Se scumpesc benzina si motorina. Guvernul impune iar supraacciza lui Ponta

Marti, 08 August 2017, ora 12:35
18948 citiri
Se scumpesc benzina si motorina. Guvernul impune iar supraacciza lui Ponta
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministerul Finantelor a redactat un proiect de ordonanta de guvern prin care urmeaza sa fie modificat Codul Fiscal.

Principalele noutati sunt majorarea semnificativa a accizelor la carburanti de la 1 septembrie, ceea ce inseamna ca soferii vor plati mai mult pentru benzina si motorina, si eliminarea impozitului pe dividende, transmite News.ro.

Eliminarea impozitului pe dividende era o masura prevazuta in programul de guvernare, in timp ce cresterea accizelor pe carburanti nu figura in niciuna dintre variantele programului coalitiei PSD-ALDE.

Astfel, proiectul de ordonanta prevede ca, de la 1 septembrie, acciza pentru benzina fara plumb va fi de 2.643,39 lei/tona, respectiv 2.035,40 lei/1.000 de litri, iar acciza pentru motorina va fi de 2.245,11 lei/tona, respectiv 1.897,08 lei/1.000 de litri.

In prezent, accizele sunt de 1.656,36 lei/1.000 litri pentru benzina fara plumb si de 1.518,04 lei/1.000 litri pentru motorina, ceea ce inseamna o crestere a accizei la benzina fara plumb cu 23% si a accizei la motorina cu 25%.

La benzina cu plumb, mai putin utilizata, acciza creste cu 19,5%, de la 1.948,23 lei/1.000 litri in prezent pana la 2.327,27 lei/1.000 de litri.

Practic, Ministerul Finantelor propune revenirea accizelor la carburanti exact la nivelul din 2016, cand era in vigoare supraacciza de 7 eurocenti pe litrul de carburanti introdusa de Guvernul Ponta in 2014.

In urma majorarii accizei, un litru de benzina fara plumb sau de motorina se va scumpi, de la 1 septembrie, cu circa 45 de bani, arata calculele News.ro.

Remarcam ca Guvernul face acum ce si-a dorit Liviu Dragnea inca din iarna, cand in decembrie 2016 i-a cerut fostului premier Dacian Ciolos, sa amane cu un an reducerea TVA si eliminarea supraaccizei la carburanti, desi erau masuri prevazute in Codul Fiscal de Guvernul Ponta sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2017. Atunci, Ciolos a refuzat, dar iata ca noul Guvern PSD poate acum sa-i faca pe plac lui Dragnea.

MF: Taxele reprezinta acum prea putin din pretul carburantilor

Potrivit Mediafax, in expunerea de motive, Ministerul de Finante arata ca incasarile din accize aferente semestrului I din 2017, fata de semestrul I din 2016, au scazut cu peste 767 de milioane de lei.

Desi in 2017 consumul de motorina si benzina a crescut, totusi incasarile au scazut.

Motivele principale sunt scaderea nivelului accizelor, precum si reducerea TVA, ambele in vigoare de la 1 ianuarie 2017.

Scaderea nivelului accizelor a vizat in principal contracararea fenomenului de alimentare cu combustibil in alte state membre care practicau niveluri ale accizelor inferioare celor din tara noastra, si prin urmare aveau preturi la pompa mai scazute.

In prezent, analiza MF arata ca Romania are printre cele mai scazute niveluri ale accizelor, aproape de nivelurile minime prevazute de legislatia UE, arata documentul, citat de Mediafax.

Astfel, Romania a ajuns in iulie 2017 sa inregistreze cel mai mic pret al benzinei Euro 95 din Uniunea Europeana (0,997 euro pe litru cu taxe) si al treilea cel mai mic pret pentru motorina (0,977 euro pe litru cu taxe), dupa Luxemburg (0,955 euro pe litru) si Bulgaria (0,961 euro/litru).

Cand vine vorba de pretul benzinei fara taxe, Romania este pe locul 15 in Uniunea Europeana cu un cost al benzinei mult peste tari producatoare de petrol precum Marea Britanie si Olanda, dar si peste tari precum Austria, Polonia, Bulgaria.

Situatia este similara si in cazul pretului motorinei fara taxe, Romania se situeaza pe locul 17 in Uniunea Europeana ca pret, mult peste tarile producatoare de petrol, precum Uniunea Europeana si Olanda, dar si peste tari precum Austria, Italia, Polnia, Bulgaria.

In urma diminuarii fiscalitatii la inceputul anului 2017, s-a inregistrat o diminuare a ponderii taxelor in pretul carburantilor, care era oricum mai redusa comparativ cu nivelul mediu inregistrat la nivelul UE.

In luna iulie 2017, taxele reprezinta 52% din pretul benzinei, respectiv 50% din pretul motorinei (in Romania), in conditiile in care, in medie, la nivelul Uniunii Europene, taxele cumuleaza 62% din pretul benzinei si respectiv 57% din pretul motorinei.

Fara impozit pe dividende

O alta prevedere din proiectul de ordonanta este eliminarea impozitului pe dividende de la 1 ianuarie 2018, ceea ce inseamna ca, pentru profitul obtinut in 2017, patronii sau actionarii nu mai platesc nimic pentru dividendele incasate.

"Veniturile din dividende sunt scutite de la plata impozitului pe venit", prevede proiectul de act normativ.

Firmele straine vor plati din 2018 un impozit anual pe reprezentanta majorat la 22.000 lei (circa 5.000 euro), in timp ce legisatia actuala pevede nivelul de 4.000 euro, la cursul BNR.

Proiectul de act normativ mai prevede scutirea de impozit pe venit a medicilor si si scutirea de impozit pe mijloace de transport pentru "tractoarele, utilajele agricole si alte mijloace de transport agricole, utilizate efectiv in domeniul agricol".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#scumpire benzina motorina 1 septembrie 2017 , #benzina