Se va scumpi benzina in 2012, in ciuda amenzilor pentru petrolisti?

Marti, 10 Ianuarie 2012, ora 12:28
2630 citiri
Se va scumpi benzina in 2012, in ciuda amenzilor pentru petrolisti?
Foto: Consumeco

Ancheta Consiliului Concurentei privind politica de stabilire a preturilor la combustibili, in care au fost implicate companiile OMV Petrom, Lukoil Romania, Mol Romania, Rompetrol si Eni, a fost mai mult o chestiune de imagine, iar consumatorii finali vor avea, in continuare, de suportat scumpiri, sunt de parere specialistii in domeniu.

Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, va prezenta, marti, concluziile investigatiei pe piata carburantilor, companiile anchetate riscand amenzi de pana la 10 la suta din cifra de afaceri. Unele surse, totusi, sustin ca amenzile se vor limita la doar 3 la suta din cifra de afaceri a companiilor, potrivit Mediafax.

Cea mai mare amenda ar urma, astfel, sa fie aplicata companiei OMV Petrom, care a inregistrat o cifra de afaceri de aproape 14 miliarde de lei, in 2010, urmata de Rompetrol, cu o cifra de afaceri de peste 7 miliarde de de lei. La randul sau, Lukoil are afaceri de 4,5 miliarde de lei, Mol de 2,7 miliarde de lei, iar Eni de 430 de milioane de lei. In total, daca se aplica amenda maxima de 10%, aceasta s-ar ridica la 2,8 miliarde de lei pentru toate cele cinci companii.

Ce importanta ar avea, totusi, aceste amenzi, daca ele vor fi aplicate, pentru consumatorii finali? Potrivit lui Augustin Hagiu, presedintele Federatiei Operatorilor de Transport Rutier (FORT), fie ca sunt date sanctiuni, fie ca nu, pretul carburantilor va continua sa se majoreze si in 2012.

"Indiferent de situatie, preturile vor creste, pentru ca setea de profituri pe care o au aceste companii nu poate fi stavilita de nimic. Din contra, probabil, in cazul in care apar aceste sanctiuni, vor incerca sa-si recupereze banii tot pe seama noastra", a declarat Hagiu, pentru Ziare.com.

Presedintele FORT s-a ferit de a face estimari privind eventualele scumpiri ale carburantilor din acest an, sustinand ca doar ar da "apa la moara" companiilor. In schimb, el a precizat ca nu exista motive reale pentru majorarea preturilor, asa cum nu au exista nici in anii trecuti.

"Motivele pentru cresterea preturilor sunt aceleasi ca si anul trecut, motive ireale. Motivele folosite nu au nici o baza solida. Ma refer la aceasta bataie de joc a argumentarii fie pe seama pietei si cotatiilor barilului de titei, fie al contextului general economic, legat de cresterea euro si preturi mai mari la importurile de materie prima sau de carburanti. Iar a treia chestiune aberanta, in care s-au enuntat cotatiile la pompa in Uniunea Europeana. Asistam la trei gogosi care ni se prezinta pe rand, probabil in ideea de a nu avea de fiecara data aceeasi justificare. Probabil vom avea si anul acesta 20 de cresteri a preturilor la carburanti", a explicat Hagiu.

Potrivit spuselor sale, chiar daca se simte nevoia "puterii exemplului" in Romania, avand in vedere ca si in alte domenii exista practici similare, acest exemplu nu va fi dat in cazul petrolistilor.

"Companiile petroliere au o putere mult prea mare si s-a vazut ca pot face orice cu piata, in orice conditii", a subliniat presedintele FORT.

"Daca vor fi amendate, este un semnal dat asupra faptului ca statul se preocupa, intr-adevar, de modul in care cetatenii sunt pacaliti de anumite organisme private care detin monopol. In contextul asta, asistam, de fapt, la o chestiune psihologica. Se deschid niste fronturi poate si pentru alte domenii unde consumatorii sufera de aceleasi probleme", a adaugat acesta.

Actiunile suspendate de la tranzactionare pe BVB

Inainte de conferinta de presa in care presedintele Consiliului Concurentei va anunta rezultatele anchetei, actiunile companiilor Rompetrol Rafinarie si OMV Petrom au fost suspendate de la tranzactionare pe Bursa de Valori Bucuresti.

La inceputul zilei de tranzactionare, pretul actiunilor OMV Petrom era in scadere cu 0,54 de procente, ultima tranzactie, desfasurata la ora 10, efectuandu-se la nivelul de 0,2950 lei/titlu. In schimb, in cadrul ultimei tranzactii cu actiuni Rompetrol Rafinarie, realizata luni, la ora 15.30, pretul era in crestere cu 3,90 la suta, pana la nivelul de 0,0400 lei/titlu.

Ancheta Consiliului Concurentei a inceput din 2005, iar, in 2011, s-a ajuns la concluzia ca firmele s-ar fi inteles cu privire la scoaterea de pe piata a unui sortiment de benzina, Eco Premium.

La inceputul anului trecut, Agentia Nationala de Administrare Fiscala a realizat un raport in care se preciza ca pretul carburantilor ar fi fost majorat in mod nejustificat in 2010, fara a avea drept cauza scuzele folosite de companii, anume evolutia cotatiilor barilului de titei pe burse, cursul valutar sau taxele percepute de stat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate, Google Vids, concepută pentru a optimiza crearea prezentărilor animate în mediul corporate. Aceasta a fost prezentată în...
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
#pret benzina, #pret carburanti, #scumpire carburanti, #investigatie piata carburanti , #benzina