Indicatorii care ne ingrijoreaza chiar daca nu vedem scumpirile de la pompa

Autor: Hilde Brandl - arhitect
Luni, 02 Octombrie 2017, ora 17:50
6991 citiri

Pe zi ce trece, Romania devine o tara in care afacerile se construiesc din ce in ce mai greu, competitivitatea este din ce in ce mai mica, inovarea este din ce in ce mai rara, iar totul este cauzat de un sistem de educatie din ce in ce mai prost si parca niciodata conectat la adevaratele nevoie ale pietei libere. Nu o spunem noi, ci o spune ultimul raport al Global Competitiveness Report.

Daca vom compara aceste cifre cu cele din penultimul raport, cel din 2015, avem imaginea unei nave in deriva, condusa insa nu de capitani care au terminat vreo scoala de marina ci mai degraba de vatmani care s-au trezit la bordul unui crucisator.

Raportul Global Competitiveness este realizat, de fiecare data, in urma unui chestionar la care raspund oamenii de afaceri straini care lucreaza in tara respectiva. Studiul se face in toate economiile lumii, cu mici exceptii logice, precum Coreea de Nord.

De cele mai multe ori, acesti antreprenori care raspund la chestionar au mai lucrat si in alte tari, poate chiar si in alte culturi, iar imaginea lor asupra economiei in care activeaza este extrem de importanta.

In plus, trebuie sa retinem ca acesti oameni nu sunt implicati politic, nu au simpatii sau antipatii, ci sunt interesati doar ca economia respectiva sa se dezvolte, pentru ca doar asa afacerea in care lucreaza sau pe care o conduc se poate la randul sau dezvolta si pot angaja mai multi oameni, pe salarii mai mari, generand astfel un profit mai mare. Din pacate, raspunsurile din 2017, comparativ cu cele din 2015, sunt ingrijoratoare.

Astfel, la indicatorul "Competitivitatii Globale", Romania se afla in 2015 pe locul 53, iar in 2007 a coborat 15 locuri, pana pe pozitia 68. In ceea ce priveste "situatia macroeconomica", Romania a pierdut si aici 4 locuri, cazand de pe locul 34 pe 38. In ceea ce priveste "Sofisticarea mediului de afaceri", Romania a cazut de pe locul 55 pe 116 (astfel de miscari au mai fost vazute doar la tarile care au trecut printr-o conflagratie militara, lovitura de stat etc...).

In ceea ce piveste "Inovarea", Romania a cazut aici de pe locul 75 pe 96. In stransa legatura cu acestea, situatia din "Invatamantul superior si pregatirea absolventilor" ne plasa in 2015 pe locul 59 in lume. Astazi suntem si aici intr-o cadere masiva, pana pe locul 70.

La prima vedere, acestea sunt doar simple date care nu spun foarte mult despre viitorul economiei romanesti. In realitate insa, aceste cifre spun totul.

Imaginea pe care o au investitorii straini despre economia nationala este identica cu cea a antreprenorilor romani. Majoritatea romanilor nu vor cauta sa plece pe alte piete economice, desi avem deja cazuri de oameni de afaceri romani care au preferat sa-si mute mare parte din afaceri in tari mult mai prietenoase cu mediul de afaceri, asa cum sunt Polonia, tarile baltice sau Ungaria.

Pentru companiile straine este insa mult mai usor sa faca acest pas. Nu sunt legati sentimental de Romania, nu ii leaga nimic de tara noastra. Singurul lucru care ii tine aici este dorinta de a face performanta, de a crea locuri de munca si de a face bani. Pentru ei, cea mai buna varianta este ca toata lumea sa fie multumita, de la actionari pana la angajati. Acest lucru se poate intampla doar daca nu avem un stat intruziv care prin masurile pe care le ia strica ceea ce construiesc bun antreprenorii impreuna cu angajatii.

Am dat exemplu de mai sus deoarece uneori este mult mai important sa aflam cum ne vad altii decat cum ne vedem noi. Obisnuiti sa bagam gunoiul sub pres, uitam adesea ca uneori sub acesta se pot aduna munti de gunoaie, vizibile de oriunde si ca in final tot ce facem nu este decat sa ne pacalim singuri.

Asa ca haideti sa ramanem tot la rapoarte realizate de straini, de aceasta data chiar de Banca Mondiala. Conform unui studiu realizat de aceasta, in timpul guvernarii tehnocrate, Romania a facut progrese in ceea ce priveste "Stabilitatea Politica" si "Controlul Coruptiei", a stagnat la indicatorii "Voce si Responsabilizare" si "Stat de drept" si a regresat la "Eficicacitatea Guvenarii" si "Calitatea Reglementarilor".

Daca vrem cu adevarat sa imbunatatim situatia sociala si economica din aceasta tara, cred ca de aici trebuie sa plecam in orice dezbatere serioasa. Nu trebuie nici sa ne fie rusine cu nerealizarile si nici sa ne umflam in pene atunci cand facem progrese. Trebuie doar sa incercam sa progresam, pas cu pas, pentru a ajunge acolo unde probabil ca ne dorim cu totii, indiferent de viziunea politica, ideologica sau doctrinara.

Intorsi in realitate, vedem insa ca PSD-ALDE guverneaza in continuare dupa o logica de neinteles, ce nu are nicio legatura cu piata libera. Ingrijorator este insa ca nici macar ei nu inteleg care sunt cu adevarat efectele deciziilor lor.

Desi toti romanii platesc de la 1 octombrie mai mult la benzina si la motorina (ceea ce provoaca scumpiri in lant la toate produsele), seful Senatului ne spune voios ca aceste scumpiri nu exista, in timp ce ministrul Energiei ne spune ca habar nu are de acest cresteri de preturi deoarece nu are carnet de sofer! Varful a fost atins insa de premierul Tudose care ne-a explicat ca pretul mai mare de la pompa este cauzat de uragane. Nici nu stiu daca e de ras sau de plans.

Faptul ca avem un prim-ministru si mai multi ministri care nu inteleg ca suprataxarea unor marfuri, oricare ar fi ele, genereaza un cost suplimentar ne arata ca acesti oameni nu au trecut nici macar prin manualul de Economie care se face la liceu. Cu toate acestea, acesti oameni iau decizii pentru milioane de romani.

O lovitura suplimentara a fost incasata in aceste zile de romanii care au credite in lei, odata cu cresterea Robor. Acest indice a ajuns luni la nivelul de 1,71%. Comparativ, in octombrie 2016, acest indice era la 0,69%.

Guvernantii s-au grabit repede sa acuze o conspiratie globala la care iau parte Soros, Bugs Bunny si Banca Nationala a Romaniei, insa raspunsul este mult, mult mai simplu. Deciziile luate de majoritatea PSD-ALDE de cand se afla la guvernare au scazut enorm increderea investitorilor in perspectivele Romaniei. Implicarea statului in economie face ca investitiile, deci si imprumuturile, sa fie considerate mai riscante. Astfel, chiar si banii devin o marfa mai scumpa. Premierul Tudose critica degeaba Banca Nationala a Romaniei.

Aceasta a incercat sa minimalizeze efectele negative ale politicilor guvernului, si a facut acest lucru intervenind abrup pe piata pentru a tine cursul sub control. La BNR a fost clar inca de la inceput ca politicile socialiste produc deprecierea leului, astfel incat in piata au fost aruncate sume uriase de bani. Piata a reactionat insa natural, astfel incat avem astazi un indice Robor mai mult decat dublu, comparativ cu situatia din urma cu 12 luni. In loc sa se planga de BNR, cabinetul Tudose ar face bine sa invete regulile eocnomiei de piata. Ar fi mult mai bine pentru toata lumea.

Undele dezastrului nu se vor opri insa aici. BNR deja pregateste cresterea dobanzilor monetare, astfel incat banii vor deveni din ce in cei mai scumpi si mai rari pe o piata care are nevoie de capital ca de aer. Banii se vor duce totusi undeva, stati fara grija: bancile vor continua sa crediteze in continuare deficitele Guvernului, la dobanzi avantajoase si sigure. Din pacate, acesti bani vor fi platiti nu de actualul cabinet, ci de intreaga tara, timp de mai multe decenii.

Aceste politici anunta deja o temperare a cresterii economice. Cand economia privata este lipsita de finantare si de muncitori calificati, cresterea nu mai poate veni decat de la Dumnezeu.

In final, intoarceti-va si mai cititi o data modul in care au scazut indicatorii Romaniei in ultimii doi ani, conform Global Competitiveness Report. Iar acum imaginati-va unde vom fi in 2019, daca vom continua cu aceleasi politici socialiste, care in loc sa incurajeze initiativa privata, munca, dezvoltarea si investitiile, fac tot posibilul sa distruga aceasta tara.

Hilde Brandl este arhitect si conduce un birou de arhitectura la Bucuresti din 2009. Este implicata in mai multe proiecte de promovare a turismului romanesc.

S-a nascut in Romania, in perioada comunista, de unde a emigrat in Germania alaturi de familia sa. Dupa 1989 s-a intors la Bucuresti unde s-a inscris la Facultatea de Ahitectura "Ion Mincu". Dupa ce a obtinut diploma de arhitect in Germania, a lucrat in mai multe tari, printre care Germania, Bonair si Venezuela. In Venezuela a participat la miscarile de protest fata de presedintele socialist Hugo Chavez.

In 2016 s-a inscris in Partidul National Liberal, unde militeaza pentru o mai buna guvernare, pentru un stat suplu si pentru un mediu de afaceri competitiv si onest.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de anul 2023 şi pe o traiectorie uşor mai ridicată decât cea anticipată în prognoza pe...
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei sale de gaming, PlayStation 5 Pro, care ar urma să ajungă pe piață până la finalul acestui an. Noua consolă va...
#scumpire carburanti, #crestere ROBOR , #benzina