Cum va arata Cabinetul Predoiu? Romania poate deveni exemplul bun, dar drumul se ingusteaza - Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 08 Iulie 2015, ora 05:51
17309 citiri
Cum va arata Cabinetul Predoiu? Romania poate deveni exemplul bun, dar drumul se ingusteaza - Interviu
Foto: Arhiva Ziare.com

Romania poate specula acest context nefericit din regiune atragand investitii si fluxuri financiare care cauta oportunitati, dar doar daca dam exemplul unui guvern cu viziune si al economiei descatusate de toate barierele, afirma Catalin Predoiu, premierul desemnat al PNL.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Catalin Predoiu a atras atentia ca Victor Ponta a facut pasi pe un drum care conduce la situatia Greciei prin taierea investitiilor, cresterea gradului de indatorare, cheltuieli electorale si oprirea reformei sectorului economic public. "Singura iesire din situatia in care Ponta ameninta sa aduca Romania sunt reformele in economie si administratie, dupa demisia sa".

Catalin Predoiu a vorbit despre criza elena din care vede ca principala solutie reforma profunda a statului grec si anticoruptia ferma, fara de care nu poate fi luata in calcul nicio reducere a datoriei tarii.

Premierul desemnat al PNL a vorbit despre echipa pe care ar urma sa o conduca, despre felul in care vede relatia cu FMI, dar si cat de fezabila considera in actualul context relaxarea fiscala.

Cum vedeti criza elena si mai ales solutia pentru depasirea ei?

Un anumit tip de cultura civica si politica a amorsat in timp o problema economica, iar aceasta ameninta sa devina politico-strategica. Principalii responsabili sunt politicienii greci care nu au facut la timp reforma administratiei, a companiilor publice, au tolerat coruptia si dezechilibrele bugetare. Dar e mai mult decat o inabilitate sau lipsa de vointa politica. E vorba si de o anumita cultura a relatiei cu creditorii.

Grecia nu e la primul faliment in istoria sa moderna, ci la al 5-lea. In general, grecii sunt oameni care stiu sa lucreze cu banii si atunci te intrebi unde sunt acestia. Armatorii greci vehiculeaza sume uriase de bani, oamenii de afaceri greci insisi vorbesc despre o tara saraca cu oameni bogati, cu politicieni bogati, vorbesc despre evaziune fiscala ca "sport national".

Asadar, in zona euro sau in afara ei, in UE sau in afara ei, Grecia nu poate evita ciocnirea cu adevarul. Politicienii trebuie sa implementeze un plan realist si rapid de reforme in sectorul public in special si in acelasi timp sa se angajeze eficient pe calea combaterii coruptiei. Doar pe aceasta baza poti sa ceri intemeiat moral un efort national si restructurarea datoriei.

Se poate fara restructurarea datoriei?

Pe datele tehnice, un raport FMI citat de presa internationala afirma ca o restructurare a datoriei s-ar impune, dar e foarte dificila, pentru ca ar insemna un sacrificiu si din partea contribuabililor europeni. Nu poti cere acest sacrificiu fara garantia reformelor din partea Greciei.

De aceea, spuneam ca problema nu este doar economica, ci si politica si capata conotatii strategice. UE, eurozona fara Grecia inseamna regandirea proiectului european si o vulnerabilitate extinsa daca Grecia s-ar reorienta strategic. Si asa ceva nu e de dorit. Iesirea din impas atarna de realismul pachetului de reforme la care guvernul elen trebuie sa se angajeze.

Tsipras isi conduce poporul intr-o directie gresita. Corect este sa spui poporului ce trebuie sa faca in mod real ca sa iasa din aceasta situatie, nu sa opui poporul partenerilor tarii. Sigur ca e o intreaga discutie despre felul in care a fost creata si speculata pe pietele financiare aceasta datorie financiara, dar ea nu justifica lipsa reformelor si coruptia.

Premierul Ponta spunea recent ca nicio criza externa de tip Grecia sau Ucraina nu poate deturna Romania de pe traseul sau economic bun. Sunteti la fel de optimist?

Eu pe Victor Ponta nu-l mai iau in serios. Este un experiment politic esuat care se apropie de final. Acum, problema principala a Romaniei nu e Grecia, nici Ucraina, ci premierul Ponta insusi. Nu mai e credibil, ministerele nu mai functioneaza, investitorii sunt reticenti fata de Guvernul PSD.

FMI a plecat din Romania si situatia e incerta in privinta unui nou acord? Cum vedeti dvs relatia cu FMI, mai ales ca ati avut discutii cu reprezenantii Fondului? Ce ati face daca nu renunta la rezerva in privinta relaxarii fiscale?

CE, BM si FMI au fost parteneri utili si corecti ai Romaniei. Cooperarea cu aceste institutii si efortul economiei private au readus Romania pe linia de plutire financiar-bugetara. Sub niciun motiv nu putem sa parasim aceasta linie.

Echilibrul financiar bugetar este un activ al Romaniei in lumea globala si il vom mentine. Acest echilibru este singura baza pe care putem dezvolta antreprenorii romani si capitalul autohton. Cooperarea cu ei va continua, forma acesteia depinde de performanta economiei.

Rezervele pot fi inlaturate prin accelerarea reformelor structurale, optimizarea cheltuielilor publice, cresterea absorbtiei fondurilor europene si a investitiilor eficiente in economie. Aici e vorba de viziuni si optiuni, care exclud deopotriva servilismul si demagogia si presupun onestitate si corectitudine fata de poporul roman si partenerii sai internationali.

Daca ajungeti premier in urmatoarea perioada, veti avea de armonizat relaxarea din noul Cod Fiscal cu tot felul de decizii recente de tip reducerea TVA la alimente, cresterea salariului minim pe economie etc., toate in conditiile crizei grecesti. Este posibil?

Ponta a facut pasi pe un drum care conduce la situatia Greciei: a taiat investitiile, a crescut gradul de indatorare a tarii prin credite externe, a facut cheltuieli electorale si a oprit reforma companiilor de stat si a sectorului economic public in general.

Singura iesire din situatia in care Ponta ameninta sa aduca Romania sunt reformele in economie si administratie, dupa demisia sa. Romania trebuie sa inceapa reforma companiilor de stat amanata sau simulata de foarte multe guverne. Ele trebuie restructurate, managerii trebuie schimbati, pierderile trebuie oprite, trebuie listate companiile care sunt de listat si decapusate de contracte politice.

Bursa de valori trebuie dezvoltata accelerat, pentru ca trebuie diversificate sursele de finantare a companiilor, cu atat mai mult cu cat bancile se preocupa acum mai mult de restructurarea portofoliilor decat de finantarea afacerilor.

Trebuie platite ugent datoriile companiilor de stat si ale administratiei fata de companiile private. Datoria totala a ajuns la 320 de mil de lei, ceea ce e inacceptabil pentru ca pune in dificultate, chiar faliment, operatori privati care platesc impozite si creeaza locuri de munca.

Sunt necesare rapid informatizarea ANAF si atacarea marii evaziuni fiscale, in special in zona legume/fructe. ANAF trebuie sa aiba prioritati, intai marii evazionisti si mai apoi proprietarii de pensiuni cu cifre de afaceri simbolice.

Daca isi pastreaza disciplina fiscal-bugetara, Romania poate deveni un exemplu bun pentru investitori. Putem specula contextul nefericit din regiune atragand investitii si fluxuri financiare care cauta oportunitati, dar numai daca dam exemplul unui guvern cu viziune, integru si pro-business si al economiei descatusata de toate barierele.

Dar drumul devine cu atat mai ingust cu cat se prelungeste agonia Guvernului Ponta.

Si in conditiile acestui drum care se ingusteaza, ati fi dispus sa luati la o adica masuri in sens invers, inclusiv de austeritate? Exista o temere pentru ca ati facut totusi parte din guvernul care a luat in 2010 masurile de austeritate.

Pe de o parte, era un alt context, complicat de explicat in cateva randuri si care, oricum, poate fi privit altfel astazi prin prisma crizei din Grecia. Pe de alta parte, ma pronunt categoric pentru politici de crestere economica si de investitii.

In fine, trebuie lamurit ceva dincolo de propaganda lui Ponta. Am facut parte succesiv din cinci guverne conduse de trei premieri, in calitate de ministru tehnocrat neafiliat politic, care a avizat masurile luate de guvern sub aspectul legalitatii, nu al oportunitatii. Niciun aviz pe care l-am emis nu a "cazut" la CCR si cand am semnalat riscuri de incidente constitutionale, ele s-au confirmat.

Taierea pensiilor a cazut la CCR.

E un exemplu.

Spuneti ca avizele dvs nu au fost infirmate la CCR. Avem totusi peste 10 articole din CP si CPP declarate neconstitutonale.

Sunt texte introduse in coduri de Guvernul Ponta prin legea de punere in aplicare. Atunci au fost introduse foarte multe prevederi care nu au mai fost discutate cu comisiile de specialisti care au intocmit codurile.

Dar problema constitutionalitatii nu e simpla. Foarte rar veti gasi unanimitati ale CCR, unii judecatori au gasit chiar si acele texte constitutionale, deci problema este una delicata in general, nu numai in privinta codurilor penale.

Cand vedeti posibila preluarea guvernarii? Zile? Saptamani? Luni?

Principala mea ingrijorare e legata de economie si sper ca macar in ceasul al 12-lea premierul Ponta sa inteleaga ca nu are dreptul sa puna in pericol echilibrele economice si perspectiva buna a economiei romanesti.

Demisia lui Ponta ar servi inlaturarii incertitudinilor privind viziunea economica a Guvernului. Daca va uitati la parcursul guvernelor Ponta, veti vedea incoerenta: in prima parte suprataxare, cu peste 30 de noi taxe in doi ani, apoi relaxare fiscala nepregatita de reforme si de rationalizarea cheltuielilor publice neproductive, in schimb precedata de oprirea investitiilor.

Cand vede asa ceva, un mediu de afaceri profesionist nu stie la ce sa se astepte la anul din partea Guvernului. Peste 6 luni, 12 luni, acelasi Guvern Ponta va inventa o noua propaganda si demagogie pentru a justifica renuntarea la politicile de relaxare, motivand cu criza din Grecia, cu vremea din Turcia, cu mersul operatiilor la genunchi. Pentru ca la acest capitol ii recunosc premierului Ponta un doctorat luat "pe bune".

Esentiala pentru economie este increderea investitorilor, straini sau romani, intr-o viziune guvernamentala.

Increderea nu se bazeaza pe foi scrise, ci pe nume. Aveti in acest moment in sertar lista Cabinetului Predoiu?

Nu pot sa ofer nume fara sa incalc un mandat al partidului. Dar am in vedere oameni care sa ofere aceasta incredere. Si ea nu o castiga decat cei care au demonstrat ca se pricep la domeniul respectiv, care au gestionat cu rezultate bune echipe, proiecte, sisteme, institutii.

Aveti gata lista, daca maine Ponta demisioneaza sau incepe incaierarea pe functii?

Suntem responsabili, stiam ca trebuie sa pregatim o echipa puternica, vom prezenta o echipa puternica. E un demers care nu a inceput ieri si a ajuns la o anumita etapa.

Matematic e imposibil ca o noua majoritate sa nu includa UNPR. Ati fost coleg in doua guverne cu generalul Oprea. Ce relatie aveti cu domnia sa? Ati putea colabora din nou?

Institutional am colaborat foarte bine in Guvern. In plan personal, am avut intotdeauna o relatie cordiala. Si cred ca prima datorie a unui lider de echipa este sa gaseasca cea mai buna cale sa puna in valoare calitatile membrilor echipei. Asa am incercat la Ministerul Justitiei, asa am facut si cand am condus echipe la catedra sau in privat, in avocatura.

Componenta Cabinetului va tine cont de paritatea PNL-PDL?

Nu gandesc decat in termeni de valori si de competenta, indiferent unde s-au manifestat, in privat sau in public, in politica sau in afara politicii. Guvernul trebuie sa fie integru, competent si cu un grad de acceptabilitate care sa poate antrena increderea de care vorbeam.

Performanta Guvernului tradusa doar in buna guvernare nu e suficienta pentru un trend ascendent in economie si reforma societatii. E nevoie de un efort national, deci de oameni care sa poata antrena acest efort si increderea.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Catalin Predoiu premier PNL, #criza Grecia austeritate Boc Ponta, #relaxare fiscala Ponta austeritate Predoiu , #premier