Recomandarile Politiei de Black Friday: Nu platiti in avans produsele comandate pe Net

Joi, 16 Noiembrie 2017, ora 08:06
2743 citiri
Recomandarile Politiei de Black Friday: Nu platiti in avans produsele comandate pe Net
Foto: Arhiva Ziare.com

Politia Romana are cateva recomandari pentru a nu fi victimele unor posibile inselaciuni online, avand in vedere ca, din 17 noiembrie, incep reducerile de Black Friday.

Politistii recomanda cumparaturile din surse sigure, de la firme sau magazine pe care le cunosti sau pe care le-ai mai folosit. Trebuie, de asemenea, verificat ratingul vanzatorilor pe site-urile de comert online.

"Introdu adresa site-ului pe care intentionezi sa efectuezi plata si nu da click pe link-uri primite pe mail. In unele situatii, aceste link-uri te pot directiona catre site-uri false, care imita perfect site-urile comerciantilor.

Asigura-te ca transferul informatiilor se face in mod securizat. Verifica existenta simbolului de tip lacat in bara URL si foloseste un protocol HTTPS sau SSL atunci cand navighezi pe Internet.

Inainte de a introduce datele cardului bancar, asigura-te ca site-ul este securizat: in stanga sus va aparea un lacatel care va indica faptul ca respectivul site este securizat, iar adresa site-ului va incepe cu HTTPS", transmite Politia Romana.

Totodata, este important sa detii un sistem de operare actualizat si un antivirus, de asemenea actualizat, iar firewall-ul sa fie activat.

Exista programe informatice care pot inregistra caracterele tastate si astfel datele cardului bancar, precum si alte date de identificare sau autentificare, pot ajunge in posesia unor persoane neautorizate.

Politistii mai recomanda folosirea cardurilor de credit atunci cand cumperi online, pentru ca au politici stricte in ceea ce priveste siguranta clientilor, iar daca nu primesti ce ai comandat, emitentul cardului iti va returna banii.

"Fii atent la platile recurente (automate). Inainte de a furniza datele cardului pentru a plati un serviciu cu reinnoire, informeaza-te cum poti sa incetezi serviciul platilor recurente.

Multi comercianti online iti vor cere sa stocheze informatiile tale de plata. Gandeste-te de doua ori inainte sa iei o decizie si fii sigur ca ai inteles riscurile pe care le implica.

Pastreaza intotdeauna documentele referitoare la platile pe care le-ai efectuat online. Acestea pot fi folosite pentru stabilirea termenilor si conditiilor vanzarii sau pentru a face dovada ca ai platit pentru bunuri", potrivit sursei citate.

Daca nu cumperi un anumit bun sau serviciu, nu furniza datele cardului. In cazul platilor online vi se vor solicita de catre comercianti numele inscris pe card, numarul cardului, codul CVV si data expirarii. Daca ti se cer si alte informatii, cum ar fi codul PIN, nu introdu aceste date si paraseste site-ul.

In situatia in care primesti mailuri prin care ti se solicita datele cardului bancar, pentru actualizare, sau pentru diferite scopuri, nu da curs acestor solicitari, banca nu iti va cere niciodata aceste date prin mail, iar cel mai probabil, daca vei da click pe linkul din mail, vei fi directionat catre un site de tip phishing, care imita site-ul real al bancii unde ti se va cere sa introduci datele cardului.

Nu deschide atasamente primite de la persoane necunoscute, acestea pot contine virusi sau programe de tip malware.

Cand cumperi online de la alte persoane, nu trimite banii in avans. Daca este posibil, foloseste un serviciu cu plata ramburs.

Evita sa faci cumparaturi pe site-uri care nu folosesc un serviciu de tip full authentification (Verified by Visa/MasterCard Secure Code).

Nu trimite datele cardului prin e-mailuri necriptate. Unii comercianti online din afara Europei pot cere sa le trimiti prin fax copii ale cardului si pasaportului, drept garantie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Interzicerea închirierii locuințelor în blocurile cu bulină. Expert: "Sunt multe clădiri la fel de vulnerabile"
Interzicerea închirierii locuințelor în blocurile cu bulină. Expert: "Sunt multe clădiri la fel de vulnerabile"
Pregătirea României și a Capitalei pentru următorul mare cutremur a intrat pe agenda publică în 2024. Miercuri, 10 aprilie, edilul Nicușor Dan a anunțat un proiect pilot de evaluare rapidă...
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
#Black Friday recomandari politie , #Black Friday