Predoiu: Prioritatea Justitiei este promovarea si adoptarea codurilor juridice

Joi, 12 Februarie 2009, ora 15:33
2227 citiri
Predoiu: Prioritatea Justitiei este promovarea si adoptarea codurilor juridice

Ministrul justitiei, Catalin Predoiu, a precizat joi ca obiectivul prioritar al ministerului pe care il conduce ramane promovarea si adoptarea codurilor juridice de catre Parlamentul Romaniei, iar saptamana viitoare va trimite la Guvern o propunere concreta pentru acest lucru.

"Raportul pe Justitie prezentat joi de Comisia Europeana subliniaza necesitatea ca acestea sa devina legi si sa fie supuse dezbaterilor publice, desi in anul 2008 aceste proiecte au stat in dezbatere publica timp de 6 luni de zile.

Saptamana viitoare voi inainta Guvernului o modalitate concreta prin care acestea pot fi adoptate si sa concilieze punctele de vedere ale celor doua partide care formeaza coalitia guvernamentala", a declarat Predoiu.

Ministrul justitiei a subliniat faptul ca propunerea pe care o va inainta va avea la baza discutiile de ultima ora din cadrul coalitiei, iar acestea vor fi puse apoi in dezbatere publica.

"Nu pot sa nu remarc cu parere de rau ca s-a pierdut o luna si jumatate fara sa progresam ca sa fie adoptate intr-un terment rezonabil. Trebuie sa verificam daca codurile au continut coerent si corespund caracterului judiciar, dar vom face si studiu de impact asupra sistemului judiciar. Dupa adoptarea acestora strategia de resurse umane a Consiliului Suprem al Magistraturii va fi revizuita", a mai precizat Predoiu.

Predoiu cere mai multi bani pentru Justitie de la buget

Catalin Predoiu a facut, joi, un apel public catre Guvern si Coalitie, pentru a avea in vedere, la rectificarile bugetare, suplimentarea bugetului pentru sistemul judiciar, avand in vedere ca obiectivele reformei justitiei nu pot fi atinse fara cresterea fondurilor alocate.

Ministrul a precizat ca, desi raportul CE nu analizeaza starea financiara a sistemului judiciar, mentioneaza faptul ca "punerea in aplicare cu succes a codurilor va depinde de alocarea de resurse financiare suficiente".

"Bugetul primit in aceasta faza nu permite satisfacerea nici a drepturilor salariale recunoscute prin hotarari judecatoresti, nici a nevoilor de investitii", a declarat Predoiu, precizand, din nou, ca bugetul va permite, insa, "eliminarea unor diferente conjuncturale de salarizare in cadrul sistemului judiciar".

In contextul numeroaselor actiuni in instanta ale magistratilor, pentru recuperarea drepturilor salariale restante, ministrul a facut un apel pentru incetarea actiunilor judiciare "abuzive", indreptate impotriva ministerului, cu precizarea ca asteapta acelasi gest din partea Consiliului Superior al Magistraturii care, "din pacate, pe tot parcursul anului 2008, a avut o politica de pasivitate fata de acest fenomen", pe care l-a incurajat "tacit".

Catalin Predoiu a semnalat, din nou, ca se impune elaborarea urgenta a unei legi a salarizarii in sistemul judiciar.

"Punerea in aplicare a codurilor presupune includerea, in bugetele anuale, a unor sume importante pentru reaorganizarea instantelor si parchetelor, ceea ce implica considerarea sistemului judiciar, de catre Guvern si Parlament, "un domeniu de interes strategic si finantat corespunzator". "Fara aceasta garantie, reforma va ramane un concept pe hartie", a conchis ministrul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Aderarea României la Spațiul Schengen cu frontierele terestre va fi discutată de Consiliul European în luna iunie. ”Suntem pregătiţi să o facem”
Aderarea României la Spațiul Schengen cu frontierele terestre va fi discutată de Consiliul European în luna iunie. ”Suntem pregătiţi să o facem”
Ministrul Afacerilor Interne Cătălin Predoiu a declarat că va continua să facă toate eforturile necesare pentru ca România să devină stat membru cu drepturi depline în spaţiul Schengen....
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Catalin Predoiu, #prioritate adoptare coduri, #prezentare raport Justitie , #raport Justitie