Ce poti sa faci ca sa iti scada factura la incalzire

Joi, 07 Ianuarie 2016, ora 12:27
5267 citiri
Ce poti sa faci ca sa iti scada factura la incalzire
Foto: Arhiva Ziare.com

Izolarea termica a locuintei, utilizarea unui termostat si deschiderea larga a ferestrelor pentru perioade scurte de timp sunt cateva dintre masurile care duc la scaderea facturii la incalzire cu cateva zeci de procente, potrivit informatiilor publicate pe site-ul E.ON Romania.

"Inlocuiti centrala veche neperformanta sau sobele cu o centrala termica cu tiraj fortat si camera etansa de ardere (randament de aproximativ 90%) sau cu o centrala termica in condensatie (randament de aproximativ 96%), pentru a obtine o economie de energie de pana la 20% sau chiar mai mult.

Folositi un termostat de ambianta care comanda functionarea centralei tinand cont de temperatura setata in camera in care se monteaza si care determina o reducere cu pana la 25% a costurilor de incalzire", recomanda specialistii.

In plus, este utila montarea unui cap termostatat pe calorifere pentru a controla debitul agentului termic din radiator in fiecare camera.

"Folositi panouri solare pentru a reduce costurile de preparare a apei calde, intrucat aceste instalatii pot acoperi pana la 80% din necesarul de apa calda menajera al unei locuinte. Izolati termic peretii, acoperisul si ferestrele pentru a reduce cu pana la 50% costurile de incalzire", mai spun cei de la E.ON.

De asemenea, ajuta si izolarea imbinarilor ferestrelor cu garnituri de etansare autoadezive (tip purfix). In cazul ferestrelor cu tamplarie de lemn si sticla simpla, pierderile de caldura prin spatiile neizolate pot reprezenta mai mult de 30% din totalul pierderilor de caldura in sezonul rece.

Bucurestenii stau in frig, RADET ridica din umeri: Nu avem inca solutii pentru Drumul Taberei

Ce facem cu gazele

Consumatorii trebuie sa se asigure si de functionarea optima a aparatelor consumatoare de gaz.

"Reglati temperatura din locuinta dumneavoastra in functie de confortul dorit. In spatiile unde nu desfasurati activitati zilnice, va recomandam reglarea unei temperaturi mai scazute. Deschideti larg ferestrele pe perioade scurte de timp astfel incat spatiile sa se aeriseasca si sa se incalzeasca mai repede. Pierderile de caldura sunt mai mari daca lasati ferestrele intredeschise pe perioade lungi de timp", mai recomanda expertii.

Totodata, este util sa izolati conductele de agent termic mai ales in cazul celor care traverseaza spatii neincalzite (holuri, subsoluri, garaje, magazii), pentru a minimaliza pierderile de caldura. Asigurati-va ca radiatoarele nu sunt acoperite de perdele sau alte obiecte, pentru a nu ingreuna schimbul de caldura intre radiator si aerul ambiental si aerisiti caloriferele de cate ori este cazul.

Avaria unui cazan a lasat mii de bucuresteni in frig: Ce decizie a luat ELCEN

Dar apa calda?

In ceea ce priveste folosirea apei calde, este bine sa setati din centrala termica o temperatura mai scazuta a apei calde astfel incat sa nu necesite combinarea cu apa rece. Trebuie mentionat ca la o centrala de apartament care prepara atat agent termic cat si apa calda menajera, consumul de gaze naturale este maxim in momentul cand se prepara apa calda, sustin cei de la E.ON.

Inlocuiti pe cat posibil baile in cada cu dusuri rapide pentru reducerea consumului de apa calda si implicit de gaze naturale. Pentru un dus se foloseste de doua sau chiar de trei ori mai putina apa fata de o baie in cada. Folositi capuri de dus low-flow (curgere lenta) sau baterii de cada cu doua trepte de reglare a debitului, pentru reducerea consumului de apa calda.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#sfaturi reducere factura caldura, #reducere factura caldura, #cum sa platesti mai putin intretinere , #caldura
Comentarii
Poza trolheim
trolheim
rank 1
Tripane si centrala de apartament pe condensare