Predoiu, despre raportul CE: Note bune pentru Guvern, DNA si ANI, CSM si instantele, criticate

Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 12:42
3265 citiri
Predoiu, despre raportul CE: Note bune pentru Guvern, DNA si ANI, CSM si instantele, criticate
Foto: Realitatea Tv

Ministrul Justitiei Catalin Predoiu a anuntat, miercuri, ce prevede raportul pe Justitie al Comisiei Europene, aratand ca exista multe aspecte pozitive mentionate, dar si lucruri la care mai trebuie lucrat.

"Asadar, Romania continua trendul pozitiv. Sunt mentionate cu aviz pozitiv activitatea Guvernului, a Parchetului, a DNA si a ANI. Aprecieri pozitive pentru legiferarea in domeniul justitiei a primit si Parlamentul. Recomandari au primit CSM si instantele. Tonul general al raportului este obiectiv, sunt recunoscute progresele, dar si inventariate domeniile unde sunt necesare elemente de imbunatatire", a anuntat Predoiu, intr-o declaratie de presa.

CE a publicat raportul privind justitia din Romania - vezi ce ne recomanda

Premierul interimar a tinut sa le multumeasca parlamentarilor din ambele tabere pentru contributia lor la legile din domeniul justitiei.

"Aportul Parlamentului la eforturile Guvernului de schimbare a legislatiei in domeniul justitiei a fost considerabil. Si vreau sa multumesc public parlamentarilor care s-au implicat in sustinerea eforturilor Guvernului de schimbare a legislatiei in domeniu justitiei si pentru implementarea cu succes a noului Cod Civil", a mai spus Predoiu, adaugand ca acum "greutatea procesului de reforma s-a transferat pe umerii CSM si ai instantelor si parchetelor".

Ministrul a subliniat ca faptul ca anumite aspecte pozitive apar si in raportul din vara anului trecut este o dovada clara ca reforma functioneaza si isi arata deja roadele.

"Insist pe unul dintre mesajele cheie ale raportului - activitatea in instante. Acesta fusese deja amintit in raportul din vara lui 2011, ceea ce probeaza un trend - nu am avut de-a face cu o evolutie intamplatoare. Consideram ca aceasta reprezinta, alaturi de sprijinul parlamentar larg, o dovada clara a ireversibilitatii procesului de reforma, dar si a vointei politice de sustinere a acestuia", a punctat Predoiu.

Guvernul, cu un pas inainte - a adoptat Legea raspunderii magistratilor

Sefului Justitiei a prezentat si aspectele pasive din raport, aratand, insa, ca Guvernul a prevazut aceste lucruri si de aceea a adoptat Legea raspunderii disciplinare a magistratilor.

"In ceea ce priveste pasivele, inca marcate in acest raport, ne vor servi drept jaloane pentru directionarea eforturilor in perioada urmatoare. Principalul minus este abilitatea conducerii sistemului judiciar de a raspunde adecvat. Aici se transmite un mesaj direct catre eficientizarea inspectiei judiciare si in acest context as vrea sa subliniez ca Guvernul si Parlamentul au anticipat si raspuns adoptand Legea privind raspunderea disciplinara a magistratilor.

Chem in special CSM sa se mobilizeze si sa ia masurile care se impun. In special CSM trebuie sa se mobilizeze mai intens si sa ia masurile care se impun. Este nevoie sa aplicam intocmai spiritului Legii raspunderii disciplinare a magistratilor", a mai spus Catalin Predoiu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#Catalin Predoiu raport Justitie, #DNA ANI raport Justitie, #CSM critica Raport Justitie, #Legea raspunderii magistratilor , #raport Justitie
Comentarii
Poza lool
lool
rank 5
Justitia e minunata dar fara rezultate iar clasa politica e corupta
Poza arsul
arsul
rank 1