Ce se va intampla cu pretul carburantilor in perioada urmatoare - analiza

Marti, 16 Iulie 2013, ora 22:52
3419 citiri
Ce se va intampla cu pretul carburantilor in perioada urmatoare - analiza

Pretul petrolului Brent, relevant pentru Europa, a crescut in ultimele 3 saptamani, insa aprecierea leului din ultima perioada ar putea opri o eventuala scumpire a carburantilor, se arata intr-o analiza.

Petrolul Brent a inceput anul 2013 la un pret de 111,32 dolari/baril, atingand maximul pe anul in curs in luna februarie, cand s-a apropiat de 120 dolari/baril.

"Nici economia globala reala si nici speculatiile din lumea financiara nu au putut sustine insa acest pret, asa incat, incepand cu cea de-a doua luna a acestui an, petrolul a intrat pe un trend descendent, avand chiar cateva tentative de scurta durata de a se stabiliza sub pragul de 100 dolari/baril, fara succes insa", a aratat Silviu Pojar, Sales Manager Noble Securities - sucursala Romania, intr-un comuncat remis Ziare.com.

Declaratiile presedintelui Rezervei Federale (FED) din iunie au actionat asupra pretului petrolului in doua etape. Initial, dupa anuntul privind posibilitatea reducerii stimulentelor financiare in 2013, petrolul a scazut in principal ca efect al intaririi monedei americane. In general, petrolul este apreciat de investitori atunci cand dolarul scade, iar acum a avut loc reciproca.

Apoi, dupa primele zile de "soc", investitorii au interpretat declaratiile FED ca intarind perceptiile privind revenirea economiei americane - cel mai mare consumator de petrol la nivel mondial - ceea ce a stimulat cererea globala de petrol, preturile incepand sa creasca.

"Alaturi de vestile majoritar pozitive privind economia americana, au fost si alti factori care au sustinut la randul lor cresterea generala a pretului petrolului: pe de o parte, perioada de vacante creste in general cererea globala de carburanti, iar plecarea in concedii si cheltuielile aferente sunt vesti bune atat pentru consum, cat si in ceea ce priveste increderea populatiei intr-o evolutie economica pozitiva.

Situatia din Egipt a favorizat, la randul sau cresterea pretului petrolului, prin prisma ingrijorarilor privind eventuala posibilitate ca tensiunile sa se extinda in regiune", a precizat Silviu Pojar.

Saptamana trecuta pretul petrolului Brent a ajuns la maximul ultimelor luni, respectiv intr-o zona de pret neatinsa dupa zilele de inceput de aprilie (107 - 109 dolari/baril).

Evolutia leului si prognoza pentru preturile carburantilor

In ceea ce priveste leul, acesta a oscilat in ultimele saptamani pe pietele financiare in jurul intervalului de 3,45-3,47 lei pentru 1 dolar, depasind astfel plafonul de la inceputul lunii aprilie, cand cotatia se situa in zona 3,42- 3,45 lei/unitate.

Discursul presedintelui FED de miercurea trecuta insa, care a aratat ca autoritatile americane totusi nu se grabesc foarte tare sa reduca semnificativ stimulentele monetare, a condus la deprecierea Dolarului american, asa incat inclusiv leul a "profitat" de aceasta evolutie: moneda nationala a incheiat saptamana trecuta cu o cotatie de 3,3774 lei pentru un dolar american, adica sub plafonul de la inceputul lui aprilie.

"Astfel, desi petrolul s-a scumpit in ultimele saptamani, ne asteptam ca recenta apreciere 'surpriza' a leului fata de Dolarul american sa reduca deocamdata posibilitatea unor noi majorari (semnificative) ale preturilor carburantilor in Romania in perioada imediat urmatoare.

Insa, dupa cum observam, pietele trec printr-o perioada extrem de volatila, iar valorile marfurilor si valutelor pot suporta modificari majore chiar de la o zi la alta, cu efectele de rigoare", a aratat Silviu Pojar.

C.P.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#evolutie pret petrol, #evolutie pret carburanti, #pret benzina, #scumpire benzina , #benzina
Comentarii
Poza grob
grob
rank 5
Ce intrebare!? Va urca, bineinteles...