Benzinarii, in vizorul Concurentei: Scad preturile la carburanti odata cu ieftinirea petrolului? (Video)

Miercuri, 19 August 2015, ora 14:58
5377 citiri
Benzinarii, in vizorul Concurentei: Scad preturile la carburanti odata cu ieftinirea petrolului? (Video)
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Consiliului Concurentei a anuntat, miercuri, ca distribuitorii de carburanti sunt monitorizati pentru a vedea in ce masura companiile petroliere au redus pretul benzinei si motorinei, in contextul in care pretul petrolului a scazut la jumatate in ultimul an.

"Urmarim evolutia pietei si vrem sa vedem cat de repede si in ce masura reducerile substantiale ale pretului barilului se vor resimti in pretul la pompa. Mai monitorizam cateva saptamani, sa se aseze lucrurile si apoi vom sti daca este cazul sa intervenim.

Urmarim datele Eurostat, preturile la noi, cu si fara taxe, si preturile in restul Uniunii Europene", a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, potrivit Mediafax.

Toate "astrele" s-au aliniat: De ce s-au prabusit aurul, petrolul, cuprul si aluminiul

Suspiciuni de cartel

Petre Prisecaru, cercetator principal in cadrul Institutului de Economie Mondiala al Academiei Romane, a avertizat inca din octombrie 2014, intr-o declaratie pentru Ziare.com, ca exista suspiciuni de cartel.

El a avertizat atunci ca pe piata carburantilor exista "o situatie tipica de abuz de pozitie dominanta colectiva".

Pretul petrolului s-a prabusit - De ce nu se ieftinesc semnificativ carburantii in Romania? (Grafic)

"Liderul de piata este urmat imediat de ceilalti competitori, iar Consiliul Concurentei ar trebui, prin analize economice solide, sa demonstreze de ce producatorii nu reduc imediat preturile la carburanti atunci cand preturile titeiului scad, dar le maresc a doua zi cand preturile cresc (atunci cand e vorba de fluctuatii importante).

E evident ca preturile nu se pot modifica rapid, normal ar trebui sa existe un interval, pentru ca titeiul este transportat si rafinat intr-o perioada de timp, dar situatia e ciudata: cum se poate ca benzina sa se scumpeasca imediat ce creste pretul petrolului, dar nu se ieftineste cand cotatia titeiului scade?", a explicat Prisecaru la acea vreme pentru Ziare.com.

Mai mult, el considera ca, daca producatorii de carburanti nu vor reduce semnificativ preturile, atunci "inseamna ca s-au inteles si ajungem la un cartel ce ar trebui sanctionat sever prin lege".

Petrol versus benzina

Cotatia titeiului la bursa din Londra se tranzactioneaza, miercuri, in jurul valorii de 49 de dolari pe baril, valoare ce este cu peste 50% fata de anul trecut.

Sursa: Euroinvestor.com

Insa pretul benzinei vandute in Romania nu a avut nici pe departe aceeasi soarta.

Potrivit datelor Comisiei Europene, un litru de benzina costa, in medie, in tara noastra, 1,23 de euro, la 10 august 2015. In urma cu un an, pretul era de 1,39 de euro. Adica o scadere de 16 eurocenti sau 11,6%.

In Germania, ieftinirea a fost de 12 eurocenti, iar in Bulgaria de 13 eurocenti.

Dar Romania are un nivel de taxare superior celor doua tari: 57% din pretul final al benzinei si 56% din cel al motorinei reprezinta dari. La nemti, raportul e de 53%, respectiv 51%, in timp ce la vecinii din sud e 47% si 44%.

Sursa: Comisia Europeana

C.P.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#Concurenta ancheta benzinarii, #Concurenta ancheta pret benzina, #pret benzina petrol , #benzina