Predoiu aduna toate solutiile CCR care trebuie introduse in Codurile Penale: sa nu mai fie pretexte pentru inovatii

Duminica, 19 Februarie 2017, ora 15:15
2985 citiri
Predoiu aduna toate solutiile CCR care trebuie introduse in Codurile Penale: sa nu mai fie pretexte pentru inovatii
Foto: Facebook Catalin Predoiu

Prim-vicepresedintele PNL Catalin Predoiu a declarat ca a primit din partea partidului sarcina sa elaboreze un proiect de introducere a solutiilor Curtii Constitutionale in corpul Codurilor penale, adaugand ca acesta ar putea fi gata in maximum 10 zile.

"Am primit din partea PNL sarcina sa elaborez un astfel de proiect de introducere a solutiilor Curtii Constitutionale in corpul celor doua Coduri, ca sa aliniem legile la deciziile CCR si la Directiva europeana privind drepturile omului si garantiile procesuale. O sa asamblam, la inceputul saptamanii viitoare, un grup de lucru care speram ca in 7 - 10 zile sa finalizeze acest proiect, oricum estimez ca ne vom misca mai repede decat Ministerul Justitiei.

(...) Dupa ce o sa avem un text de lucru, ne vom intalni in primul rand cu partidele din Opozitie pentru a purta un dialog pe acest proiect, dar nu excludem nici discutiile cu PSD, pentru ca avem tot interesul sa fie o lege buna si sa nu fie pretext pentru a introduce in legi tot felul de 'inovatii' care de fapt urmaresc interese personale", a spus Predoiu, duminica, intr-o conferinta de presa.

El a adaugat ca, in viziunea PNL, in plan legislativ, Codurile penale trebuie amendate strict prin introducerea solutiilor CCR in corpul legilor si alinierea acestora la recenta Directiva a Uniunii Europene privind drepturile omului si garantiile procesuale.

"Ajustarile legislative nu trebuie sa fie un pretext pentru subminarea Justitiei. In plan imediat, in Parlament trebuie adoptata OUG 14/2017 si respinsa OUG 13/2017 pentru a elimina orice risc de aplicare a acesteia din urma", a mentionat el.

Ministrul Justitiei ar trebui sa fie un om care intelege sistemul judiciar

De asemenea, Catalin Predoiu crede ca viitorul ministru al Justitiei ar trebui sa fie un om care intelege nu numai legile, ci si cum functioneaza sistemul judiciar, care sa aiba si puterea "sa reziste unor presiuni care vor fi inerente".

"E mai putin important daca viitorul ministru al Justitiei e membru sau nu al unui partid politic. Important este sa fie un om care intelege nu numai legile, ci si cum functioneaza sistemul judiciar. Pe de alta parte, el trebuie sa fie un om care intelege ce impact au aceste reforme asupra asanarii societatii romanesti, asupra unei economii transparente si competitive, asupra Mecanismului de Cooperare si Verificare, toate consecintele in plan european, un om care sa inteleaga mai mult decat litera legii, trebuie sa inteleaga si mecanismul si care e sensul reformei si care sa aiba si puterea sa reziste unor presiuni care vor fi inerente.

Trebuie sa fie un bun manager de sistem, pentru ca Ministerul Justitiei nu inseamna doar elaborarea legilor, ministrul Justitiei este un inalt functionar al statului care opereaza in toate cele trei puteri: e membru in CSM, e membru in Guvern si membru in CSAT, merge in Parlament si sustine proiectele ministerului, trebuie sa fie un om foarte versatil din punct de vedere al dexteritatilor de management", a spus duminica Predoiu, intr-o conferinta de presa.

In opinia sa, prioritatea Ministerului Justitiei ar fi clarificarea situatiei celor doua ordonante, adica sa "devina limpede ca OUG 13 nu va mai fi reinventata, reinviata, in diverse forme".

"De aceea este important, chiar daca parea usor redundant din punct de vedere juridic, sa fie respinsa in Parlament printr-o lege. Daca exista cu adevarat vointa politica sa curmam aceste discutii care ne-au facut foarte mult rau, inclusiv in plan extern, atunci asta este solutia: cat de rapid aprobata OUG 14 si respinsa OUG 13, apoi ministerul trebuie sa treaca la formarea unui grup de lucru transparent, inclusiv cu membri ai sistemului judiciar si cu societatea civila, cu un dialog permanent cu Comisia Europeana, care gestioneaza MCV, pentru a elabora un proiect de lege care sa modifice Codurile penale introducand solutiile CCR. Dar asta va dura", a mentionat Predoiu.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Catalin Predoiu decizii CCR Coduri Penale , #PNL