Cum a explodat PNL inainte de alegeri

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 21 Aprilie 2016, ora 12:18
7089 citiri
Cum a explodat PNL inainte de alegeri

Nimic nu intrece degringolada in forma continuata din interiorul PNL.

Nici faptul ca Traian Basescu este suspect pentru spalare de bani in forma continuata in dosarul terenului din Baneasa, prima acuzatie serioasa formulata impotriva fostului presedinte al Romaniei, proces care are toate sansele sa se sfarseasca intr-o alta premiera - o condamnare cu inchisoarea pentru un fost sef de stat.

Nici macar stirea cu casa din Sibiu pierduta de actualul presedinte, desi nici acolo inca nu este clar ce suma trebuie sa returneze Klaus Iohannis statului, dar cazul este deschis si cumva abia la inceput. Fiind in desfasurare, dosarul casei lui Iohannis are doar potential ca in viitor sa bata momentul exploziei PNL.

Ridicolul in care s-au plasat liberalii dupa desemnarea celui de-al patrulea candidat pentru Primaria Capitalei nu mi se pare intrecut nici macar de penibilul in care se afunda candidatul independent Ciprian Ciucu - omul care iubeste sa fie independent, ca sa poata striga impotriva partidelor si politicienilor corupti, dar care am vazut cum s-a lipit repede si bine de primul partid care ii intinde o mana.

Dupa ce ai ajuns la al patrulea candidat pentru Bucuresti cu doar cateva zile inainte de inchiderea depunerii dosarelor, pierzandu-i pe cei trei in spete tot atat de diferite, e normal ca reactia generala sa fie cea care este. Dar cand rasul si caterinca se vor stinge, cand bascalia si bancurile se vor mai fi diminuat, vor ramane alegerile pe care conducerea PNL si le-a asumat.

Iar aceasta ultima alegere facuta de liberali, aceea de a renunta la candidatura lui Marian Munteanu, trebuie citita drept ceea ce ea este in primul rand. In opinia mea, este un gest de igiena interioara pe care un grup de politicieni si-l asuma, cu riscul de a pierde electoral mult mai mult decat daca si-ar fi pastrat optiunea pentru fostul lider din Piata Universitatii.

Astazi nu mai conteaza cum a ajuns PNL in situatia de a-l avea candidat la Primaria Bucurestiului pe Catalin Predoiu. Cum si-a numit si cum a renuntat la ceilalti trei candidati. Nu conteaza nici macar faptul ca Predoiu e posibil sa aiba sanse si mai putine sa castige alegerile decat ar fi avut Marian Munteanu.

Asa cum nu mai conteaza nici ca retragerea candidaturii lui Munteanu a fost facuta in acelasi stil mut in care a fost si anuntata. Dupa anuntul celui de-al patrulea candidat pentru Capitala ramane doar siguranta ca PNL este inca un partid viu, chiar daca buimacit de haosul care l-a cuprins la varf.

E adevarat ca ridicolul situatiei in care se afla liberalii e completat perfect de declaratiile mai noi sau mai vechi ale lui Catalin Predoiu, premierul din umbra partidului, despre cat de sigur este ca nu-si doreste fotoliul de primar al Bucurestiului si cat de putin este pregatit pentru o astfel de slujba.

Si totusi. Decat sa castigi Primaria Capitalei cu un Marian Munteanu e mai sanatos si mai democratic sa o pierzi cu un Catalin Predoiu. Desi, oricat ar plange admiratorii curentului extremist dupa omul verde din PNL, partida nu a fost inca jucata si ultimele alegeri au demonstrat cat de greu este sa ai ultimul cuvant inainte de inchiderea urnelor.

Si apoi Predoiu e atat de altfel in comparatie cu Gabriela Firea incat nu m-ar mira ca o inteligenta suficient de bine antrenata in fluctuatiile electorale sa fie in stare sa faca din fostul ministru al Justitiei ceea ce nici el nu mai crede acum ca ar fi posibil.

Restul liberalilor se pot consola cu gandul ca e mai bine sa explodezi inainte de alegeri decat sa o faci dupa. Nu stiu daca liberalii, fostii penelisti combinati cu fostii pedelisti, vor reusi sa transforme dezastrul si haosul de acum in ceva care sa le ofere un plus in batalia cu mult mai putin zdruncinatii pesedisti.

Paradoxal, haosul si degringolada din PNL pot fi citite si ca mesaje ca partidul nu a devenit complet autist si rupt de mediul caruia i se adreseaza. Grija lor ar fi sa nu cada in cealalta extrema si sa se lase condusi exclusiv de senzatiile si impresiile din exterior.

Nu in ultimul rand, ceea ce se intampla azi in PNL cred ca este reprezentativ pentru intreaga clasa politica, buimaca si destabilizata de actiunile procurorilor, pe de o parte, si inflamata de cerintele si asteptarile tot mai ridicate si radicale ale societatii dezamagite, de cealalta parte.

Avantajul PNL ar putea fi ca a explodat primul si a inghitit paharul de ridicol si penibil pana la capat inaintea celorlalti. Avand in vedere contextul mai larg, nu e deloc putin lucru.

Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#Predoiu candidat PNL Bucuresti , #PNL