De ce la noi e benzina mai scumpa ca-n Austria si Cehia

Marti, 14 Iunie 2016, ora 12:58
8859 citiri
De ce la noi e benzina mai scumpa ca-n Austria si Cehia
Foto: Arhiva Ziare.com

Carburantii s-au scumpit destul de mult in ultima luna si am ajuns sa platim la pompa mai mult ca austriecii sau cehii. Cum s-a ajuns la aceasta situatie?

In tara noastra, un litru de benzina costa in prezent, in medie, 5,8 lei, iar unul de motorina ajunge la 5,4 lei, potrivit datelor Comisiei Europene. Problema este ca preturile au crescut mai mult in Romania decat in celelalte tari din regiune.

Afla unde se vinde cea mai ieftina benzina din UE

Astfel, in ultimele 30 de zile, benzina s-a scumpit in Romania, in medie, cu 3,4%, in timp ce in Ungaria cresterea este de 3,1%, iar in Bulgaria de 2,1 procente. Motorina, in schimb, s-a scumpit in tara noastra cu 4,7%. Spre comparatie, la sud de Dunare, preturile au crescut cu doar 0,4 procente, arata calculele Digi 24.

Care pot fi explicatiile pentru aceste scumpiri?

In primul rand, cotatia titeiului a depasit pragul psihologic de 50 de dolari. Si cum petrolul e o componenta importanta in pretul carburantilor, acestia au urmat acelasi trend. Totusi, in Romania s-au mai intamplat doua lucruri importante, care au cauzat o scumpire suplimentara fata de tarile din regiune.

Analistul financiar Claudiu Cazacu considera ca poate fi vorba de faptul ca leul s-a depreciat mai mult in raport cu dolarul fata de monedele altor tari din jur.

"Deprecierea relativa a leului in raport cu dolarul american, mai mare decat ce am vazut in regiune, poate sa fie o explicatie partiala a diferentei evolutiei preturilor la pompa", a spus Cazacu, potrivit sursei citate.

Ideea este ca platim mai mult pentru motorina decat cetatenii unor tari cu un nivel de trai mai ridicat, printre care se numara Austria, Cehia si Polonia. O situatie similara se regaeste si in cazul benzinei, unde doar sase tari din UE au preturi mai mici decat noi.

Analistii mai au o explicatie pentru aceasta situatie. Mai exact, avem un ritm de crestere economica net superior fata de majoritatea statelor membre UE. Teoretic, ne merge mai bine, astfel ca avem de dat mai multi bani din buzunar pentru carburanti, mai ales dupa cresterile salariale din ultima vreme si dupa reducerile de taxe si impozite.

"Avem o economie ce creste intr-un ritm mult mai mare fata de cresterile vecinilor nostri si decat restul economiilor europene", a aratat Laurentiu Rosoiu, analist economic.

In asentimentul sau este si Claudiu Cazacu.

"Cand iti raman mai multi bani in portofel, dupa ce ai facut achizitii cu TVA mai scazut, cand vezi salariul minim crescand, este o anumita relaxare in ceea ce priveste cheltuielile si inclusiv tentatia de a merge cu masina ca alternativa la transportul public", a punctat si Cazacu.

Avand in vedere toate acestea, nu se intrevede la orizont o ieftinire la pompa prea curand.

România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
Comisia Europeană a decis miercuri, 24 aprilie, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României, precum şi a unor avize motivate...
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
#scumpire benzina Romania UE, #scumpire benzina UE, #pret benzina Romania, #pret benzina UE , #benzina