Se scumpesc biletele de tren, de la 1 septembrie

Marti, 13 August 2013, ora 21:01
2489 citiri
Se scumpesc biletele de tren, de la 1 septembrie
Foto: semnal.eu

Biletele de tren urmeaza sa se scumpeasca de la 1 septembrie, cu pana la 10%. Majorarea tine cont de evolutia inflatiei si majorarea din ultimii doi ani a unor costuri ale CFR Calatori (combustibili, energie, piese).

Pentru rutele scurte (parcurse de trenurile Regio), cresterea va presupune rotunjirea tarifului la 50 bani sau la leu, in timp ce in cazul rutelor lungi, la trenurile InterRegio (IR) scumpirea va fi de pana la 10%, informeaza Mediafax.

Astfel, la trenurile InterRegio, un bilet la clasa a II-a va fi majorat pe rutele Bucuresti - Brasov (166 km) si Bucuresti - Constanta (225 km) de la 47 lei la 50,5 lei, respectiv de la 58,2 lei la 62 lei.

Pentru un drum de la Bucuresti la Craiova (209 km), un calator va plati de la 58,2 lei la 62 lei, iar in cazul unei calatorii Bucuresti - Iasi (405 km), un bilet va costa 94,5 lei, de la 85,7 lei in prezent.

De la Bucuresti la Cluj Napoca (497 km), pretul unui bilet la clasa a II-a intr-un tren InterRegio va creste de la 85,7 lei la 94,5 lei, iar de la Bucuresti la Timisoara (533 km) un calator va plati 105 lei, de la 95,1 lei in prezent.

Tot la clasa a II-a, pentru o calatorie de la Brasov la Sibiu (149 km) se va plati de la 42,7 lei la 46 lei, iar un drum Iasi - Suceava (137 km) va costa 41 lei, fata de 38,1 lei in prezent.

Datele furnizate de CFR au la baza un proiect de ordin al Ministrului Transporturilor pentru cresterea tarifelor pentru tranportul feroviar public de calatori, publicat pe site-ul institutiei. Proiectul, care se afla in dezbatere publica pana in 19 august, ar urma sa fie semnat de premierul Victor Ponta, care ocupa si functia de ministru interimar al Transporturilor.

La trenurile Regio peste zona de 500 km s-au adaugat sume fixe de 20 lei/zona km la clasa I si 12 lei/zona km la clasa a II-a, deoarece peste aceasta distanta nu exista trenuri directe, iar tarifele acestor zone sunt folosite la calcule pentru alte oferte si facilitati.

Noile tarife au fost rotunjite la 0,5 lei, in plus sau minus, matematic, pentru usurinta acordarii restului, iar la trenurile IR tariful de rezervare a tichetului creste de la 3,3 lei la 4 lei.

Modificarile prevazute in proiectul de ordin vizeaza tarifele pentru trenurile Regio si IR, preturile pentru biletele Intercity (IC) nefiind reglementate.

Depozitul pentru deșeuri industriale periculoase de la Copșa Mică a fost închis. România scapă de plata penalităților la nivel UE
Depozitul pentru deșeuri industriale periculoase de la Copșa Mică a fost închis. România scapă de plata penalităților la nivel UE
România a evitat plata penalităţilor după ce Garda de Mediu din Sibiu a închis depozitul neconform de deşeuri industriale periculoase al Sometra SA din Copşa Mică, oraş care zeci de ani...
Sprijin pentru producția mașinilor electrice Ford în România: „Veste extraordinară pentru mediu”
Sprijin pentru producția mașinilor electrice Ford în România: „Veste extraordinară pentru mediu”
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat, marţi, 19 martie, că la fabrica Ford de la Craiova se va produce în curând primul autoturism electric. El a menţionat că în România au fost...
#bilete CFR scumpire, #scumpesc bilete tren 1 septembrie, #scumpire bilete tren 1 septembrie, #majorare pret bitele CFR , #bilete CFR