Cat costa carburantul in Uniunea Europeana?

Duminica, 03 Octombrie 2010, ora 15:01
7536 citiri
Cat costa carburantul in Uniunea Europeana?

Preturile carburantilor din Romania sunt printre cele mai scazute din Uniunea Europeana si asta doar pentru ca nivelul taxelor si accizelor aferente acestor produse nu depaseste 50% din valoarea la pompa.

La nivel comunitar, doar in Bulgaria si Cipru poate fi cumparata benzina premium fara plumb mai ieftina decat in Romania, in timp ce motorina costa mai putin si in Luxemburg, potrivit datelor energy.eu

In Romania se vinde in schimb cel mai ieftin GPL, pretul unui litru fiind cu 63% mai mic decat in Marea Britanie.

Astfel, in timp ce un litru de benzina premium fara plumb costa la pompa in Romania, in medie, 1,07 euro, in Bulgaria si Cipru se vinde cu 1,04 euro. De partea cealalta, cele mai mari preturi le regasim in Olanda (1,53 euro/litru), Grecia (1,52 euro/litru) si Danemarca (1,48 euro/litru).

Din pretul la pompa, in majoritatea cazurilor, peste 50% il reprezinta taxele si accizele percepute de stat. Daca in Olanda taxele si accizele sunt 63,13% din pretul benzinei premium, in Romania acestea reprezinta doar 49,53%.

Pret benzina premium fara plumb

sursa energy.eu

Benzinele super-premium sunt cele mai scumpe in Grecia (1,56 euro/litru), Belgia (1,54 euro/litru) si Danemarca (1,53 euro/litru), in timp ce in Cipru si Romania costa 1,08 euro/litru, respectiv 1,11 euro/litru.

Cipru este singurul stat din UE in care pretul mediu al unui litru de motorina este mai mic de un euro (0,98 euro/litru). In Romania, pretul unui litru de motorina este de 1,02 euro, cu doar doi centi mai mare decat in Bulgaria si Luxemburg. Cea mai scumpa motorina este in Marea Brianie (1,44 euro/litru).

Pret motorina

sursa energy.eu

In medie, pretul unui litru de gaz petrolier lichefiat (GPL) in Romania este de 0,46 euro, cu 14 centi sub media comunitara. In regiune, GPL-ul se vinde cu 0,64 euro in Ungaria, 0,53 euro in Polonia sau 0,52 euro in Bulgaria.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#preturi benzina Uniunea Europeana, #preturi motorina Uniunea Europeana, #pret GPL Uniunea Europeana , #benzina
Comentarii
Poza DEKAR
DEKAR
rank 5
Daca avem in vedere paritatea puterilor de cumparare, romanii platesc, pentru carburanti, CELE MAI MARI PRETURI din Europa!
Poza gong
gong
rank 5
politicienii mafioti indiferent de partid au vandut pe 2 bani resursele naturale ale Romaniei si acum ne dau lectii de capitalism !!