Atentie, soferi! Benzina s-ar putea scumpi drastic in urmatoarea perioada - afla motivul

Duminica, 15 Iunie 2014, ora 08:15
10496 citiri
Atentie, soferi! Benzina s-ar putea scumpi drastic in urmatoarea perioada - afla motivul

Avertisment important pentru soferi: preturile la pompa ar putea creste in saptamanile urmatoare, in cazul in care conflictul din Irak va escalada.

Exista mari sanse sa asistam la o scumpire a carburantilor, care vor ajunge la nivelul maxim al anului 2014, a apreciat Tom Kloza, analist pe piata energetica, informeaza CNN Money.

Pe fondul violentelor din Irak, pretul petrolului a ajuns la 106 dolari pe baril la bursa americana, cea mai mare cotatie din septembrie 2013.

De asemenea, si petrolul Brent, relevant pentru piata europeana, a avut aceeasi soarta, crescand pana la 113 dolari pe baril.

Daca tendinta se va pastra, atunci benzina si motorina ar putea sa se scumpeasca cu cativa zeci de centi, a apreciat Schork.

Marea problema este legata de aprovizionare. Investitorii se tem ca rezervele vor fi afectate de tensiunile din Irak, asa cum s-a intamplat si in cazul crizei din Libia.

"Este pentru prima data in ultima vreme cand exista ingrijorari serioase in acest sens. Pietele sufera deja din cauza scaderii productiei din Libia, insa au reusit sa compenseze cumva lipsa. Dar, daca vor disparea si exporturile irakiene, atunci se va crea o problema grava, care va impinge preturile in sus", a explicat analistul.

Irakul se afla in 2012 pe locul al cincilea in lume in ceea ce priveste rezervele dovedite de petrol si este al doilea cel mai mare producator de pe glob, conform datelor Administratiei pentru Informatii in Energie (AIE) din Statele Unite.

Ce se intampla in Irak

Armata irakiana a preluat controlul deplin al orasului Tikrit, la o zi dupa ce jihadistii militanti au ocupat orasul natal al dictatorului Saddam Hussein.

Criza din Irak: Armata lanseaza o contraofensiva impotriva jihadistilor

Inainte de Tiktir, al doilea oras al tarii, Mosul, a cazut in mainile radicalilor islamisti. Gruparea si aliatii sai au ocupat si Fallujah si alte zone din provincia majoritar sunnita Anbar.

Gruparea sunnita, o ramura a al Qaida, a promis sa marsaluiasca spre Bagdad. Guvernul majoritar siit de la Bagdad a fost luat prin surprindere si exista temeri ca nu va putea stavili actiunea sunnitilor.

Benzina tot mai scumpa in Romania

Statisticile Comisiei Europene din cadrul Oil Bulletin arata ca, in data de 9 iunie 2014, pretul mediu la benzina in Romania era de 1,403 euro/litru, depasind tari precum Austria (1,363 euro/litru), Cehia (1,321 euro/litru), Estonia (1,305 euro/litru), Polonia (1,299 euro/litru) sau Bulgaria (1,280 euro/litru).

In urma cu un an, tara noastra avea cea mai ieftina benzina din UE - 1,255 euro/litru.

Cresterea de pret a venit dupa introducerea taxei suplimentare de 7 eurocenti pe litrul de carburant si dupa schimbarea formulei de calcul a accizei.

Luand in considerare aceasta scumpire si venitul mediu zilnic de 19,2 euro (26 de dolari) al unui roman, publicatia Bloomberg a plasat Romania pe locul 9 in topul suferintei la pompa.

Romania, cea mai drastica scumpire a benzinei din lume - Suntem in top 10 la suferinta la pompa

Potrivit unui studiu al Comisiei Europene din 2008, pretul petrolului reprezenta cam 50% din pretul fara taxe al motorinei si 66% din cel al benzinei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#Irak scumpire benzina, #scumpire benzina, #Irak pret benzina , #benzina