Avem cele mai mici taxe, dar pretul carburantilor in Romania continua sa depaseasca media europeana

Luni, 22 Mai 2017, ora 18:51
5348 citiri
Avem cele mai mici taxe, dar pretul carburantilor in Romania continua sa depaseasca media europeana
Foto: Arhiva Ziare.com

Pretul fara taxe al carburantilor comercializati in Romania continua sa fie mai mare decat media europeana, in timp ce taxele aplicate de stat sunt printre cele mai mici din spatiul comunitar, potrivit datelor publicate saptamanal de Comisia Europeana.

Astfel, ultimele date ale Comisiei, respectiv cele din 15 mai, arata ca pretul motorinei fara taxe in Romania este de 499 de euro pentru 1.000 de litri, in timp ce media europeana este 486 de euro.

In ceea ce priveste benzina, decalajul este si mai mare. In Romania, benzina costa pe 512 de euro pe mia de litri, in timp ce media UE este de 497 de euro pe mia de litri.

In acelasi timp, taxele aplicate de stat, respectiv TVA si acciza, sunt cele mai mici din UE in ceea ce priveste benzina: 528 euro pe 1.000 de litri, sub media UE de 857 euro pe mia de litri.

Citeste si De ce s-a scumpit benzina in Romania in februarie, iar in Bulgaria nu?

La motorina, taxele din Romania sunt cele mai mici, dupa Luxemburg: 494 euro pe mia de litri, fata de media UE de 702 euro pe mia de litri.

Joi, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, declara ca institutia pe care o reprezinta continua investigatia sectoriala pe piata carburantilor, pentru a analiza de ce preturile in Romania sunt mai mari decat media din Uniunea Europeana.

"Vedem ca, de peste un an, fata de preturile din vestul Uniunii Europene, au crescut la noi, de unde noi de obicei eram sub media pe UE, acum suntem peste media UE si vrem sa intelegem ce s-a intamplat, daca este o problema de legislatie si daca putem sa o corectam. Am discutat cu companiile. Raportul nu este inca finalizat, iar cand o sa il avem gata in forma lui preliminara o sa vi-l prezentam", a aratat Chiritoiu.

El a mai spus ca initiativa Consiliului Concurentei privind infiintarea unui monitor al preturilor la carburanti este in lucru si va dura mai putin decat cel privind preturile alimentelor.

"Avem aceasta experienta in spate, iar la carburanti este si mai simplu, pentru ca sunt mai putine sortimente, dar tot nu poate sa apara peste noapte", a continuat oficialul Concurentei.

Pe de alta parte, Mariana Gheorghe, directorul general al OMV Petrom, declara, la finele lunii februarie, ca piata carburantilor din Romania este concurentiala, iar preturile din tara noastra sunt printre cele mai mici din Europa.

Ea a precizat ca datele de pe site-ul Comisiei Europene privind preturile la carburanti din diferite tari nu sunt tot timpul comparabile, intrucat contin elemente diferite.

Aceasta a fost intrebata cum comenteaza un raport al Consiliului Concurentei de anul trecut, in care se arata ca piata carburantilor din Romania este una de tip oligopol.

"Noi credem ca este o piata concurentiala si functionala, cu noi intrari de concurenti in ultimii ani. Numai anul trecut au fost construite peste 25 de statii noi de catre diversi operatori, iar noi nu am construit atat de mult. Concurenta este pe calitatea produselor, pe oferta de produse non-petroliere, lucru care se vede in fiecare zi. Piata a crescut cu 4,9% in retail, iar noi am crescut cu 5,2%", a sustinut oficialul Petrom.

Vezi si Topul suferintei la pompa: Cat din venitul zilnic dau romanii pe un litru de benzina

Gheorghe a mai spus ca reprezentantii companiei vor conlucra cu cei ai autoritatii de concurenta pentru a avea o imagine foarte clara a fenomenelor.

Pe de alta parte, saptamana trecuta, Bogdan Chiritoiu a declarat ca: "Vrem sa facem atat de scumpa benzina incat lumea sa cumpere mai putin. Nu este neintentionat pretul asta mai mare, ci este obiectivul politic al statului, in extensie al Uniunii Europene, sa iti puna acciza asta care sa te descurajeze sa consumi mult si sa reducem poluarea".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#pret carburanti Romania, #pret carburanti, #pret combustibil , #benzina