Supra-acciza ramane in vigoare: Soferii romani nu se pot bucura de o ieftinire la pompa

Vineri, 21 August 2015, ora 06:57
4251 citiri
Supra-acciza ramane in vigoare: Soferii romani nu se pot bucura de o ieftinire la pompa
Foto: Arhiva Ziare.com

Acciza suplimentara la carburanti ramane in vigoare pana in 2017, asa ca nu va fi eliminata la inceputul anului viitor, cum era prevazut in forma initiala a proiectului Codului Fiscal.

In consecinta, o posibila ieftinire a benzinei si motorinei a fost amanata, iar Romania ramane in fruntea tarilor din regiune cu cea mai mare pondere a taxelor in pretul la pompa.

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a mentionat, joi, ca partidele politice au ajuns la un consens legat de reducerea TVA la 20% la 1 ianuarie 2016, apoi la 19% de la inceputul anului 2017.

Puterea si Opozitia s-au inteles: TVA de 20% din 2016. Ce se intampla cu celelalte taxe

Mai mult, liberalii au cerut pastrarea accizei suplimentare la carburanti pana in 2017. In rest, celelalte masuri raman neschimbate, a dat asigurari oficialul.

Scopul accizei suplimentare nu a fost atins

Acciza suplimentara de 7 eurocenti pe litru de carburant a fost introdusa, de la 1 aprilie 2014, cu scopul de a obtine bani pentru constructia de autostrazi. Cel putin asa au sustinut autoritatile.

Acciza suplimentara la carburanti putea fi evitata - Consiliul Fiscal

Ca efect imediat, noua taxa a condus la cresterea cu 0,41 lei/litru a pretului la benzina cu plumb si fara plumb, motorina si petrolul folosit drept combustibil pentru motor (kerosen).

Totusi, transportatorii au obtinut returnarea trimestriala a 4 centi din acciza de 7 eurocenti, pe baza facturii de achizitionare a carburantului.

Acciza la carburanti: A fost aprobata OUG privind ajutorul pentru transportatori - ce prevede

Insa in mai 2015, premierul Victor Ponta a recunoscut, intr-un interviu acordat Digi 24, ca acciza suplimentara nu a fost un proiect bun, pentru ca nu a ajutat la deblocarea banilor si la investirea efectiva a banilor. "Ne-a ajutat insa la un spatiu fiscal. Ca sa poti incepe o procedura, trebuia sa arati ca ai banii, altfel Comisia Europeana si FMI spuneau foarte clar ca nu", a explicat atunci seful Guvernului.

Ponta, intrebat cati km de autostrada s-au construit din supra-acciza: E o interpretare gresita

Pe de alta parte, fostul ministru al Transporturilor, Dan Sova, declara, anul trecut, ca din acciza suplimentara la carburanti se pot construi aproape 700 de kilometri de autostrada.

Pretul carburantilor: Cat reprezinta taxele

Datele Comisiei Europene arata ca, la 10 august 2015, pretul mediu al benzinei comercializate in Romania era de 1,23 euro pe litru. Din aceasta suma, 57% reprezinta taxe si impozite. Restul inseamna pretul materiei prime si costurile companiilor cu transportul, distributia si vanzarea catre consumatori.

Un litru de motorina se vindea in tara noastra, in medie, cu 1,18 euro, din care 56% reprezinta biruri date la stat.

Dar aceste procente ar fi fost mai mici anul viitor, daca se scadeau cei 7 eurocenti din acciza suplimentara. Mai exact, pastrand neschmbate preturile, ponderea ar fi de 53,15%, respectiv 52,67%, astfel ca s-ar fi creat un mic spatiu pentru o posibila ieftinire la pompa.

Benzinarii, in vizorul Concurentei: Scad preturile la carburanti odata cu ieftinirea petrolului? (Video)

Comparatie cu alte tari

In prezent, Romania se afla pe primul loc intre tarile din regiune in ceea ce priveste nivelul taxelor si impozitelor aplicate carburantilor.

Iata cum ne comparam cu celelalte state din zona:

  • Bulgaria - birurile reprezinta 47% din pretul benzinei si 44% din pretul motorinei
  • Ungaria - 54% la benzina si 53% la motorina
  • Slovacia - 58%, 53%
  • Polonia - 53%, 51%
  • Lituania - 53%, 47%
  • Letonia - 52%, 49%
  • Estonia - 53%, 54%
  • Romania - 57%, 56%
  • Media UE - 62%, 58%

Sursa: Comisia Europeana

Suferinta la pompa

O ieftinire a carburantilor ar fi redus putin din povara suportata de soferii romani, care platesc preturi mari raportat la salarii.

Topul "suferintei la pompa": Romania, printre tarile cu cea mai scumpa benzina din lume

Potrivit celui mai recent raport Bloomberg, tara noastra se afla pe locul 11 in topul suferintei la pompa. Clasamentul ia in considerare cat la suta din venitul mediu zilnic al unei populatii este cheltuit pentru a cumpara un galon de benzina (aproximativ patru litri).

In cazul nostru, venitul mediu zilnic e de 28 de dolari, iar 22% din acesta este necesar pentru a achizitiona cantitatea respectiva de combustibil. Comparativ, situatia din Ungaria e mai buna, vecinii nostri aflandu-se pe locul 16 in topul suferintei la pompa.

Scumpiri in loc de ieftiniri?

Cu toate ca Teodorovici a precizat ca liberalii au fost cei care au cerut pastrarea cu inca un an a accizei suplimentare la carburant, vicepresedintele PNL Sulfina Barbu acuza Guvernul Ponta ca ar intentiona sa introduca "pe ascuns" noi taxe care vor duce la cresterea preturilor la carburanti, la unele medicamente, la alcool si la reciclarea deseurilor din Romania.

PNL acuza Guvernul ca va introduce pe ascuns noi taxe - se scumpesc carburantii si bauturile alcoolice?

"Tragem un semnal de alarma cu privire la intentia Guvernului de a introduce pe ascuns noi taxe periculoase pentru economia Romaniei. Cu alte cuvinte, noi spunem ca Guvernul Ponta nu joaca corect cartea relaxarii fiscale, concret fiind vorba despre o Ordonanta de Guvern pentru modificarea Ordonantei 196/2005 privind fondul pentru mediu.

Concret, modificarea acestei Ordonante va duce la scumpirea benzinei, motorinei, va scumpi reciclarea deseurilor in Romania, va scumpi depozitarea deseurilor in Romania, va scumpi si diverse bauturi alcoolice", a declarat Sulfina Barbu, joi, intr-o conferinta de presa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#supraacciza carburanti, #scumpire benzina, #scumpire motorina, #taxe carburanti romania , #benzina