Protest la benzinarii - Petrom si MOL, o lectie de advertising gratuit - De la cititori

Sambata, 15 Ianuarie 2011, ora 20:21
3374 citiri
Protest la benzinarii - Petrom si MOL, o lectie de advertising gratuit - De la cititori

Pretul petrolului a crescut! Este o exclamatie pe care o auzim in fiecare saptamana din partea celor care folosesc pompa de benzina. Toata lumea se mira de faptul ca in Romania este posibil ca pretul carburantului sa fie mai scump ca in Austria sau Germania. Se pare ca in Romania este posibil orice.

Din cauza majorarilor de pret repetate din anul 2010, scumpiri aduse pe piata de catre companiile care comercializeaza carburanti, Guvernul incerca sa ia masuri pentru a opri aceasta sursa nesecata de castig.

Chiar daca nu are nicio posibilitate de a interveni direct in stabilirea preturilor carburantilor, Executivul incearca sa foloseasca mana invizibila pentru a nu permite instituirea unei situatii de monopol.

Populatia a inceput sa reactioneze in diferite moduri la scumpirile repetate, care ne afecteaza serios bugetul. Astfel, blocarea benzinariilor, achitarea unui plin de benzina in monede, alegerea unor zile pentru a nu alimenta, crearea de grupuri online, in special folosindu-se de retele de socializare, sunt modalitatile alese de soferii care alimenteaza de la pompa pentru a protesta fata de majorarile de pret.

Cat de mult credeti ca vor pierde companiile daca nu se va alimenta o zi la nicio benzinarie? Conform cu prezentarea companiei Petrom, prezentarea realizarilor si obiectivelor pe anul 2010, care poate fi gasita pe site-ul companiei, o statie de benzina aduce incasari anuale de 4,9 milioane de euro. Acest lucru inseamna ca daca intr-o zi nu s-ar alimenta, compania ar inregistra pierderi de aproximativ 13.000 de euro pentru o singura statie de alimentare.

Conform aceleiasi prezentari, Petrom are 814 statii de alimentare, ceea ce ar duce la pierderi de aproximativ 10 milioane de euro pe zi. Dar acest scenariu este cel mai putin probabil sa se intample, deoarece nu va exista niciodata o scadere de 100% la alimentarea la pompa pe zi. Presupunand ca se va inregistra o scadere de 10% in zilele in care populatia incearca sa boicoteze cresterea preturilor, tot nu va avea un efect devastator asupra veniturilor companiei sau asupra cash-flow-ului acesteia.

Compania Petrom, in aceste momente, profita de o publicitate gratuita, publicitate realizata de catre chiar consumatorii produselor lor, de catre media si pana si de catre Guvernul tarii.

Consumatorii, prin pagina de Facebook dedicata acestor zile, fac reclama gratuita benizinariilor Petrom. Comunitatea lor este relativ mica, dar utilizarea retelelor de socializare si a mediilor online de comunicare face transmiterea ideilor si a anunturilor mult mai repede.

Compania MOL, cu benzinariile sale in regim CODO (company owned, dealer operated), castiga in aceeasi masura de pe urma boicotului generalizat.

Imaginea publica a acestor doua companii a fost larg mediatizata in ultimele saptamani, ceea ce din punct de vedere al investitiilor de marketing nu le aduce decat profit. Prezentarea produselor lor se face in mod gratuit, la fel si modul de operare si promotiile pe care le ofera, de catre chiar initiatorii si sustinatorii protestelor.

In acest context, pierderea pe care o inregistreaza intr-o zi in care un numar probabil de 2.000 de soferi nu alimenteaza la pompa este acoperita de cresterea in notorietate publica si de construirea unei rampe de lansare mai usoara a produselor noi sau a promotiilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
#publicitate gratuita benzina, #protest pret benzina, #crestere pret benzina , #benzina