Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Consiliul National PNL a adoptat programul de guvernare - Vezi promisiunile lui Predoiu

Sambata, 23 Mai 2015, ora 14:06
3394 citiri
Consiliul National PNL a adoptat programul de guvernare - Vezi promisiunile lui Predoiu
Foto: Facebook/Catalin Predoiu

Programul de guvernare al PNL a fost adoptat, cu unanimitate de voturi, sambata, la Consiliul National al partidului desfasurat la Pitesti.

Programul a fost prezentat delegatilor de prim-vicepresedintele PNL Catalin Predoiu.

"Acest program pune probleme esentiale si ofera raspunsuri la aceste probleme. Vorbim in el despre un stat puternic, dar care respecta cetatenii. (...) Vorbim despre un guvern eficient (...). Oriunde veti deschide acest program, veti gasi solutii pentru problemele de astazi, dar si pentru problemele de maine", a spus Predoiu, in discursul tinut in fata delegatilor la Consiliului National al PNL.

Prim-vicepresedintele PNL a adaugat ca obiectivul strategic al programului de guvernare este reconstructia nationala, context in care deviza liberala "Prin noi insine" revine in actualitate.

Programul de guvernare al PNL, intitulat Recladirea Nationala, are ca obiectiv punerea in opera a principiilor si obiectivelor platformei "Romania lucrului bine facut", potrivit unui document remis presei.

Programul este structurat pe patru mari parti care au in vedere "Natiunea", "Statul", "Economia" si "Societatea incluziva", cu capitolele aferente.

PNL afirma in document, ca un lait-motiv al programului, ca provocarea pe care si-o asuma este "buna guvernare".

In cadrul documentului este prezentat schematic si obiectivul strategic al programului PNL, Recladirea nationala, a carui implementare este desfasurata pe perioada 2015-2020.

Astfel, in 2015, PNL isi propune realizarea unui parteneriat intre Guvern si Societate, in 2016, o armonizare intre buna guvernare si efortul national, elemente ce ar trebui sa conduca in 2017 la un "model propriu de dezvoltare". Apoi, in 2018, potrivit PNL, in baza acestui model sa se poate ajunge la o "economie competitiva", la o "societate educata, dinamica" si la o "administratie inteligenta", componente care ar putea sta, in 2019, la baza obiectivului de "recladire nationala".

Recladirea Nationala: Programul PNL pentru Guvern, Justitie, Sanatate si lobby extern

PNL mai propune, in programul sau de guvernare, realizarea unor "grupuri strategice" la nivelul Executivului, precum si crearea unui mecanism de lobby international pentru Romania.

In aceeasi linie, PNL isi propune crearea unui grup de lucru si dialog permanent cu mediul de afaceri in vederea culegerii direct din economie a semnalelor si propunerilor privind imbunatatirea mediului de afaceri, cu o atentie speciala pentru incurajarea si dezvoltarea capitalului autohton.

In document se mai sustine crearea unui mecanism de lobby international pentru Romania care prevede, intre altele, "constituirea unui Comitet International de Sprijin pentru interesele Romaniei, compus din personalitati economice, diplomatice si politice internationale care simpatizeaza cu Romania, atat de cetatenie romana, cat si straina".

Liberalii sustin, totodata, necesitatea "regandirii si revitalizarii" Consiliului Economic si Social, astfel incat sa exercite un rol proactiv in conceperea politicilor Guvernului si dialogului acestuia cu partenerii sociali.

Programul de guvernare propus de PNL mai propune, ca masura in domeniul fiscal-bugetar pentru stimularea consumului intern, "readucerea TVA la 19% de la 1 ianuarie 2016".

O alta masura de stimulare a consumului intern propusa prin programul PNL se refera la "introducerea a doua cote diferentiate de TVA", una pentru "alimente, medicamente, energie electrica, gaze naturale, carti" si o alta pentru "serviciile turistice, transport in comun si alte produse, a caror oportunitate va fi determinata prin consultarea cu mediul de afaceri, partenerii sociali si societatea civila".

Totodata, PNL isi propune "introducerea unui nou sistem fiscal incepand cu anul 2017", sistem prin care se are in vedere, printre altele, "generalizarea cotei unice de 16% pentru toate tipurile de taxe si impozite (impozit pe profit, impozit pe venit, impozit pe dividende, TVA si toate taxele pe munca".

PNL mai sustine, in programul sau de guvernare, ca alocarea bugetara necesara pentru dezvoltarea infrastructurii de transport de toate tipurile - rutier, feroviar, naval, aerian - a Romaniei este de circa 3% din PIB.

La capitolul privind consolidarea Justitiei, se sustine "dreptul CSM de a sesiza Guvernul cu proiecte de lege privind organizarea sistemului judiciar", iar la capitolul Sanatate are in vedere o alocare bugetara a "cel putin 6% din PIB incepand cu anul 2016".

Peste o mie de delegati au participat sambata, la Pitesti, la Consiliul National al PNL.

Programul zilei mai include o serie de manifestari dedicate celebrarii a 140 de ani de la infiintarea PNL, care se vor desfasura cu incepere de la ora 15.00 la Vila Florica din orasul Stefanesti, fosta resedinta a familiei Bratianu.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#PNL adoptat program guvernare , #PNL