De ce creste pretul la carburanti?

Marti, 28 August 2012, ora 12:37
3330 citiri
De ce creste pretul la carburanti?

Tensiunile din Siria si Iran, dar si criza economica, afecteaza pretul barilului de petrol si, in consecinta, pretul carburantilor la pompa, inclusiv in Romania. Care sunt, insa, elementele care contribuie la formarea pretului la benzina si motorina?

Pe langa elementele mentionate mai sus, un alt detaliu care joaca un rol important in evolutia preturilor din ultimele luni este embargoul impus de UE si SUA petrolului iranian. Acest lucru produce pagube insemnate unuia dintre cei mai mari furnizori de titei din lume si creeaza valuri pe o piata care oricum reactioneaza la cei mai mici stimuli.

Preturile de la pompa depind mai putin, insa, de cotatiile barilului de petrol si mai mult de cele ale carburantilor la nivel international, mai exact, la bursa benzinei si motorinei de la Rotterdam, numite cotatii Platts.

Pe langa acestea, importante pentru furnizorii din Romania mai sunt cheltuielile legate de lantul logistic, precum depozitare, transport, aditizare, managementul benzinariilor, cursul monedei nationale fata de dolar si euro, elemente de fiscalitate, precum taxe, impozite si accize, dar si preturile stabilite de companiile concurente.

Citeste mai multe despre De ce creste pretul la carburanti? pe Business24.ro

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#scumpiri benzina, #pret benzina, #pret benzina Romania , #benzina