Predoiu propune un Pact pe Justitie cu interdictia presiunilor pe procurori

Luni, 23 Iulie 2012, ora 07:26
2976 citiri
Predoiu propune un Pact pe Justitie cu interdictia presiunilor pe procurori

Fostul ministru al Justitiei Catalin Predoiu a declarat duminica seara ca, in urma recentului raport al CE, foarte critic la adresa Romaniei, le va propune partidelor parlamentare sa semneze un Pact pe Justitie cu "trei-patru" puncte printre care neimixtiunea in anchetele care duc catre politicieni.

Intrebat ce ar fi facut el in acest moment ca ministru al Justitiei, Catalin Predoiu a lansat invitatia catre parlamentari. "As fi propus si chiar propun, de ce nu, ca fost ministru de Justitie, ca toate partidele parlamentare sa se reuneasca pentru a subscrie un Pact pentru Justitie pe termen pe termen lung care sa dea incredere partenerilor europeni si cetatenilor ca ne vom ocupa in continuarea de Justitie, ca vom mentine independendenta ei", a declarat Predoiu.

Fostul ministru al Justitiei a enumerat trei puncte pe care ar trebui sa si le asume partidele parlamentare.

"O bucata de hartie pe care sa scrie: mentinem bugetele pentru Justitie la un aumit nivel, vom introduce Codurile in vigoare, procedura civila, penal, procedura penala, asa cum au fost stabilite de Parlament la propunerea Guvernelor anterioare. Trei: vom respecta independenta Justitiei, nu vom presa procurorii sa-si opreasca anchetele daca se duc in directia unor oameni politici. Deci trei-patru lucruri foarte simple, dar necesare in acest moment", a punctat Predoiu.

Catalin Predoiu a mai spus ca Guvernul ar trebui ca in toamna sa suplimenteze bugetele pe Justitie pentru acoperirea locurilor vacante. "As convoca imediat comisia de lucru pe MCV care functioneaza pe langa Ministerul Justitiei. In al doilea rand, Guvernul ar trebui sa suplimenteze in perspectiva, in toamna, dar si in 2013, bugetele Justitiei pentru a implementa studiile de impact, adica de a extinde schema de personal in 2012, acoperirea locurilor vacante, aproape 400 in sistemul judiciar, dar si in 2013 pentru pregatirea Codurilor penal si de procedura penala. In al treilea rand, ar trebui ca si MAE sa preia initiativa unor misiuni diplomatice care sa explice ca incepem sa lucram", a mai spus fostul ministru.

Catalin Predoiu a fost ministru al Justitiei in perioada 2008-2012, in guvernarile Tariceanu, Boc si Ungureanu si a ocupat functia de premier interimar in februarie 2010 dupa demisia premierului Emil Boc si pana la investirea Guvernului Ungureanu.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Catalin Predoiu raport Justitie, #raport justitie Romania, #Catalin Predoiu pact justitie , #raport Justitie