Primele zile ale Guvernului din umbra - ce activitati au avut ministrii PDL

Vineri, 27 Septembrie 2013, ora 12:23
2887 citiri
Primele zile ale Guvernului din umbra - ce activitati au avut ministrii PDL
Foto: rfi.ro

Dupa aproape un an si jumatate de cand Victor Ponta pastoreste guvernul, PDL a reusit sa isi adune fortele si a prezentat la inceputul acestei saptamani Guvernul din umbra.

Ziare.com a stat de vorba cu cativa dintre proaspat desemnatii "ministri alternativi" si a aflat ca multi dintre ei s-au si apucat de treaba. Unii au participat in strainatate la intalniri monitorizandu-si "competitia", altii si-au facut deja aparatul ministerial, cu secretari de stat si consilieri iar strategia altora este sa-si invinga adversarii cu armele acestora - televizorul.

Guvernul din umbra al PDL: cine sunt ministrii condusi de Catalin Predoiu

Nu toti insa s-au grabit "sa intre in paine". Anumiti ministri au lipsit de la prima sedinta a guvernului din umbra sau au fost prezenti dar nu au zis mare lucru.

Andreea Paul, ministrul alternativ al Economiei, e de trei zile la Budapesta

Andreea Paul, ministrul Economiei in guvernul alternativ al PDL, si-a inceput mandatul printr-o calatorie de trei zile la Budapesta. Plecarea era insa parte a activitatii sale din cadrul mandatului de ministru al Guvernului din umbra.

"Am avut un prim angajament asumat in programul meu, de participare la adunarea parlamentara a Initiativei Central Europene de la Budapesta, sunt aici de trei zile. Nu am venit sa ne plimbam, ci am fost aleasa presedinte al Comisie Economice din aceasta adunare parlamentara a 18 state europene membre si non membre UE", ne-a declarat Paul.

Predoiu: Guvernul din umbra al PDL nu guverneaza, ci supravegheaza guvernarea USL

Ministrul Economiei a fost atenta si la activitatea ministrului USL pe care trebuie sa-l monitorizeze. "In paralel, am sanctionat derapajele doamnei ministru Maria Grapini (ministru delegat pentru intreprinderi mici si mijlocii, mediu de afaceri si turism, n.red.) ". Ea crede ca Grapini "si-a cerut sincer demisia prin recunoasterea incapacitatii proprii de a face guvernul sa inteleaga problemele mediului de afaceri".

Andreea Paul o invinovateste pe aceasta si ca "a pus intreaga culpa pe echipa ei, dand dovada de lipsa capacitatii de leadership si de management al administratiei publice".

Claudia Boghicevici, ministrul Muncii, are deja secretar de stat si consilieri

"Nu am avut nicio declaratie in perioada asta, abia azi (joi, n.red.) a fost prima sedinta si de abia acum incepem sa monitorizam in aceasta structura. Eu mi-am construit aparatul, cu secretari de stat, reprezentanti pe fiecare structura, ANOFM, pensii, care vor face o radiografie a sistemului, a ceea ce s-a intamplat de cand am plecat noi de la guvernare, pentru a putea lucra profesionist", a declarat Boghicevici, pentru Ziare.com.

Claudia Boghicevici nu a vrut sa specifice cati functionari are in aparatul ministerial din umbra, dar a spus ca toti sunt voluntari, sunt prieteni cu care a lucrat si oameni competenti din ONG-uri.

"Abia marti o sa am prima intalnire cu ei, oamenii la care m-am gandit eu. Am stabilit o prima intalnire si vreau sa vad cine raspunde invitatiei de a face parte din echipa", a mai spus aceasta.

Alin Tise, ministrul de Interne, nu vrea amenzi mari in Codul Rutier

Nici Alin Tise nu s-a prezentat la prima intalnire a Guvernului alternativ al PDL, de joi, pentru ca avea stabilita o conferinta de presa la Cluj. Alin Tise are in responsabilitate, ca ministru din umbra, Internele si Ministerul Dezvoltarii.

Alin Tise (PDL): Membrii Guvernului din umbra trebuie sa fie cosmarul ministrilor USL

"Practic", spune Tise, "pentru cele doua componenete pozitiile publice luate de mine si de PDL au fost legate de introducerea CASS de 5,5% pe chirii si de Codul Rutier". Senatorul PDL spune ca sloganul USL a devenit "ziua si taxa". In ce priveste Codul Rutier modificat, Tise spune ca PDL-ul nu il va vota.

"E un alt tun dat romanilor, pentru ca e transformat in veritabil Cod Fiscal, de colectare de bani. E posibil ca o persoana cu venit minim pe economie sa primeasca o amenda de 2-3.000 de euro care nu va putea fi platita si se va ajunge la o situatie aberanta cu urmariri silite si vanzari de imobile", a incheiat Tise.

Radu F. Alexandru, ministrul Culturii: Reactii alternative am avut prin articolele pe care le-am publicat, prin emisiunile la care am participat

"Pot sa va spun ca a avut loc prima sedinta a Guvernului alternativ, s-au discutat cateva teme politice de prima importanta, respectiv doamna Sulfina Barbu ne-a prezentat un dosar complet a ceea ce se stie la ora actuala despre Rosia Montana", a spus Radu F. Alexandru.

In aceasta discutie, senatorul PDL a avut si o interventie personala.

"Am aratat in interventia mea ca exista un val de proteste si nu incep cu cele din strada, pentru ca s-a aratat ca cei din strada nu au destule cunostinte aplicate, ci un val de proteste din partea specialistilor, care au mers pana la a cere in mod insistent si repetat demisia ministrului Culturii, legat de felul in care se pozitioneaza ministrul, absolut inadmisibil, fata de problema patrimoniului cultural si al vestigilor de acolo", a mai spus acesta.

Nu a fost singura luare de atitudine. "Alte reactii alternative am avut prin articolele pe care le-am publicat, prin emisiunile la care am participat, maine o sa particip din nou si in functie de sumarul pe care il are realizatorul, ma voi pronunta si pe temele mari politice cat si pe cele de cultura si patrimoniu".

Raluca Turcan, ministrul din umbra al Educatiei, se intalneste cu profesori

Raluca Turcan vrea sa fie ministrul premiant al cabinetului alternativ: "Miercuri am prezentat al treilea proiect de lege, care se refera la bursa investitorului, si anume stimularea mediului privat pentru a oferi burse in invatamantul profesional si universitar".

Altminteri, spune ea, e la fel de activa ca intotdeauna ca si parlamentar.

"Zilele acestea m-am intalnit cu profesorii din Bucuresti, duminica am o intalnire la Alba Iulia cu profesorii din tara. Educatia trebuie discutata la firul ierbii cu toti cei implicati pentru a demonta aceasta complicitate care s-a instituit intre parinti, profesori si elevi pentru neperformanta", a conchis Turcan.

Cine e Guvernul din umbra al PDL

Guvernul alternativ al PDL are 16 portofolii, sase din 10 ministri sunt femei, noua din 16 ministri sunt oameni noi iar media de varsta este de 45 de ani.

Premier - Catalin Predoiu

Ministrul de Externe - Radu Carp

Ministrul Apararii - Marinica Dinca

Ministrul Internelor - Alin Tise

Ministrul Justitiei - Monica Macovei

Ministrul Economiei - Andreea Paul

Ministrul Finantelor - Gheorghe Ialomitianu

Ministrul Agriculturii - Gheorghe Stefan (vicepresedintele PDL, nu primarul din Piatra Neamt)

Ministrul Energiei - Lucian Bode

Ministrul Infrastructurii - Anca Boagiu

Ministrul Fondurilor Europene - Alexandru Nazare

Ministrul Muncii - Claudia Boghicevici

Ministrul Mediului - Sulfina Barbu

Ministrul Sanatatii - Dragos Serban

Ministrul Educatiei - Raluca Turcan

Ministrul Culturii - Radu F. Alexandru

Ministrul Tineretului - Sorin Moldovan

Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
#PDL activitate guvern umbra, #PDL ministri guvern alternativ , #PDL