Black Friday 2013: Cinci trucuri folosite frecvent de vanzatori si cum sa le eviti

Vineri, 29 Noiembrie 2013, ora 18:43
3600 citiri
Black Friday 2013: Cinci trucuri folosite frecvent de vanzatori si cum sa le eviti
Foto: CNN

Evenimentul Black Friday este considerat in general cel mai potrivit moment al anului pentru a profita de cele mai bune oferte ale comerciantilor.

Totusi, in goana dupa cumparaturi, multi clienti sunt atrasi sa cheltuiasca mai mult sau sa cumpere produse de o calitate mai slaba.

"Multi oameni sunt prinsi in frenezia weekendului Back Friday. Toti comerciantii mizeaza pe asta", avertizeaza Marshal Cohen, analist-sef al departamentului de comert al NPD Group, citat de CNN.

Black Friday 2013: Ultima sansa la mega reduceri - vezi magazinele participante si promotiile

Cei care fac cumparaturi in aceasta perioada sunt sfatuiti sa fie atenti la urmatoarele trucuri de marketing:

Produse inferioare

Doar daca televizorul cu ecran mare arata la fel ca acela pe care ai pus ochii de cateva luni de zile, nu inseamna ca este acelasi model.

Multi comercianti vand versiuni mai ieftine de televizoare, laptopuri, tablete si alte produse asemanatoare, create special pentru sezonul cumparaturilor. Acestea arata ca modelul mai scump, insa dispun de obicei de mai putine functii.

Astfel, o tableta poate avea o capacitate mai mica de stocare, in timp ce un televizor sau un aparat foto pot avea o rezolutie mai mica, iar cel care face economii cu adevarat este producatorul sau magazinul.

Black Friday 2013: Ce NU trebuie sa cumperi in ziua marilor reduceri

In plus, aceste produse pot dispune de o perioada de garantie mai redusa.

Pentru a cumpara intr-adevar produsul dorit, clientii sunt sfatuiti sa vina la magazin pregatiti cu caracteristicile produsului si numarul modelului, precum si sa solicite informatii cu privire la garantie.

Specificatii scrise cu caractere mici

In cazul unor produse pot fi specificate anumite conditii pentru reduceri, cum ar fi sistemul mail-in rebate. Acest lucru inseamna ca la casa va trebui sa platiti mai mult decat ati crezut initial. De asemenea, unele magazine afiseaza o reclama generala prin care anunta reduceri si exclud ulterior din campanie numeroase produse.

Stocuri limitate

Multe magazine dispun de un numar redus de unitati pentru cele mai bune oferte disponibile, astfel incat de acestea se pot bucura doar primii clienti.

Wal-Mart, cel mai mare comerciant american, si-a propus sa rupa "traditia" anul acesta, garantandu-le clientilor ca vor putea cumpara produsele la preturi promotionale, chiar daca stocurile din magazine vor fi epuizate.

Pret original inselator

Unii comercianti incearca sa-si convinga clientii ca beneficiaza de un discount mai mare decat este in realitate.

De multe ori, pretul original pe care il afiseaza in reclama este superior celui pentru care produsul era vandut de fapt, sustine Patricia Huddleston, profesor de comert la Michigan State University.

Black Friday 2013: Hackerii te pacalesc cu reduceri - cum te poti proteja

Promotiile, momeala pentru a vinde produsele scumpe

Ai ratat o super oferta? Vanzatorii spera ca vei cumpara un produs similar, care este de obicei mai scump.

Inainte sa inghita momemeala, clientii trebuie sa compare preturile cu ajutorul unor instrumente specifice sau sa verifice pe internet preturile practicate pentru aceste produse de alti comercianti, recomanda Trae Bodge de la RetailMeNot.com, un site catre monitorizeaza ofertele.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#trucuri Black Friday, #Black Friday fals, #promotii Black Friday, #reduceri magazine , #Black Friday