Dancila anunta primul act concret al Presedintiei Romane: Infiintarea Orchestrei UE UPDATE

Joi, 17 Ianuarie 2019, ora 16:51
10304 citiri
Dancila anunta primul act concret al Presedintiei Romane: Infiintarea Orchestrei UE UPDATE
Foto: Agerpres/Flickr/Presedintia Romaniei la Consiliul Uniunii

Proaspat intoarsa de la Strasbourg, unde a prezentat in plenul Parlamentului European viziunea Presedintiei romane a UE pentru urmatoarele 6 luni, Viorica Dancila a anuntat joi primul act concret pe care il ia Guvernul in aceasta calitate - infiinarea Orchestrei Uniunii Europene.

"Este unul ditre proiectele in care m-am implicat alaturi de ministrul Culturii. Saptamana trecuta, pe scena Ateneului, prefesionisti din toate statele UE au dovedit ca muzica uneste, creeaza armonie si bucurie.

Prin acest proiect vom promova artistii si operele culturale ale tuturor statelor membre. In cadrul evenimentelor vom pune in valoare bogatia mostenirii culturale comune a intregii UE si vom evidentia identitatea culturala a fiecarei natiuni", a anuntat Viorica Dancila, joi, la inceputul sedintei de guvern.

UPDATE - Dupa adoptare, Ministerul Culturii si Identitatii Nationale a anuntat ca, "in calitate de coordonator si finantator al proiectului cultural Orchestra Uniunii Europene, va asigura spatiile necesare pentru pregatirea si desfasurarea concertelor si spectacolelor organizate de Orchestra".

"Cele mai mari talente ale fiecarui stat in parte vor promova bogatia mostenirii culturale comune, tarile Uniunii Europene fiind legate atat de o istorie, cat si de un sentiment de apartenenta la un spatiu cultural comun", e citat in comunicat ministrul Culturii, Daniel Breaz.

Primul concert al Orchestrei UE a avut loc in urma cu o saptamana, la Ateneul Roman, in cadrul evenimentului in care Romania a preluat oficial presedintia rotativa a UE. Dirijorul orchestrei a fost Ion Marin, iar pentru repetitii artistii au avut doar 2 zile.

Mandatul roman la Presedintia ConsUE este marcat de dosare extrem de importante, dintre care cel mai complicat la acest moment pare cel al Brexit-ului. Marea Britanie este programata sa iasa din UE la 29 martie, insa Parlamentul britanic tocmai a respins acordul la care ajunsese Theresa May cu liderii de la Bruxelles.

Astfel, lumea priveste cu spaima la scenariul unui Brexit neordonat, care ar crea haos in Marea Britanie, unda de soc fiind de asteptat sa loveasca intreaga Europa. In acest context, anuntul de astazi al premierului Dancila poate duce cu gandul la faimoasa scena din Titanic, cu orchestra care a continuat sa cante in timp ce nava se scufunda.

Dancila a facut si o scurta referire la vizita de la Strasbourg, catalogand-o drept una "de succes".

"Am avut discutii bune, constructive si aplicate cu presedintele PE, Antonio Tajani, Grupul S&D si alti lideri din PE. Atat in plen, cat si in toate discutiile, am transmis un mesaj foarte ferm: toti cetatenii trebuie sa se bucure de respectarea drepturilor si dubla masura nu trebuie sa se regaseasca la nivelul UE.

Am primit mesaje ferme de sustinere din partea partenerilor nostri europeni si ne dau incredere ca viziunea presedintiei romane este corecta si adecvata in actualul context european", a spus Dancila.

Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte de Casație și Justiție a validat, marți, 19 martie, alianța electorală Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei, admițând contestația făcute de cele 3 formațiuni...
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
#Dancila infiintare Orchestra Uniune Europeana , #Viorica Dancila