Situatie unica in Europa: Petrolistii din cartel ar putea lua pedeapsa maxima

Marti, 22 Noiembrie 2011, ora 07:31
21101 citiri
Situatie unica in Europa: Petrolistii din cartel ar putea lua pedeapsa maxima
Foto: B1 TV

Daca se decide, in mod oficial, ca firmele Petrom, Rompetrol, MOL si LukOil au organizat un cartel si au decis, de comun acord, scoaterea de pe piata a sortimentului de benzina Eco Premium, atunci aceasta situatie va deveni unica in Europa, iar companiile risca o amenda de pana la 650 de milioane de euro, adica 10% din profiul pe anul 2010.

Investigatia a fost declansata inca din 2005 si a fost impartita in doua parti. Deja s-a ajuns la o concluzie privind scoaterea de pe piata a unui sortiment de benzina inainte de termenul prevazut de lege, iar, pentru cea de-a doua parte, care se refera la posibile intelegeri intre companii in privinta preturilor carburantilor, ancheta este inca in desfasurare.

Consiliul Concurentei a trimis raportul Consiliului Europei, iar aceasta institutie a recomandat amendarea companiilor implicate cu 10% din profitul pe 2010, pedeapsa maxima.

"In cazul in care intelegerea de tip cartel se demonstreaza a fi adevarata, din punctul meu de vedere, atata timp cat a afectat consumatorul, merita pedeapsa maxima, dar nu pot sa vorbesc cu certitudine, pentru ca ei urmeaza sa se apare", a declarat pentru Ziare.com Augustin Hagiu, presedintele Federatia Operatorilor Romani de Transport.

"Orice intelegere la acest nivel, care vizeaza consumatorul si economia in ansamblu, trebuie sa suporte sanctiunile maxime prevazute de legislatie. Poate asa se va da un exemplu", a adugat Hagiu.

Consiliul Concurentei considera ca are destule dovezi pentru a acuza aceste firme, iar decizia luata de aceasta institutie poate fi atacata ulterior in instanta.

Companiile vizate au dreptul de a-si expune punctul de vedere in 30 de zile, iar prima audiere va avea loc pe 21 decembrie.

"OMV Petrom este de parere ca aceasta pretinsa incalcare este lipsita de temei si va lua toate masurile necesare pentru a asigura o reprezentare corecta a faptelor relevante care sa fie reflectate in decizia finala a Consiliului Concurentei. In perioada pretinsei incalcari, Eco Premium reprezenta aproximativ 2% din piata romaneasca de carburanti. Decizia de a retrage de pe piata Eco Premium s-a bazat pe considerente de mediu si economice, tinand cont in mod adecvat de interesele consumatorilor", se arata in comunicatul transmis de Bursa de Valori Bucuresti.

Consiliul Concurentei are deschisa o ancheta inca din 2005 privind piata carburantilor, insa aceasta posibila amenda va fi data in urma unui control neanuntat in benzinarii, in urma caruia au fost descoperite mail-uri in care directorii companiilor programau scoaterea de pe piata a benzinei Eco Premium, sortiment fara plumb, aditivata cu un substitut.

"Daca companiile vor fi amendate, aceasta situatie va deveni una unica in Europa", a precizat Hagiu. "Singura situatie similara a fost tot in Romania, in urma cu 4-5 ani, insa pe piata cimentului. Acele companii au fost atunci amendate", a adaugat presedintele FORT.

Pretul carburantilor, scandal continuu

In luna ianuarie, Agentia Nationala de Administrare Fiscala a realizat un raport privind pretul carburantilor, in care se arata ca acesta a fost majorat nejustificat pe parcursul anului 2010, fara a fi determinat de evolutia cotatiilor de bursa la titei, cursul valutar si taxele percepute de stat, iar aproape toate firmele au raportat pierderi semnificative. Decizia aceasta a fost contestata de companiile petroliere.

Premierul Emil Boc a declarat, la acea data, ca majorarea pretului carburantilor nu poate fi justificata cu povara fiscala impusa de stat prin taxele percepute companiilor petroliere si a cerut ANAF sa initieze inspectia fiscala generala in cazul companiilor petroliere, precum si Consiliului Concurentei sa efectueze verificari suplimentare pentru identificarea eventualelor cazuri de monopol.

Augustin Hagiu considera ca inghetarea pretului carburantilor, decizie luata deja de tari precum Bulgaria, este cea mai buna solutie pentru a se asigura transparenta acestui proces. El a mentionat ca nu se stie inca ce procent din pretul benzinei sau al motorinei reprezinta taxele impuse de stat si ca firmele romanesti nu iau ca reper pretul barilului de petrol atunci cand maresc pretul carburantilor, asa cum ar fi normal, ci cotatia de la bursa.

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#cartel, #Petrom, #Rompetrol, #MOL, #Lukoil , #benzina