Companiile petroliere acuza Guvernul ca se incurca in cifrele privind pretul carburantilor

Vineri, 28 Ianuarie 2011, ora 10:28
1655 citiri
Companiile petroliere acuza Guvernul ca se incurca in cifrele privind pretul carburantilor
Foto: Arhiva

Reprezentantii marilor companii petroliere acuza Guvernul ca se incurca in calculele privind pretul carburantilor si vin cu propriile socoteli prin care vor sa demonstreze ca scumpirile nu sunt din vina lor.

Documentul Fiscului, in care companiile petroliere erau acuzate ca au marit nejustificat preturile la pompa in 2010 si ca isi muta profiturile in strainatate, a starnit reactii din partea acestora.

De exemplu, Petrom sustine ca, anul trecut, pretul la pompa al motorinei a crescut cu 24%, de la 3,78 lei/litru la 4,7 lei/litru, in timp ce benzina s-a scumpit cu 20%, de la 4,02 lei/litru la 4,82 lei/litru.

Compania sustine ca respectivele cresteri au fost generate de impactul cotatiilor internatioanele ale titeiului si deprecierea leului in raport cu dolarul, moneda prin care se achizitioneaza materia prima, precum si ca urmare a taxelor. De aceea, cresterea de 24% la motorina vine de la un salt cu 16% al pretului petrolului pe piata mondiala si de la unul cu 8% al taxelor, "unde marirea TVA, de la 19% la 24%, a avut cel mai mare impact", sustin reprezentantii Petrom. La benzina, titeiul a contribuit cu 12% la cresterea de 20% a pretului la pompa, iar taxele cu 8%.

La randul sau, Rompetrol, un alt mare jucator de pe piata, sustine ca datele prezentate de Fisc cuprind cateva neclaritati.

"Din primele concluzii aparute in presa observam faptul ca exista o serie de neclaritati care nu reflecta situatia actuala. De exemplu, influenta cursului valutar, in special RON/USD, in modul de formare a pretului final este semnificativa, tinand cont ca materia prima este importata si platita in dolari. La acestea se adauga influentele macroeconomice", se spune intr-un comunicat Rompetrol, citat de Financiarul.

Potrivit oficialilor companiei, taxele reprezinta 49% din pretul motorinei si 46% din cel al benzinei.

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#pret benzina, #pret motorina, #pret carburanti , #benzina