Frankfurter Allgemeine Zeitung comenteaza presedintia Romaniei la Consiliul UE: Taman Bucurestiul!

Miercuri, 23 Ianuarie 2019, ora 14:11
9385 citiri
Frankfurter Allgemeine Zeitung comenteaza presedintia Romaniei la Consiliul UE: Taman Bucurestiul!
Foto: Arhiva Ziare.com

Frankfurter Allgemeine Zeitung comenteaza pe marginea presedintiei romane a Consiliului UE, in timpul careia vor avea loc doua evenimente majore: Brexit si alegerile europene.

FAZ comenteaza prin Christian Geinitz (Viena) pe marginea situatiei ingrate in care se afla Guvernul de la Bucuresti, care are primul sau mandat in fruntea Consiliului UE de la aderarea tarii in 2007 intr-o perioada foarte grea, marcata de deznodamantul Brexit si de viitoarele alegeri europene.

Ambele sunt doua teme majore, la fel cum este, de fapt, si preluarea de catre Bucuresti a presedintiei prin rotatie a Consiliului UE. Doar ca aceasta din urma, desi nu mai putin controversata, dispare din prim-planul dezbaterii europene din cauza celorlalte doua subiecte, crede FAZ.

O guvernare controversata, cu regrese in privinta democratiei si statului de drept

Editorialistul cotidianului german explica de ce este controversata preluarea de catre Romania a sefiei UE in acest moment: mai ales din cauza numeroaselor probleme pe care le are cu Uniunea liderul de facto al Guvernului de la Bucuresti, Liviu Dragnea. FAZ aminteste condamnarea penala a acestuia si tentativele sale de impunere a unei legi a amnistiei, care i-ar reda posibilitatea de a prelua el insusi oficial sefia Guvernului.

FAZ aminteste de recentele admonestari ale Bruxelles-ului privind regresele Romaniei in materie de justitie, democratie si stat de drept sub ultimele guvernari pesediste, dupa ce anterior tara reusise progrese marcante si remarcate de toata lumea.

Premierul Viorica Dancila si Dragnea resping acuzatiile Bruxelles-ului si utilizeaza o tactica folosita deja si de Ungaria si Polonia, invocand retorica potrivit careia est-europenii ar fi tratati de Bruxelles drept membri de mana a doua ai UE. O strategie care prinde la anumite parti ale populatiei, desi editorialistul FAZ atrage atentia ca Romania are si numerosi cetateni bine educati si pro-europeni, mai ales din mediul urban, care nu ar aprecia deloc derapajele guvernarii actuale si care ar fi dispusi sa apere democratia inclusiv prin proteste in strada.

Problema ar fi, potrivit FAZ, ca tot mai multi astfel de cetateni aleg sa paraseasca Romania pentru conditii de viata mai bune in alte tari din UE.

Plusuri si minusuri economice

FAZ subliniaza ca Romania este o tara in care economia merge bine, cu crestere economica medie de 4,5% in ultimii cinci ani, printre cele mai bune din Uniune; de asemenea, cu o disciplina bugetara si cu o stare a finantelor publice remarcabile. Acestea ar fi insa periclitate de ultimele actiuni indoielnice ale Guvernului: cheltuieli nejustificat de mari in folosul propriei clientele, majorarea pensiilor, a salariului minim si a salariilor bugetarilor.

Toate acestea ar periclita obiectivul privind nivelul deficitului, iar stimularea consumului ar prezenta un acut pericol inflationist.

De vina pentru toate problemele ar fi, in opinia lui Dragnea si a guvernantilor de la Bucuresti, UE si asa-numitul stat paralel, nicidecum Executivul Romaniei. FAZ aminteste ca Bucurestiul profita la fel ca toate celelalte tari membre din estul si sudul Europei de piata comuna si de accesul la bunastarea comunitara. De exemplu, 2,5% din PIB-ul Romaniei ar fi dat de fondurile europene primite de Bucuresti.

Ziarul german nu uita nici de ciocnirile recente ale Guvernului cu diversele concerne financiare si energetice straine, in contextul introducerii taxei pe lacomie, un set de masuri fiscale indreptate mai ales impotriva bancilor straine (chiar daca ele nu sunt singurele care au de suferit).

La inaltimea momentului? Mai degraba NU

Concluzia nu este una buna pentru guvernantii de la Bucuresti. Indiferent cum se va derula Brexit-ul, faza cea mai fierbinte a acestuia va avea loc in martie, in timpul presedintiei romane a UE. La fel, alegerile europene, in mai.

Ambele evenimente ar presupune o conducere a Consiliului UE iscusita politic, care sa poata asigura o cultura a dezbaterii de cel mai inalt nivel, cu expertiza economica si cu o respectare totala a UE si a valorilor ei.

Toate aceste calitati sunt cautate insa in prezent degeaba la Bucuresti, conchide editorialistul FAZ.

FAZ (Christian Geinitz, Viena)

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#presa germana Romania, #presa externa Romania, #presedintie Romania consUE presa germana , #Viorica Dancila