Pretul petrolului s-a prabusit - De ce nu se ieftinesc semnificativ carburantii in Romania? (Grafic)

Miercuri, 22 Octombrie 2014, ora 07:44
21341 citiri
Pretul petrolului s-a prabusit - De ce nu se ieftinesc semnificativ carburantii in Romania? (Grafic)

Pretul petrolului a scazut vertiginos in ultima perioada, insa acest declin nu se traduce intr-o ieftinire semnificativa a carburantilor in Romania.

Pe bursa de la Londra, cotatia petrolului Brent, relevant pentru Europa, se afla la nivelul de 105,61 dolari/baril pe 4 august.

Dupa doar trei luni, a ajuns in jur de 82 de dolari/baril. In prezent, el se afla la nivelul de 85,98 de dolari pe baril.

Scaderea pretului petrolului, cauze si efecte

Valentina Ivan, analist pe politici energetice la firma de consultanta Candole Partners, a rezumat cauzele si efectele acestei situatii pentru Ziare.com:

Petrolul se ieftineste tot mai mult: Cine e de vina si cat va afecta economia globala

- Scaderea drastica a pretului se datoreaza abundentei petrolului pe piata (unele tari, precum Libia care oprisera productia datorita conflictelor interne, au reinceput sa produca).

- Un alt factor il reprezinta cererea mondiala redusa, care nu este pe masura ofertei, din cauza ca Uniunea Europeana stagneaza si China inregistreaza o crestere economica redusa.

- Daca preturile continua sa scada, presiunea asupra industriei va creste, si mai ales asupra bugetelor tarilor producatoare. De exemplu, bugetul Rusiei pentru 2015 este realizat pe baza unui pret al petrolului de 96 de dolari pe baril, iar o scadere de doar un dolar sub aceasta cotatie priveaza bugetul Rusiei de venituri de circa 80 de miliarde de ruble (2,1 miliarde dolari).

- Totodata, ar putea avea un impact semnificativ asupra industriei de gaze de sist. Companiile mici si mijlocii, cele care au condus revolutia gazelor de sist in America de Nord, sunt puternic indatorate. O diminuare a productiei ar duce aceste companii in pragul falimentului.

- O solutie pe care o iau in considerare tarile membre OPEC este reducerea productiei prin incetinirea activitatii de foraj pentru a mentine astfel preturile.

- Companiile din industrie vor fi reticente in a face primul pas in a diminua productia, sperand ca alte companii o vor face datorita riscului mare de faliment.

Americanii prabusesc pretul petrolului pentru a lovi in Rusia?

Suspiciuni de cartel?

Petre Prisecaru, cercetator principal in cadrul Institutului de Economie Mondiala al Academiei Romane, aminteste ca pretul carburantilor depinde de pretul titeiului, dar si de raportul cerere/oferta de pe piata interna.

In consecinta, el sustine ca ar trebui ca preturile carburantilor sa fie reduse in raport cu pretul titeiului. Ieftinirea nu poate fi facuta direct proportional, insa ar trebui sa fie destul de semnificativa. Prisecaru arata ca producem circa 4 milioane de tone de titei si importam circa 6 milioane de tone, deci preturile internationale trebuie sa influenteze si piata noastra.

Luand in considerare toate acestea, el avertizeaza ca pe piata carburantilor exista "o situatie tipica de abuz de pozitie dominanta colectiva".

"Liderul de piata este urmat imediat de ceilalti competitori, iar Consiliul Concurentei ar trebui, prin analize economice solide, sa demonstreze de ce producatorii nu reduc imediat preturile la carburanti atunci cand preturile titeiului scad, dar le maresc a doua zi cand preturile cresc (evident, cand e vorba de fluctuatii importante).

E evident ca preturile nu se pot modifica rapid, normal ar trebui sa existe un interval, pentru ca titeiul este transportat si rafinat intr-o perioada de timp, dar situatia e ciudata: cum se poate ca benzina sa se scumpeasca imediat ce creste pretul petrolului, dar nu se ieftineste cand cotatia titeiului scade?", a explicat cercetatorul pentru Ziare.com.

Mai mult, el considera ca, daca producatorii de carburanti nu vor reduce semnificativ preturile, atunci "inseamna ca s-au inteles si ajungem la un cartel ce ar trebui sanctionat sever prin lege".

Evolutia pretului benzinei versus cotatia petrolului Brent

Intr-adevar, de la inceputul lunii august pana in prezent, pretul mediu al benzinei comercializate in Romania a scazut, insa nu foarte mult.

Declinul inregistrat este de doar 2,2%, de la 1,402 euro/litru la 1,371 euro/litru, conform datelor Comisiei Europene.

Evolutia pretului benzinei (euro/litru). Sursa: Comisia Europeana

In aceeasi perioada, pretul petrolului a scazut de la 100 de dolari/baril la 82 de dolari/baril, ceea ce inseamna o depreciere de circa 20 la suta.

Evolutia pretului petrolului (dolari/baril). Sursa: EuroInvestor

In afara de cotatia petrolului, pentru calculul pretului carburantilor se mai iau in considerare taxele (care reprezinta 50% din total) si cheltuielile cu logistica.

Benzina si motorina s-ar putea ieftini mai mult

Prisecaru arata ca preturile la produsele petroliere ar trebui sa scada cu cel putin 10%, daca trendul descendent al cotatiei titeiului va persista.

"Partea buna este ca preturile reduse la energie sustin relansarea economica in UE si ca preturile la exportul de gaz al Rusiei vor trebui reduse. Mai mult, Arabia Saudita, Kuweitul si Emiratele Arabe au anuntat ca nu vor reduce productia, deci preturile ar putea sa scada in continuare", a explicat cercetatorul.

De asemenea, el aminteste ca un factor important este ce se intampla in SUA, unde productia de titei s-a marit de la 5 milioane barili/zi in 2007 la 8,5 milioane de barili/zi in acest an, iar la anul va ajunge la 9,5 milioane de barili.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#scadere pret petrol pret benzina, #pret bezina Romania, #scadere pret petrol ieftinire benzina , #benzina