De ce mai platim taxa de un cent pe litrul de benzina?

Vineri, 14 Ianuarie 2011, ora 18:55
1700 citiri
De ce mai platim taxa de un cent pe litrul de benzina?
Foto: Recomand

Taxa de un cent pe litrul de benzina, aplicata pentru acoperirea datoriei fostei Companii Romane de Petrol (CRP), este in continuare incasata de stat, in ciuda faptul ca acea datorie a fost platita integral, in luna octombrie a anului trecut.

Potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta, publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, "sumele incasate in fondul special pentru produse petroliere dupa regularizarea datoriilor fostei Companii Romane Petroliere se utilizeaza pentru diminuarea datoriei publice interne".

In perioada 22 octombrie - 21 decembrie 2010, in fondul special a fost virata, de catre Ministerul Economiei, suma de 50,8 milioane de lei, care reprezinta echivalentul la data platii a sumei de 16 milioane de dolari, o alta datorie a fostei CRP, catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului.

Nu se precizeaza, insa, pentru ce s-au utilizat banii din aceasta taxa dupa data de 21 decembrie 2010, desi se arata ca sumele vor fi folosite pentru diminuarea datoriei publice.

Dupa ce va intra in vigoare ordonanta de urgenta, taxa de un cent pe litru va fi eliminata.

Taxa este platita de producatorii si procesatorii de petrol si produse petroliere, fiind regasita in pretul de vanzare catre consumatorii finali.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#pret benzina, #taxa cent litru benzina , #benzina