Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Predoiu, pentru AFP: Orbiti de ura, politicienii uita de menirea lor

Joi, 29 Noiembrie 2012, ora 13:35
2606 citiri
Predoiu, pentru AFP: Orbiti de ura, politicienii uita de menirea lor
Foto: Arhiva

Politica sufera de multe, pentru ca, orbiti de ura ce-i desparte, politicieni de varf uita de menirea lor, aceea de a degaja solutii pentru contribuabili, afirma fostul ministru al Justitiei, Catalin Predoiu.

Intr-un interviu acordat AFP, Predoiu spune ca lipsa de integritate si coruptia nu sunt noutati in politicul romanesc.

"Noutatile sunt politicile si institutiile de combatere a coruptiei, precum si preocuparea vizibila a liderilor politici, chiar daca nu intotdeauna bazata pe convingeri, de a combate si limita cazurile de coruptie", a spus Predoiu, adaugand ca aceste noutati vor prevala cu timpul si vor impune un alt fel de a face politica.

Important, afirma Predoiu, este ca oamenii politici lucizi sa inteleaga ca trebuie sa preia initiativa in aceasta reforma subtila, sa impuna valorile in interiorul partidelor si sa transforme partidele din "frane" in "motoare" ale dezvoltarii democratice a societatii.

Justitia poate genera o miscare de schimbare in politic, dar nu va putea schimba politicul in ansamblul sau, a mai spus Predoiu.

"Politica sufera de multe, pentru ca, orbiti de ura ce-i desparte, politicieni de varf uita de menirea lor, aceea de a degaja solutii pentru contribuabili", a continuat fostul ministru al Justitiei, intervievat de AFP.

Despre raportul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare impus de Comisia Europeana, asteptat in ianuarie 2013, Predoiu considera ca va contine critici in ceea ce priveste amanarea intrarii in vigoare a Codului de procedura civila si neindeplinirea punctelor din anexa raportului din vara, precum si fata de atitudinea Senatului, care nu a aplicat decizia instantei supreme intr-un caz de incompatibilitate a unui senator (Mircea Diaconu-n.red.).

"Stagnarea sau reculul unor politici din sistemul judiciar, precum si ciocnirile dintre politic si sfera justitiei vor constitui fundalul critic al raportului", a mai spus Predoiu.

Pe de alta parte, fostul ministru a subliniat ca ridicolul si esecul procedurii de numire a procurorului general al Romaniei si sefului Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) vor influenta inevitabil raportul.

"Cred ca va fi apreciata hotararea de Guvern de suplimentare a schemelor de personal din justitie, desi inca nu are acoperire bugetara. E doar o promisiune, dar e o promisiune importanta", a continuat Predoiu.

In opinia lui Predoiu, criza politica din vara a indepartat momentul la care MCV ar fi putut fi ridicat. Aplicarea Codului de procedura civila (Codul civil fiind intrat in vigoare din 2010-n.red.) si implementarea Strategiei Nationale Anticoruptie sunt "puncte de control obligatorii" in parcursul Romaniei pentru ridicarea MCV.

Ca orizont temporal, o evolutie pozitiva constanta in urmatorii doi ani ar crea o sansa realista de ridicare a MCV, a conchis Catalin Predoiu, care a detinut portofoliul Justitiei din 29 februarie 2008 pana in 7 mai 2012.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Catalin Predoiu raport MCV, #Catalin Predoiu reforma Justitie, #Catalin Predoiu DNA , #reforma Justitiei