Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Petrom si Lukoil, despre ideea unui pret unic al carburantilor in Romania

Vineri, 20 Aprilie 2012, ora 22:08
3002 citiri
Petrom si Lukoil, despre ideea unui pret unic al carburantilor in Romania

Reprezentantii Petrom au declarat, vineri, ca nu doresc sa comenteze pe marginea informatiilor potrivit carora Ministerul Economiei a propus petrolistilor introducerea unei formule de pret prin care tarifele de referinta sa fie aceleasi pe toata piata.

Surse din domeniu au declarat anterior, ca Petrom ar fi de acord cu o astfel de formula.

Pe de alta parte, Rompetrol nu agreaza propunerea Ministerului Economiei de a se introduce o formula pentru un pret unic al carburantilor, intrucat fiecare companie are propriile costuri, a spus, vineri, Titov Buzescu, vicepresedinte pentru retail al grupului Rompetrol.

"Am participat la o intalnire la Ministerul Economiei unde nu s-au discutat aspecte legate de nivelul pretului sau de inghetarea lui, ci de transparenta. Ministerul era adeptul unor anumite formule. Eu mi-am exprimat rezerva ca o astfel de formula ar putea fi functionala, atata vreme cat fiecare companie are modelul ei de business", a spus Buzescu.

El a explicat ca, pe piata din Romania, o companie are activitati de extractie, alta de rafinare, alta de comercializare, prin urmare modul de formare a costurilor este diferit, la fel si politicile comerciale.

Buzescu a mai spus ca, in prezent, peste 90% din pretul final de la pompa este format din cotatiile produselor petroliere, TVA, acciza si influenta cursului de schimb.

Intrebat cine ar fi avantajat de introducerea unei astfel de formule, consumatorii sau companiile, reprezentantul Rompetrol a raspuns: "O formula benefica ar fi o formula unde toata lumea castiga. Cine ar fi de acord cu o formula din care pierde?".

El a mai spus ca discutia de la minister a avut loc in urma cu aproximativ 10 zile - doua saptamani.

Ministerul Economiei vrea pret de referinta unica pe piata carburantilor, vizate sunt Petrom, Rompetrol, Lukoil si MOL

Ministerul Economiei si cele mai mari patru companii petroliere din Romania negociaza introducerea unui pret de referinta unic pe piata carburantilor, in functie de o formula, urmand ca tarifele la pompa sa varieze cu 5% in functie de fiecare benzinarie, au declarat surse din sector.

In discutii sunt implicate mai multe institutii: Ministerul Economiei, Ministerul Finantelor, Consiliul Concurentei, precum si cele mai mari patru companii: Petrom, Rompetrol, Lukoil si MOL.

Formula tine cont de o marja locala unica de distributie pentru toate companiile, de cotatiile produselor petroliere pe piata mediteraneana (valoarea zilnica cea mai ridicata in dolari pe tona din Platt's European Marketscan) si de cursul oficial de schimb dolar/leu si euro/leu comunicat de BNR. La acestea se va adauga acciza si TVA.

De asemenea, in formula care se negociaza este precizata densitatea produsului petrolier (0,755 kilograme pe litru pentru benzina si 0,845 kilograme pe litru pentru motorina).

Acesta ar fi un pret de referinta, iar cel din benzinarii va varia cu plus/minus 5%, in functie de cheltuielile fiecarei statii.

Formula va fi actualizata o data la 7 sau 14 zile, iar modelul este inspirat dintr-o formula aplicata si pe piata din Slovenia.

Lukoil este de acord cu formula unica de pret

Potrivit surselor citate, discutiile dureaza de circa o luna si deja exista doua companii care au fost de acord cu aceasta idee, Petrom si Lukoil.

Constantin Tampiza, coordonator al strategiei de dezvoltare a Lukoil in Romania, a confirmat existenta unor astfel de discutii.

"Lukoil este de acord cu o formula unica de pret, atata vreme cat aceasta pleaca de la cotatiile Platts ale produselor petroliere, acopera cheltuielile companiei si asigura o rata de rentabilitate financiara rezonabila. Trebuie sa avem in vedere faptul ca aceasta masura poate fi luata doar pe perioada de criza si poate fi aplicata doar cu acordul Consiliului Concurentei", a mai spus Tampiza.

Ultima scumpire a carburantilor din acest an a avut loc la 10 aprilie, cand Rompetrol si Lukoil au majorat preturile sortimentelor de benzina.

Petrom, cea mai mare companie petroliera din Romania, cu o cota de 40% din piata, nu a mai modificat preturile din februarie.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#pret referinta unic carburanti, #pret unic carburanti Romania, #Petrom pret unic carburanti, #Lukoil pret unic carburanti, #Ministerul Economiei pret unic carburanti , #benzina
Comentarii