Presedintele Consiliului Concurentei, despre inghetarea preturilor la carburanti

Vineri, 15 Aprilie 2011, ora 20:54
1288 citiri
Presedintele Consiliului Concurentei, despre inghetarea preturilor la carburanti

Legea privind posibilitatea inghetarii preturilor la carburanti va fi analizata impreuna cu Comisia Europeana, a declarat vineri, la postul public de radio, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

"Nu pot sa va spun, din pacate, un termen, pentru ca depinde de discutiile cu Comisia Europeana si categoric nu putem sa le dam un termen lor. Nu am o evaluare preliminara si o sa o facem impreuna cu Comisia Europeana. Deci, nu vreau sa ne formulam noi o pozitie si dupa aceea sa incepem sa ne certam pe ea cu Comisia Europeana, ci vrem ca impreuna sa clarificam lucrurile", a spus Chiritoiu.

"De ce e complicat? Pentru ca adevarul este ca legea asta nu s-a aplicat practic niciodata in Romania, deci nici noi nu ne-am definit. Legea spune ca se pot lua masuri de blocare a preturilor in anumite situatii: dezechilibru clar intre cerere si oferta, proasta functionare a pietei, criza. Noi nu am definit niciodata ce inseamna lucrurile astea, pentru ca nu am aplicat niciodata legea", a explicat Chiritoiu.

Potrivit acestuia, niciodata nu s-a constatat in Romania ca este o situatie atat de grava incat trebuie aplicata aceasta lege sau acest paragraf de lege. Similar, nici in UE nu s-a aplicat niciodata o masura de acest gen, cu toate ca si Tratatul UE vorbeste despre situatii exceptionale, dezechilibru al balantei de plati etc.

"Deci, nu avem nici noi, nici Comisia Europeana precedente dupa care sa ne orientam. Si de asta va trebui impreuna sa discutam ca sa vedem, repet (..) legile lor, ca sa ma exprim colocvial, legile lor bat legile noastre", a mai spus presedintele Consiliului Concurentei.

"Deci, prima noastra obligatie va fi sa respectam legile UE si, in functie de ce ne permit legile UE o sa vedem ce ne mai permite si legislatia romaneasca si de abia atunci vom sti ce se poate face legal. (...) Dupa ce vedem ce se poate face legal, o sa analizam ce are sens economic sa facem. Deci de abia atunci intram pe analiza de fond si discutam daca e oportun din punct de vedere economic sa recurgem la un anumit mijloc legal sau altul', a spus Chiritoiu.

Recent, primul-ministru Emil Boc a spus ca vrea sa vada daca se poate aplica o lege existenta si conform careia s-ar putea ingheta preturile la carburanti pe un interval de timp determinat. Primul-ministru a cerut Consiliului Concurentei sa analizeze daca aceasta lege este compatibila cu reglementarile UE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de anul 2023 şi pe o traiectorie uşor mai ridicată decât cea anticipată în prognoza pe...
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei sale de gaming, PlayStation 5 Pro, care ar urma să ajungă pe piață până la finalul acestui an. Noua consolă va...
#preturi benzina, #inghetare preturi carburant, #Bogdan Chiritoiu carburant , #benzina
Comentarii