Isarescu: O scadere de numai 10 bani a pretului benzinei este suficienta sa ne ajute la inflatie

Luni, 03 Decembrie 2018, ora 16:25
4710 citiri
Isarescu: O scadere de numai 10 bani a pretului benzinei este suficienta sa ne ajute la inflatie
Foto: Arhiva Ziare.com

Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a estimat, luni, ca inflatia din Romania va scadea pe finalul acestui an, iar un rol important il are pretul petrolului, in conditiile in care Romania este mai sensibila la pietele externe.

"Socurile din strainatate se vad mult mai repede in inflatia din tara noastra decat din surplus (cresterea economiei locale - n.red.) . S-a vazut prin crizele din piata titeiului. Pe mine m-a socat, probabil ca si pe dumneavoastra si o spun preventiv, ca iar se va spune ca a umblat guvernatorul si Banca Nationala, ca sa atinga tinta: scaderea pretului la titei scade pretul la benzina.

Vorbesc cu diverse persoane, a scazut foarte putin: cu numai 10 bani. A scazut 10 bani la benzina, dar cu ponderea benzinei si motorinei in indicele preturilor, este suficient, ca sa ne ajute la inflatie. Se va vedea peste cateva zile", a explicat Mugur Isarecu, guvernatorul BNR, luni, in cadrul conferintei "Inflatia in ultimii 10 ani".

Institutul National de Statistica va anunta rata anuala a inflatiei pentru luna noiembrie la data de 11 decembrie. Inflatia din octombrie a fost de 4,3%, in scadere de la 5% in septembrie.

Guvernatorul Bancii centrale a reamintit ca in anii trecuti inflatia a fost influentata puternic de preturile la unt, iar in alte perioade de grau, in conditiile in care o pondere importanta din indice, aproximativ 40%, este reprezentata de preturile la alimente, deoarece populatia este saraca si acestea ii sunt principalele cheltuieli.

"Cel mai simplu pentru noi ar fi sa dam inflatia jos si sa cautam atingerea tintei prin aprecierea cursului. Au fost cateva valuri de apreciere a cursului. Ce facem cu competitivitatea si cu deficitul extern? Acest lucru se vede mai intai in cerere deficitul de cont curent. (...)

Dai inflatia in jos, ti se deterioreaza contul curent, indicele nu mai ai cum sa il mai sustii, decat corectia vine dintr-o depreciere, pentru ca surplusul de productivitate nu apare. Ciclul politic este mai puternic decat ciclul economic, nu numai in Romania se imbuca cele doua cicluri", a explicat Isarescu.

In ceea ce priveste dobanda de politica monetara, Guvernatorul a sustinut ca aceasta si-a facut efectul, din moment ce BNR este aproape sa isi atinga tinta in acest an. "Daca ne vom uita pe rezultat, rezultatul este ca inflatia se duce in decembrie in interiorul tintei. (...) Sunt sigur ca tot vor fi unii nemultumiti", a mai spus Isarescu.

Mai exact, Banca centrala a majorat dobanda de politica monetara de trei ori in acest an cu cate 25 de puncte procentuale de baza, astfel ca de la 1,75%, cat era la finele anului trecut, a ajuns la 2,5%, cat este din mai.

Tinta de inflatie a BNR este de plus/minus 2,5%, iar, pentru finele acestui an, institutia estimeaza o inflatie de 3,5%, in cel mai recent Raport asupra inflatiei, cel din octombrie.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#Mugur Isarescu inflatie, #pret carburanti inflatie , #benzina