ar fi ca si in partid, si in afara lui sa lasam orgoliile la o parte pentru acest obiectiv. Ar fi o dovada de autism sa nu vezi ca in afara PDL exista oameni importanti care isi propun sa faca opozitie. Important este sa vedem cum ne putem sincroniza actiunile pastrandu-ne identitatea. Sunt realist, nimeni nu va renunta la identitatea institutionala.

De aceea, realist este sa vorbim mai intai de o coordonare a dreptei si abia mai apoi despre o unificare. Dar la un moment dat unificarea dreptei va deveni un imperativ.

PDL a avut probleme de coruptie. Nu va temeti ca ele ar putea fi o piatra de moara pe viitor?

Organizatiile politice din Romania sufera de aceleasi vulnerabilitati. Diferentierea tine de felul in care tratezi coruptia, iar PDL este un exemplu bun. Nu a facut zid impotriva Justitiei in apararea acuzatilor de coruptie, nu a organizat congrese in care sa aplaude in picioare condamnati pentru coruptie si a strans din dinti de cate ori a trecut prin momente dificile, lasand Justitia sa-si urmeze cursul.

Daca sunt lucruri care trebuie investigate, aceasta trebuie sa-si faca treaba. Discutia despre ce o sa faca Justitia e inadecvata in politica. Privesc la oamenii politici care dezbat daca Justitia e la stanga, la dreapa. Oameni buni, treziti-va! Justitia nu tine cont de discutiile noastre, se autoguverneaza, prin CSM, trebuie sa fie independenta.

Si, totusi, suntem in mijlocul unui scandal provocat de interventia premierului in ancheta de la liceul Bolintineanu, interventie pe care Victor Ponta si-a justificat-o prin faptul ca ar fi responsabil cu pacea sociala din aceasta tara.

Nu poate exista pace sociala bazata pe minciuna, pe coruptie, pe lasitate. Cand sunt probleme trebuie sa le confruntam. Aceasta e calea, nu mangaierea pe cap a unuia sau a altuia si pozarea in salvatorul patriei.

Premierul a gresit, oricum am lua-o. Fara patima politica, judecand la rece, a gresit. Si stie ca a gresit. Insa in loc sa-si ceara scuze, a insistat cu telefoanele la Ministerul Justitiei si la Parchetul General, dupa propriile declaratii.

A fost o interventie nepermisa?

A fost un gest care reflecta o anumita mentalitate si creioneaza o conduita pentru viitor. Pot eu, cetatean, sa ma astept ca Victor Ponta va da maine din nou un telefon, dar fara sa-l mai anunte la televizor, ca nu va mai face gafa asta? Pot. Pot sa ma astept ca premierul da telefoane in Justitie. Iar faptul ca apoi misti planurile si pozezi in aparatorul copiilor sau al parintilor fata de actiunea Justitiei nu scuza aceasta greseala. Daca acolo au fost probleme ale procurorilor, e treaba CSM, de asta exista CSM si trebuie lasat sa-si faca treaba.

Nu poti sa intervii pentru ca tu te consideri responsabil pentru tot ce se intampla in tara. Il anunt pe dl premier ca nu este responsabil, de exemplu, cu viata mea si nici a altora.

Sunteti premierul din umbra al Opozitiei, oponentul direct al lui Victor Ponta. Care sunt principalele reprosuri pe care le faceti guvernarii actuale si care ar fi liniile dvs de actiune?

Problema este ca au esuat in redresarea situatiei economice si in schimbarea paradigmei politice. Eu asta asteptam de la un premier tanar, sa treaca de la clasicele masinatiuni politice, la o politica bazata pe adevar, pe franchete, pe deschidere fata de oameni.

In plan tehnic, au lipsit, in primul rand, masurile care sa sprijine capitalul autohton, sa sprijine IMM-urile, sa sprijine relansarea economiei nu numai la varf, ci si la baza. Marile companii transnationale sunt foarte importante, creeaza locuri de munca, aduc tehnologii in tara, aduc management modern, dar profiturile nu raman aici. IMM-urile creeaza profit care ramane aici, sunt mai loiale locurilor de munca si ele trebuie sprijinite, fie printr-un pachet de stimulare dedicat, prin stimularea sistemului bancar sa le crediteze, prin avantaje mai mari create pentru crearea locurilor de munca.

Ieri ne-a anuntat premierul ca in fiecare zi vede trei companii, sper ca nu sunt doar companii multinationale. Sper ca sunt si companii romanesti, care sa aiba 20, 50, 300 de salariati.

Apoi este vorba despre sistemul sanitar care se degradeaza, medicii continua sa plece. Cred ca ar trebui pus in aplicare cardul de sanatate, initiat de Guvernul Boc. Acesta ar pune ordine in sistemul sanitar, ar aduce transparenta si ar aduce astfel banii pentru salariile mai mari ale cadrelor medicale.

Nu peste multa vreme ne asteapta un raport MCV. La ce ne putem astepta? Exista hibe majore?

Lucrurile erau simple in 2012 si ar putea fi simple si acum. Liniile mari ale reformei au fost trasate, cadrul legislativ exista, ceea ce trebuie facut acum este punerea la dispozitie a resurselor necesare implementarii. Este faza de punere in aplicare a ceea ce s-a gandit si realizat anterior. Fiecare ministru al Justitiei a avut un rol cheie, Monica Macovei a conceptualizat eforturile de combatere a coruptiei, sprijinind puternic DNA, eu am inteles ca trebuie sa finalizam cadrul legislativ, codurile, si sa legam reforma de agenda europeana.

Sunt ingrijorat pentru ca procesul de punere in aplicare treneaza si umblam din nou la cadrul legislativ. Ne intoarcem sa modificam mai convenabil Codul de procedura penala, legea de punere in aplicare, chiar Codul de procedura civila.

Ati sesizat o tendinta de protejare a coruptiei?

De indulcire a cadrului normativ de combatere a coruptiei, ceea ce tot acolo ne duce. In loc sa ne continuam drumul pe autostrada, iesim pe marginea drumului si ne intoarcem la km 100 anterior ca sa reparam bordura. Asta e foarte periculos, pentru ca atunci cand ne-am angajat sa facem reformele, ne-am angajat sa mergem inainte cu o anumita viteza.

Care e crezul dvs politic?

Cred ca politica trebuie sa serveasca unor scopuri pragmatice, concrete, iar legatura dintre reprezentant si cei reprezentati trebuie sa fie intotdeauna in favoarea acestora.

In ultimii 23 de ani aceste lucruri s-au inversat si adesea politica se face de dragul politicii, pentru ca nu ai ce sa faci in alta parte, pentru ca nu-ti gasesti de lucru sau ca sa-ti satisfaci propriile interese, de afaceri, de cariera etc. Eu cred intr-o politica in serviciul ceatateanului. De altfel, cetateanul insusi nu mai accepta politica de pana acum. Si cine va continua in acelasi stil nu va mai avea credibilitate, oamenii vor sa fie reprezentati.

Frumoasa aventura politica americana a inceput cu "no taxation without representation", nu vreau sa fiu taxat daca nu sunt reprezentat. Cand te intorci catre cetatean intrebarea e ce ai realizat pentru el, macro si micro, ce se vede in buzunarul lui, in viata lui, in Justitie.

Ce avem acum nu e politica asa cum o inteleg eu, arta de a servi cetateanul, ci arta de a ne servi pe noi insine. Crezul meu e ca trebuie sa reinventam politica romaneasca. Cum sa faci asta? Trebuie sa alternezi sabia cu mistria. Politica nu e doar lupta, e si constructie. Marii cuceritori din istorie mai puneau sabia in cui si mai faceau drumuri, castele, biblioteci.

Politicianul roman e pasionat doar de batalie. Si mie imi place batalia, nu o refuz, dar trebuie sa stii sa si construiesti.

Va ganditi la o candidatura prezidentiala?

Nu ma preocupa acest subiect. Nu ma obsedeaza functii, candidaturi. Si aceste functii pe care le-am acceptat in PDL sunt mijloace prin care incerc sa contribui la relansarea PDL. Nu sunt trofee, galoane, stele in frunte. Nu am nevoie de ele. Nu-mi lipseste nimic, sunt multumit cu viata mea. Am primit aceste insarcinari si aprecieri ca pe o provocare, un cec in alb pe care doresc sa-l onorez.

Sunt preocupat de refacerea unui mod eficient de actiune a PDL. De construirea unei organizatii puternice. Abia dupa ce ai o constructie puternica, iti poti asuma obiective politice mari pentru cetateni. Daca nu o ai ramai cu vorbele.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Catalin Predoiu premier PDL, #reforma sanatatii capital autohton, #Victor Ponta interventie parchet , #PDL
Comentarii
Poza SC USL Felix SRL
SC USL Felix SRL
rank 1
Domnule, ridicați steagul doar la nudiști. Se arată Vasile.