Unde se vinde cea mai ieftina benzina din UE - Noi platim la fel ca-n Luxemburg, dar traim de 7 ori mai prost

Joi, 26 Mai 2016, ora 08:10
14233 citiri
Unde se vinde cea mai ieftina benzina din UE - Noi platim la fel ca-n Luxemburg, dar traim de 7 ori mai prost
Foto: Arhiva Ziare.com

La benzinariile din Bulgaria se gaseste cel mai ieftin carburant din Uniunea Europeana, in timp ce noi scoatem din buzunar la fel de multi bani ca un luxemburghez atunci cand alimentam masina.

Ziare.com a consultat cele mai recente date publicate de Comisia Europeana despre preturile la carburanti.

Potrivit statisticii UE, un bulgar a platit, in aceasta luna, in medie 0,945 euro pe un litru de benzina. Asta inseamna cu 13% mai putin decat un roman, care a dat pe un litru de benzina, in medie, 1,085 de euro.

Iar situatia se repeta si in cazul altor state din regiune, unde salariile sunt mai mari ca la noi. Cu alte cuvinte, castigam mai putin decat altii (cu exceptia bulgarilor), dar scoatem mai multi bani din portofel atunci cand alimentam.

Iata unde se situeaza Romania in raport cu alte state UE din regiune, cand vine vorba de pretul benzinei:

  • Bulgaria - 0,945 euro/litru
  • Polonia - 1,017 euro/litru
  • Ungaria - 1,056 euro/litru
  • Lituania - 1,068 euro/litru
  • Letonia - 1,084 euro/litru
  • Romania - 1,085 euro/litru
  • Estonia - 1,088 euro/litru
  • Croatia - 1,184 euro/litru
  • Slovenia - 1,204 euro/litru
  • Slovacia - 1,218 euro/litru

Pretul benzinei in Romania este apropiat de cel regasit in Luxemburg si cu 17% sub media UE:

  • Luxemburg - 1,090 euro/litru
  • Media UE - 1,310 euro/litru

Cea mai scumpa benzina din UE se gaseste in:

  • Olanda - 1,486 euro/litru
  • Danemarca - 1,450 euro/litru
  • Italia - 1,445 euro/litru

Gravitatea situatiei se vede atunci atunci cand luam in calcul cat castiga romanii comparativ cu alti europeni. Astfel, in Luxemburg - unde pretul benzinei e apropiat de cel practicat in Romania - salariul mediu net este de peste 3.000 de euro. Adica de circa 7 ori mai mare decat in tara noastra.

Topul "suferintei la pompa": Romania, printre tarile cu cea mai scumpa benzina din lume

Cu un salariu mediu net pe luna, un luxemburghez isi permite sa cumpere 2.800 de litri de benzina, in timp ce un roman - doar 430 de litri, iar un bulgar - 404 litri.

Continuand rationamentul, cu un salariu mediu net pe luna, un polonez isi poate lua 743 de litri de benzina, un maghiar - 530 litri, un slovac - 581 litri.

Sursa: Wikimedia Commons

Ar putea scadea si la noi pretul benzinei?

Romanii ar putea avea parte de preturi mai mici la pompa in urmatoarele cazuri:

  • - daca vor scadea taxele;
  • - daca va scadea pretul petrolului;
  • - daca se va imbunatati concurenta in sectorul distributiei de carburanti.
  • Dar sa le luam pe rand.

    Taxele, bata-le vina!

    O privire asupra cifrelor ne face sa ne intrebam: Cum se face ca un litru de benzina in Bulgaria e cu 13% mai ieftin decat in tara noastra? Ce se intampla la ei si la noi nu?

    Exista cateva elemente ale acestui puzzle. In primul rand, trebuie sa avem in vedere ca pretul benzinei se compune din doua elemente principale: e vorba de o parte fixa si de una variabila.

    Partea fixa e formata din taxe (accize, TVA etc.). Insa autoritatile prefera sa nu umble la ele, pentru ca ar pierde din veniturile incasate la buget, insa adevarul nu trebuie ignorat: birurile sunt responsabile pentru 58,4% din pretul unui litru de benzina.

    Ca sa ne facem o idee despre cat de mult merge la statul roman atunci cand alimentam, putem face iarasi comparatia cu Bulgaria, unde taxele reprezinta 55,1%. Da, in statele occidentale ponderea e mai mare, dar acolo calitatea infrastructurii e net superioara.

    Sursa: Comisia Europeana

    Deci o scadere a birurilor s-ar putea traduce intr-o scadere a preturilor la pompa, daca celelalte costuri componente raman la acelasi nivel. In acest sens, o raza de speranta pentru romani se iveste din 2017, cand ar trebui sa fie eliminata supraacciza la carburanti de 7 eurocenti pe litru, introdusa de Guvernul Ponta.

    O problema care se coace in 2016: Riscurile anului 2017 si finantatorii lor

    Pretul petrolului, incotro?

    Am vorbit despre partea fixa, acum e cazul sa o analizam si pe cea mobila. Componentele volatile sunt formate din cotatia petrolului si costurile adiacente, cum ar fi cele cu transportul.

    Pretul petrolului a atins nivelul minim al ultimilor ani imediat dupa ce am intrat in 2016, cand a scazut sub 30 de dolari pe baril. Ulterior, a avut parte de o revenire, astfel ca in prezent graviteaza in jurul pragului de 50 de dolari pe baril.

    Iar dr. Petre Prisecaru, cercetator principal in cadrul Institutului de Economie Mondiala al Academiei Romane, estimeaza ca "aurul negru" nu se va scumpi mai mult de-atat, intr-o declaratie acordata Ziare.com.

    Deci, avand in vedere ca "aurul negru" inoata in ape limpezi, in niciun caz nu are cum sa determine o "explozie" a preturilor carburantilor. De fapt, se pare ca benzina a atins deja apogeul acestui an.

    Concurenta... sau lipsa ei

    Dar mai exista un aspect de luat in calcul: concurenta.

    Petre Prisecaru considera ca pretul la carburanti e prea mare in Romania, "poate si din cauza accizarii excesive, dar este vorba si de o concurenta limitata si putin distorsionata: producatorii reactioneaza imediat la cresterea preturilor la titei si cu intarziere la reducerea lor", ne-a spus cercetatorul principal in cadrul Institutului de Economie Mondiala al Academiei Romane.

    Observatiile sale sunt sustinute de statistici. In urma cu doi ani, pretul unui baril de petrol era de putin peste 100 de dolari, deci acum se afla la 50% din acea valoare, potrivit datelor Nasdaq.

    Sursa: Nasdaq

    E clar ca benzina nu se putea ieftini in acelasi ritm, iar comerciantii au tinut cu dintii cat au putut, pentru a-si mari marjele de profit. In perioada analizata, scaderea pretului la pompa in Romania a fost de doar 12%, potrivit datelor Comisiei Europene.

    Pretul petrolului s-a prabusit - De ce nu se ieftinesc semnificativ carburantii in Romania? (Grafic)

    Consiliul Concurentei a luat in vedere acest aspect si a transmis ca investigheaza piata distributiei de carburanti.

    Vor vinde supermarketurile carburanti? Cum putem evita un posibil cartel al benzinarilor

    Ba mai mult, seful institutiei, Bogdan Chiritoiu, are o idee indrazneata pentru cresterea competitiei in acest domeniu: supermarketurile sa vanda benzina si motorina, in ideea ca, daca domeniul va deveni mai competitiv, atunci preturile ar trebui sa scada macar pe componenta costurilor adiacente. Insa ramane de vazut daca va fi pusa in practica.

    Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
    Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
    Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
    Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
    Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
    Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
    #pret benzina Romania UE, #pret benzina UE, #ieftinire benzina , #benzina