Ziare.com

Veste buna pentru soferi: Carburantii s-ar putea ieftini - analiza

Vineri, 19 Aprilie 2013, ora 17:52

   

Veste buna pentru soferi: Carburantii s-ar putea ieftini - analiza
Pretul carburantilor ar putea scadea in perioada urmatoare, datorita ieftinirii petrolului si aprecierii leuli, se arata intr-o analiza recenta.

"Petrolul a marcat in februarie o scadere de circa 4%, in martie a fost volatil, dar la finele lunii a avut un pret aproape egal cu cel de la inceputul acesteia. In aprilie (de la 1 pana pe 18 aprilie inclusiv), pretul petrolului a scazut cu circa 9,5%", a aratat Silviu Pojar, Sales Manager Noble Securities - sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Group of Companies & Getin Holding.

Mai multi factori au contribuit la aceasta scadere a pretului petrolului, conform comunicatului remis Ziare.com.

In primul rand, Fondul Monetar International si-a redus estimarile privind cresterea economica la nivel global si a atras atentia asupra agravarii situatiei unor tari europene.

In plus, economia Chinei a crescut trimestrul trecut cu un ritm sub asteptarile analistilor si investitorilor, in timp ce UE si zona euro au in continuare probleme structurale nerezolvate si nu dau semne ca relansarea va avea loc in curand.

Pe fondul semnalelor economice nesatisfacatoare privind economia mondiala, cele mai importante organizatii din domeniul petrolului si-au redus recent estimarile privind cererea globala de petrol pe anul in curs.

Mai mult, dolarul american s-a apreciat pe toate fronturile (in special fata de euro si yen), fapt care scade, in general, interesul investitorilor pentru marfuri al caror pret se raporteaza la dolar.

"Este greu de crezut ca tarile mari producatoare de petrol vor fi lipsite de reactie in fata unei scaderi accelerate a pretului petrolului: sa nu uitam ca bugetele lor nationale pe anul in curs au luat in calcul anumite cotatii ale petrolului si variatii valutare in consecinta, astfel incat scaderea productiei de petrol ar putea fi considerata, in cele din urma, pentru a stimula pretul.

Este cert ca economia mondiala nu are un ritm care sa sustina cotatii ale petrolului mult peste 110 de dolari pe baril si este probabil ca producatorii si investitorii sa fie considerabil afectati de un pret mult sub 100 de dolari pe baril. In jurul acestui interval se va desfasura "batalia" pe pretul petrolului in urmatoarea perioada, daca nu vor aparea alte elemente fundamentale care sa incline rapid balanta intr-o directie sau alta", a precizat Silviu Pojar.

In luna aprilie, in acelasi timp cu scaderea pretului petrolului, leul s-a apreciat fata de Dolarul american, cu cca 3%.

Companiile petroliere prezente in Romania au operat deja ieftiniri ale carburantilor in ultima perioada: de exemplu, un anumit tip de benzina, care la data de 6 aprilie costa 5,91 lei/litru, a ajuns la 16 aprilie la 5,73 lei/litru, marcand astfel o scadere de 3,14%.

"Desigur ca aritmetica preturilor carburantilor nu presupune o relatie de dependenta exclusiva a acestora fata de pretul petrolului si de cotatia leului fata de dolarul american: de exemplu, accizele si TVA-ul reprezinta o cota importanta din preturile carburantilor (aproape jumatate, potrivit unor companii petroliere).

Cu toate acestea, scaderea consistenta a pretului petrolului impreuna cu intarirea monedei nationale lasa loc, cel mai probabil, unei ieftiniri in continuare a carburantilor in perioada imediat urmatoare, in lipsa unor evolutii care sa determine miscari ale preturilor in sens invers pentru fiecare variabila", a aratat Silviu Pojar.

C.P.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 974 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Rezumat

Petrolul s-a ieftinit cu cca 10% (pretul in dolari)
Leul s-a apreciat cu cca 3% fata de dolar
Pretul litrului de benzina ar putea sa scada cu cca 3%.

Concluzie: ni se vinde benzina cu acelasi pret in dolari, desi pretul petrolului a scazut si a ramas acolo (adica in jur de 88 USD/baril)!

Asta da, veste buna! Pentru ei, nu pentru noi!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor