Statul scumpeste carburantii. Vezi cum

Vineri, 31 August 2012, ora 12:00
3148 citiri
Statul scumpeste carburantii. Vezi cum

In timp de francezii si bulgarii doresc coborarea nivelului accizelor platite de companiile petroliere pentru produse, in vederea ieftinirii lor la pompa, guvernul roman nici nu scade nivelul TVA si nici nu se gandeste la reducerea accizelor. Mai mult, guvernantii doresc supraimpozitarea companiilor cu profit extraordinar.

Desi Romania este una dintre tarile cu cea mai mica pondere a accizelor in pretul carburantilor, de 46%, preturile la benzina si motorina raman la nivel european, in timp ce salariile nu se compara cu cele din restul tarilor membre.

Pretul carburantilor este determinat, in primul rand, de nivelul cotatiilor Platts, adica a nivelului preturilor benzinei si motorinei la bursa de la Rotterdam. Aceasta cotatie este influentata, la randul sau, de pretul barilului de petrol brent. In ultimele luni, atat Platts, cat si pretul petrolului au cunoscut un trend ascendent, iar moneda europeana s-a depreciat profund fata de dolar, moneda in care se calculeaza cotatiile titeiului.

Un alt element important pentru Romania este nivelul cursului leu-euro, moneda nationala depreciindu-se cu peste 4 procente de la inceputul anului. Daca, in luna ianuarie, cursul mediu era de 4,3724 lei/euro, in august, media a atins 4,5190 lei/euro. In aceeasi perioada, leul a pierdut 8,3 procente in fata dolarului.

Nivelul accizelor si a taxei pe valoare adaugata sunt alte elemente importante. Cu un TVA de 24%, unul dintre cele mai ridicate niveluri din Uniunea Europeana, si un accize de 421,19 euro/1.000 litri la benzina si 302,51 euro/1.000 litri la motorina, ponderea taxelor in pretul de la pompa a variat de la inceputul anului. Daca, in luna ianuarie, datorita cursului de schimb euro/dolar si a pretului mai redus al cotatiilor Platts si, implicit, a barilului de petrol, ponderea taxelor si accizelor in pretul de la pompa era de aproape 52%, in luna august aceasta a scazut pana la 45,52%.

Citeste mai multe despre Statul scumpeste carburantii. Vezi cum pe Business24.ro

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#pret carburanti Romania, #accize taxe benzina motorina , #benzina